Recept voor je eigen Dropijs

Deel met vrienden en familie

Recept dropijs met en zonder ijsmachine
Dropijs! Nederlandser wordt het bijna niet… Toch kwam de inspiratie voor dit recept niet uit Nederland, maar uit IJSland! Lees je verder mee?

In IJsland at ik bij de geweldige ijssalon Valdís heerlijk dropijs, ook wel Lakris ijs genoemd. Het ijs deed me meteen aan de plakkerige droptoffees van Van Melle denken. Ik moest en zou dit ijs thuis proberen te maken. Ik gebruikte een recept voor gewoon roomijs en paste het hier en daar wat aan; sowieso een stuk minder suiker, want dat zit natuurlijk al genoeg in de droptoffees!

Na het mengsel gemaakt te hebben begon het lange wachten. En ik kan je verzekeren, dat is geen gemakkelijke opgave met mijn (gebrek aan) geduld! Toen het eindelijk de vorm van ijs aannam, kon ik mijn geluk niet op, zo goed was het gelukt! Het dropijs smaakte precies zoals ik mij het Lakris ijs uit IJsland herinnerde! Zouden ze daar stiekem ook Van Melle droptoffees gebruiken?

Oh ja, voor het recept heb je wel een ijsmachine nodig.

Benodigdheden Dropijs

1 zak droptoffees
500 ml slagroom
250 ml melk

100 gr suiker
8 eierdooiers

Optioneel: snufje zout

Bereiding Dropijs

 1. Verwijder alle papiertjes en snijd de droptoffees in kleinere stukjes. Ik sneed elke toffee in ongeveer drie stukken. Voeg dit samen met de slagroom in een pannetjes en verwarm het zachtjes op laag vuur. Roer regelmatig door, totdat alle drop is opgelost in de room. Voeg vervolgens de melk toe en breng het zachtjes naar het kookpunt toe. Zodra het kookt haal je het meteen van de warmtebron af. Roer goed door.
 2. Klop ondertussen suiker en eierdooiers met een mixer, tot het een licht geel en romig mengsel is geworden.
 3. Voeg je hete dropmengsel beetje bij beetje bij het eimengsel, steeds goed roeren! Je wilt dit niet te snel doen, anders heb je kans dat je ei gaat stollen. Doe nu alles samen terug in een pan en verwarm het voorzichtig, onder voortdurend roeren, door (het mag absoluut niet koken!!!), totdat het dropijs mengsel zo dik is dat als je met je vinger een streep trekt op de achterkant van een houten lepel, de streep blijft staan. Mocht je net als ik gek zijn op zoute drop, voeg dan nu een snufje zout toe.
 4. Laat je dropijs mengelsel minimaal 30 minuten afkoelen in de koelkast en volg vervolgens de instructies van je ijsmachine.

Eet smakelijk en geniet van dit geweldige dropijs! Ga je het maken, laat het mij dan gerust weten op Twitter, Facebook of Instagram met #FFdropijs !

Zijn er nog meer ‘vreemde’ smaken ijs waar jullie graag een recept van zouden willen zien? Laten het me weten!

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

 1. Eilish says:

  Jammer dat ik geen ijsmachine heb.. want dit lijkt me zo lekker!

  1. Mariska Author says:

   Ik ga binnenkort kijken of ik ook een recept kan bedenken zonder ijsmachine. Je zou er sowieso popsicles van kunnen maken.

 2. yumm, lijkt me heerlijk!

 3. Jaaaaa hoera hoera het is gelukt! Echt heel tof 🙂

  1. En ook nog eens van Melle droptoffees. YEEES!

   1. Mariska Author says:

    Haha ja dat maakt het nog wel extra leuk toch? Was zelf ook heel verbaasd dat het zo snel lukte 😄🍦

 4. En ook nog met droptoffee’s!! My favorite! Lekker joh, ik ga het zeker een keer maken. Op dit moment staat er bananenijs met stukjes salted caramel in de vriezer. Zo even proeven. IJs is altijd goed hè? 😉

  1. Mariska Author says:

   IJs kan altijd 🙂 Die bananen ijs met stukjes salted caremel klinkt ook wel heel erg goed zeg!

   1. Wat ik nog wilde zeggen, maar ik klikte te snel op enter, is dat als je zo van drop houdt dan heb ik op mijn blog een droplikeur staan. Ook heel simpel en zo lekker. Anima Nera heet het.

 5. Vet tof! Dropijs, ik ben een droptaart aan het bedenken, maar weet nog niet goed hoe ik hem vorm ga geven. 🙂

  1. Mariska Author says:

   Droptaart…. YES dat lijkt me ook heel erg lekker! In IJsland at ik drop cheesecake, die wil ook nog wel eens proberen te maken. Ben heel erg benieuwd waar jij mee zal komen.

 6. Lijkt me erg lekker en heb het getracht te maken.

  Zoals boven beschreven alles netjes gemaakt, in de koelkast en in de ijsmachine. Het werd bij mij niet hard, het bleef vloeibaar. Ik heb de ijsmachine 2 keer laten draaien maar helaas. Iemand daar nog meer problemen mee gehad??

  1. Mariska Author says:

   Hi Brenda, ik heb nog niemand gehoord met dit probleem. Wat voor ijsmachine gebruik je? Wordt je ijsmachine wel goed koud? Heb je recent nog ander ijs gemaakt dat wel bevroor?

  2. Marlies says:

   Bij mij wil het ijs ook niet hard worden, staat inmiddels 45 minuten in Kitchenaid te draaien.
   Probeer het anders in te vriezen in bakjes en kijken of dat nog helpt. Zou jammer zijn als het niet ging lukken!

 7. tiedoksi vain :-) says:

  Als er een land is dat echt gek van Drop, Salmiak, en Lakritz is dan zijn het de Finnen wel!
  Drop, Salmiak, en Lakritz ijs is een Finse uitvinding!
  en zo lekker als in Finland is het nergens, Finland heeft zeffs een Salmiak , Drop, Lakritsa Kiosk! 😀

 8. In Scandinavië zie je ook veel chocola met drop wellicht is dat een idee voor de droptaart

  1. Inderdaad een heerlijke combinatie!

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close