Freekeh: wat is het en wat kun je er mee doen? Ik heb niet alleen een heerlijk recept met Freekeh voor jullie, maar ik leg ook uit wat het is en wat de voordelen zijn.
Langzaam aan bereiken steeds meer gezondere vervangers van koolhydraten ons land. Quinoa is een bekend begrip geworden, je kijkt er niet meer van op wanneer je het op een menukaart tegenkomt. Lassie heeft Quinoa en Bulgur opgenomen in haar assortiment, nou dan weet je het wel. Spelt producten kom je tegenwoordig ook gewoon in de supermarkt tegen. Nu is er weer een nieuwe speler die mee wilt doen; Freekeh.
Wat is Freekeh nou weer voor iets?
Beginnen we eindelijk een beetje te wennen aan quinoa en spelt, zag ik Freekeh opeens in de schappen staan. Jamie Oliver noemde het al zijn nieuwe, favoriete superfood. Dit maakte me nieuwsgierig naar wat dit nou eigenlijk is! Freekeh wordt ook wel farik of frikey genoemd en komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten.
Het is gewoon een tarwe, maar deze wordt onrijp geoogst en met kaf en al in de zon gedroogd. Daarna wordt het graan in de brand gestoken en tegenelkaar schoon gewreven zodat er kleine gebroken stukjes ontstaan. Dit process geeft Freekeh zijn kenmerkende rokerige en nootachtige smaak en de structuur van grove rijst.
Veel genoemde voordelen
- Rijk aan vezels en eiwitten (bijna het dubbele van rijst)
- Bevat vitamine B1 en B2 en mineralen calcium, ijzer, kalium, magnesium en zink
- Geeft een verzadigd gevoel
- Geeft langzaam energie af en laat daardoor je bloedsuikerspiegel minder snel stijgen (Lage Glycemische Index).
Benodigdheden recept voor twee personen
Portie Freekeh voor twee personen
Blokje boullion
100gr zongedroogde tomaten
1 klein bakje zwarte knoflookolijven
1 zak verse spinazie
Bereiding
- Bereid de Freekeh zoals dit aangegeven wordt op de verpakking, maar voeg een blokje bouillon toe aan het water.
- Snijd ondertussen je zongedroogde tomaten in reepjes.
- Giet de Freekeh af en roer hier meteen de verse spinazie door. Plaatst de deksel even op de pan en roer na 3 minuten weer door.
- Voeg tenslotte ook nog olijven en zongedroogde tomaten toe en je Freekeh is klaar!
Wat vinden jullie van dit recept? Waren jullie al bekend Freekeh of is het helemaal nieuw?
Freekeh is vaak te verkrijgen in Marokkaanse/Turkse winkels, maar ik vond mijne gewoon in mijn niet al te grote Albert Heijn.
Ik heb laatst Farro ontdekt, familie van spelt en ben dus inderdaad op zoek naar vervangen van kooldraten. Freekeh (grappige naam) ken ik nog niet! Ben heel benieuwd naar de rooksmaak!
Farro ken ik nog niet! Ik ben benieuwd. Orzo is trouwens ook heel erg lekker, maar die heb ik zelf nog niet in de winkel kunnen vinden.
Yum zeg! Dit ziet er echt wel lekker uit.
Ik had er nog nooit van gehoord, maar het klinkt wel lekker.