Quiche Lorraine

Deel met vrienden en familie

Quiche Lorraine is echt een klassiek recept met ei en spekjes. De quiche is zowel voor de lunch, als het avondeten heerlijk en doet het ook heel erg goed op een high tea of tijdens een picknick. Ontdek hoe je zelf eenvoudig het perfecte deeg bereidt voor die onmiskenbare korst. Voor een lichtere twist bieden we alternatieven voor boter, room en kaas, maar onthoud: bij het aanpassen van de ingrediënten kan de smaak variëren.

Quiche Lorraine 

Een Quiche Lorraine heeft een super simpele vulling van ei, room, spekjes en vaak ook kaas. Prei hoort niet in een klassieke Quiche Lorraine. Hoewel ook lekker, is het dan wel een andere quiche.

Voor dit recept maken we zelf het deeg voor de korst. Dit is super makkelijk. Het belangrijkste is dat je ingrediënten heel koud zijn en je niet te lang kneedt. In de zomer kun je de boter zelfs even in de vriezer leggen. Het makkelijkste gaat het maken van het deeg met een keukenmachine, waarbij je kort het deeg door elkaar pulseert. Bij weinig tijd kun je ook kant-en-klaar deeg gebruiken, maar met een keukenmachine is het eigenlijk zo gepiept.

Quiche Lorraine
Quiche Lorraine voor een high tea

Frans recept

Quiche Lorraine is echt een klassiek Frans gerecht en zoals je weet zijn die niet vies van flinke hoeveelheden boter, room en eieren. Heerlijk! Wil je minder vet of kun je niet tegen lactose, dan kun je ingrediënten aanpassen. Let wel op, minder vet is vaak ook een inlevering op smaak.

  • Boter is te vervangen door plantaardige boter of margarine.
  • Room kun je vervangen door kookroom, of de helft door melk, of door plantaardige room.
  • Gruyere kaas kun je vervangen door belegen- of extra belegen kaas.
  • De spekjes kun je vervangen door vegetarische stukjes spek.

Een vegan quiche lorraine gaat niet zo makkelijk, aangezien ei een hoofdbestanddeel is. 

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine is echt een klassiek recept met ei en spekjes. De quiche is zowel voor de lunch, als het avondeten heerlijk en doet het ook heel erg goed op een high tea of tijdens een picknick. Ontdek hoe je zelf eenvoudig het perfecte deeg bereidt voor die onmiskenbare korst. Voor een lichtere twist bieden we alternatieven voor boter, room en kaas, maar onthoud: bij het aanpassen van de ingrediënten kan de smaak variëren.
Porties 8 puntjes
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten

Kookgerei

  • quichevorm
  • Vulling voor blindbakken zie notitie onderaan

Ingrediënten

  • 180 gr bloem
  • 100 gr boter koud!!!
  • 1 eidooier
  • 2 eetlepels water koud!!!
  • 300 gr spekjes
  • 60 gr gruyère geraspt
  • 200 ml room
  • 6 eieren
  • 1 snuf nootmuskaat
  • 1 snufje zout
  • peper
  • verse kruiden optioneel

Instructies

  • Snijd de koude boter in blokjes en doe dit samen met de bloem, eidooier en het koude water in een keukenmachine. Pulseer totdat het deeg licht samen begint te komen. Het mag nog kruimelig zijn. Als je een stukje tussen je vingers knijpt, moet het samen blijven hangen.
    180 gr bloem, 100 gr boter, 1 eidooier, 2 eetlepels water
  • Bebloem een werkplaats en stort het deeg uit. Duw het samen en rol het uit tot een mooie plak.
  • Vet je vorm licht in en leg hier je deeg overheen. Druk goed aan in de hoekjes en snijd overtollig deeg weg. Prik gaatjes in het deeg met een vork. Zet 10 minuten in de koelkast, terwijl we de rest voorbereiden.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C
  • Bak je quichedeeg 15 minuten blind (dus met de blindbakvulling), en vervolgens nog 5 minuten zonder je blindbakvulling.
  • Bak de spekjes uit, giet het vet af. Klopt de eieren los met de room, zout, peper, nootmuskaat en peper.
    300 gr spekjes, 200 ml room, 6 eieren, 1 snuf nootmuskaat, 1 snufje zout, peper
  • Strooi de spekjes over de bodem van de quiche, gevolgd door de geraspte kaas. Giet tot slot het ei-mengsel erbij.
    60 gr gruyère
  • Bak je Quiche Lorraine in het midden van de oven, tot de eieren gestold zijn en het net aan een beetje bruin begint te worden.
  • Laat 10 minuten afkoelen in de vorm, voordat je de quiche eruit haalt en aansnijdt.
  • Besprenkel optioneel met verse kruiden zoals peterselie of dille!
    verse kruiden

Notities

Lees meer over blind bakken en een geschikte vulling in ons artikel!
Auteur: Mariska
Gang: brunch, Hoofdgerecht, lunch
Keuken: Europees, Frans
Trefwoord: eieren, high tea, paasrecept, picknick, quiche

Pin dit recept voor Quiche Lorraine!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Quiche Lorraine met spekjes en ei

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close