Recept voor je eigen Dropijs

Recept dropijs met en zonder ijsmachine
Dropijs! Nederlandser wordt het bijna niet… Toch kwam de inspiratie voor dit recept niet uit Nederland, maar uit IJSland! Lees je verder mee?

In IJsland at ik bij de geweldige ijssalon Valdís heerlijk dropijs, ook wel Lakris ijs genoemd. Het ijs deed me meteen aan de plakkerige droptoffees van Van Melle denken. Ik moest en zou dit ijs thuis proberen te maken. Ik gebruikte een recept voor gewoon roomijs en paste het hier en daar wat aan; sowieso een stuk minder suiker, want dat zit natuurlijk al genoeg in de droptoffees!

Na het mengsel gemaakt te hebben begon het lange wachten. En ik kan je verzekeren, dat is geen gemakkelijke opgave met mijn (gebrek aan) geduld! Toen het eindelijk de vorm van ijs aannam, kon ik mijn geluk niet op, zo goed was het gelukt! Het dropijs smaakte precies zoals ik mij het Lakris ijs uit IJsland herinnerde! Zouden ze daar stiekem ook Van Melle droptoffees gebruiken?

Oh ja, voor het recept heb je wel een ijsmachine nodig.

Benodigdheden Dropijs

1 zak droptoffees
500 ml slagroom
250 ml melk

100 gr suiker
8 eierdooiers

Optioneel: snufje zout

Bereiding Dropijs

  1. Verwijder alle papiertjes en snijd de droptoffees in kleinere stukjes. Ik sneed elke toffee in ongeveer drie stukken. Voeg dit samen met de slagroom in een pannetjes en verwarm het zachtjes op laag vuur. Roer regelmatig door, totdat alle drop is opgelost in de room. Voeg vervolgens de melk toe en breng het zachtjes naar het kookpunt toe. Zodra het kookt haal je het meteen van de warmtebron af. Roer goed door.
  2. Klop ondertussen suiker en eierdooiers met een mixer, tot het een licht geel en romig mengsel is geworden.
  3. Voeg je hete dropmengsel beetje bij beetje bij het eimengsel, steeds goed roeren! Je wilt dit niet te snel doen, anders heb je kans dat je ei gaat stollen. Doe nu alles samen terug in een pan en verwarm het voorzichtig, onder voortdurend roeren, door (het mag absoluut niet koken!!!), totdat het dropijs mengsel zo dik is dat als je met je vinger een streep trekt op de achterkant van een houten lepel, de streep blijft staan. Mocht je net als ik gek zijn op zoute drop, voeg dan nu een snufje zout toe.
  4. Laat je dropijs mengelsel minimaal 30 minuten afkoelen in de koelkast en volg vervolgens de instructies van je ijsmachine.

Eet smakelijk en geniet van dit geweldige dropijs! Ga je het maken, laat het mij dan gerust weten op Twitter, Facebook of Instagram met #FFdropijs !

Zijn er nog meer ‘vreemde’ smaken ijs waar jullie graag een recept van zouden willen zien? Laten het me weten!

17 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *