Glutenvrije Crumble met Pruimen, Amandel en Kokos

Pruimen Crumble Amandel Kokos

Glutenvrije Crumble met Pruimen, Amandel en Kokos. Perfect zomers recept wat misschien nog wel lekkerder is dan het traditionele recept.

Het is volop zomer. Dat betekent niet alleen dat de spreekwoordelijke komkommertijd is aangebroken, maar ook de pruimentijd. Van juli tot oktober is het pruimenseizoen. Natuurlijk kun je ze lekker zo uit de hand eten, maar je kunt er ook een heerlijke crumble van maken. Is weer eens wat anders dan de geijkte appel!

Vroegen hadden we een pruimenboom en hier kwamen altijd superveel pruimen vanaf. Zoveel, dat het op een gegeven moment uit mijn oren kwam. We maakten er vooral pruimenjam van of aten ze gewoon zo. Op een gegeven moment kon ik geen pruim meer zien.

Inmiddels is er alweer een flink aantal jaar verstreken en begin ik pruimen weer te waarderen.  Eerlijk is eerlijk, het is een heerlijke vrucht, die het ook in Nederland prima doet.

Ingrediënten voor Glutenvrije Crumble

voor een bak van 20×10 cm

Pruimenmengsel:

6 pruimen, ontpit en in grove stukken
2 eetlepels bruine suiker
1 kruidnagel
2 kardemom potjes (optioneel)
Sap & geraspte schil sinaasappel
Sap en schil kwart citroen
1 flinke theelepel kaneel

Glutenvrije Kruimel laag: 

75 gr bloem
30 gr kokos rasp
75 gr boter
30 gr amandel meel
1 eetlepel bruine suiker
snufje zout

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Meng alle ingrediënten van het pruimenmengsel in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Laat het mengsel 10 minuutjes met de deksel erop zachtjes koken.
  3. Haal de deksel van de pan en laat het twee minuten inkoken op hoog vuur.
  4. Meng ondertussen je ingrediënten van je kruimel in een andere bak. Dit doe je door in het deeg te knijpen met je vingers. Je zou ook een handmixer kunnen gebruiken.
  5. Giet je pruimenmengsel in een ovenschaal en verdeel de kruimel erover. Zet het geheel in de oven en bak het 20 a 25 minuten tot de kruimel een goudbruine kleur heeft.

Hij is zo lekker, maar nog lekkerder met een bolletje (slagroom)ijs!

Pruimen Crumble Amandel Kokos

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *