Preistamppot uit de Instant Pot

Deel met vrienden en familie

Een preistamppot uit de Instant Pot, die zowel in de zomer, als de winter erg goed smaakt. Een eenvoudig gerecht met pure smaken, die doen denken aan vroeger. Alles in de Instant Pot, 6 minuten op hoge druk en stampen maar! En oh ja, wel eerst de eitjes pellen natuurlijk!

Preistamppot uit de de Instant Pot =  alles tegelijk in de pot!

Je kunt dit recept helemaal in de Instant Pot bereiden. De aardappel, prei en eieren gaan allemaal even lang in de pot. Zelf kies ik ervoor om de spekjes eerst uit te bakken, zodat ze lekker knapperig worden, maar je kunt de spekjes ook heel goed mee bereiden in de pot. Scheelt weer afwas.

Mocht je nou alleen de Instant Pot tot je beschikking hebben, maar wel knapperige spekjes willen, dan is er nog een mogelijkheid. Verwarm dan een klein beetje olie in de pot met de SAUTE functie en bak hier je spekjes in. CANCEL de saute en schep de spekjes en het vet weer uit de pot. Zet apart en ga verder met het bereiden van je preistamppot in de Instant Pot!

Wist je dat we ook een Nederlands E-book hebben voor de Instant Pot E-Book: Basisrecepten voor de Instant Pot

Instant Pot preistamppot 1

Meer Instant Pot Stamppot recepten

Gek op de Nederlandse keuken en stamppotjes? Dan hebben we ook nog een recept voor Instant Pot Zuurkool voor je! Houd de site in de gaten, want de komende tijd komt er nog meer lekkers online.

Preistamppot uit de Instant Pot

Een preistamppot uit de Instant Pot, die zowel in de zomer, als de winter erg goed smaakt. Een eenvoudig gerecht met pure smaken, die doen denken aan vroeger. Alles in de Instant Pot, 6 minuten op hoge druk en stampen maar! En oh ja, wel eerst de eitjes pellen natuurlijk!
Porties 3 porties (of 2 flinke)
Voorbereidingstijd 12 minuten
HP in de Instant Pot 6 minuten
Totale tijd 18 minuten

Ingrediënten

 • 500 gr aardappels kruimig
 • 2-3 stuks prei
 • 3 eieren (rauw in schil)
 • 250 ml water
 • 1 bakje spekjes ongeveer 125 gram
 • 1 klont boter

Instructies

 • Schil de aardappels, snijd in kleine stukken en spoel goed om met koud water. Doe hetzelfde met de prei.
 • Giet 250 ml water in je Instant Pot en plaats het stoommandje erin. Verdeel de aardappels onderin het stoommandje, gevolgd door de prei en de eieren. Bestrooi met een snuf zout. Niet mengen of roeren!
 • Sluit het deksel en controleer of je ventiel dicht staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je 'high pressure' en zet je de timer op 6 minuten.
 • Ondertussen bakken we de spekjes uit in een koekenpan.
 • Zodra de timer afgelopen is, gaan we voor een Quick Release en zetten we meteen het ventiel open. Haal voorzichtig het stoommandje eruit.
 • Laat de eitjes schrikken en pel ze, leg ze terug bij de prei en aardappels. Schep de spekjes erbij.
 • Stamp alles (aardappels, prei, ei en spekjes) door elkaar met een klontje boter en eventueel wat kookvocht.

Notities

Hier vind je het stoommandje dat ik gebruik!
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands, Westers
Trefwoord: aardappel, Instant Pot, prei, stamppot

Pin deze Preistamppot uit de Instant Pot!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Prei met aardappel ei spek uit de Instant Pot

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

 1. Dit recept nu al meerdere malen gemaakt. Super simpel en enorm lekker. Bedankt!

  1. Mariska Author says:

   Super leuk dat er steeds meer mensen genieten van dit familie gerecht 😃

 2. Prima (bijna)one-pot-meal. Als je nou allereerst de spekjes uitbakt op sauté, eruit haalt (doe in het bord waar je later van gaat eten, heb je gelijk lekker het beetje spekvet in je stamppot), bodem binnenpan schoonmaakt en dán de aardappelen etc. heb je nóg minder afwas.

  1. Mariska Author says:

   Dat scheelt inderdaad een pannetje wassen!

 3. Goedemorgen Mariska,

  Gisteren ben ik heel enthousiast met het recept in de weer gegaan. Heb de receptuur aangepast voor 1 persoon (250 gr aardappelen, 1 prei etc.), maar wél dezelfde hoeveelheid water gebruikt. Na zes minuten onder hoge druk alles uit het stoommandje gehaald en de aardappels waren echt nog keihard. Had de aardappelen in stukken gesneden, dus waren niet groot meer. Wat kan er mis zijn gegaan?

  1. Mariska Author says:

   Hi Marcel dat is heel erg vreemd. Ik neem aan dat je pot gewoon goed onder druk is geweest en dat alles heet was? 6 minuten voor aardappels werkt altijd namelijk, maakt niet uit hoeveel aardappels het zijn als maar genoeg vocht is zodat de pot op druk komt. Waren alle aardappels hard of slechts een deel er van? Dan kan het zijn dat je een glazige aardappel er tussen hebt zitten.

   1. Ze waren echt allemaal nog hard. Ik ga het vanavond gewoon nog een keer proberen. Het MOET lukken 😉

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close