Zelf rendang boemboe maken is heel eenvoudig. Alle ingrediënten bij elkaar verzamelen, grof snijden en stampen maar. Een paar minuten later is je zelfgemaakte kruidenpasta klaar. Maak er de bekende rundvlees rendang mee of ga voor een snellere kippendijen- of zelfs aardappel rendang!
Zelf rendang boemboe maken
Zelf boemboe maken geeft mij altijd een ontzettend voldaan gevoel. Ik heb echt het gevoel aan het koken te zijn. Het smaakt ook altijd veel beter dan kant-en-klare boemboe. Dit is niet alleen omdat ik werk met verse producten en er bijvoorbeeld geen conserveringsmiddelen in zitten, maar ook doordat ik de boemboe helemaal naar mijn eigen smaak kan maken. Precies zo pittig en kruidig als ik zelf lekker vindt. Waar ik hem vroeger lekker loeiheet maakte, ga ik tegenwoordig (nu ik een mee-etende dreumes heb) voor een mildere versie en serveer ik er los sambal bij.
Trassi laat ik er trouwens ook uit, wegens allergie in de familie en vegan vrienden. Je kunt dit natuurlijk gewoon toevoegen tijdens het bereiden van je gerecht.
Vijzel of keukenmachine?
Boemboe maak je eigenlijk in de vijzel. Het is namelijk de bedoeling dat de ingrediënten gestampt en gewreven worden, zodat alle olie eruit komt. Bij snijden met de keukenmachine krijg je dat effect niet, het is dan vaak nodig om een klein beetje (zonnebloem) olie toe te voegen om er pasta van te kunnen maken. Zelf ga ik voor de gulden middenweg. Ik laat mijn keukenmachine het grootste gedeelte van het werk doen en stamp het daarna nog even na in de vijzel. Best of both worlds!
Je rendang kruidenpasta bewaren
Je kunt iedere keer wanneer je een recept met rendang kruidenpasta maakt vers alles bij elkaar stampen, maar je kunt het ook bewaren. Doe dit net als pesto, in een schone pot met een laagje olie bovenop of vries het in. Zelf vind ik het makkelijk om het dan meteen per eetlepel in te vriezen. Ik maak eerst op een plaat met bakpapier hoopjes van 1 eetlepel, vries deze kort in tot ze stijf zijn en bewaar ze vervolgens in een zakje in de vriezer. Als ik dan rendang ga maken kan ik precies zoveel uit de vriezer halen als ik nodig heb, zonder het eerst te hoeven ontdooien. Dat doe ik bijvoorbeeld ook met currypasta.
Rendang is zo lekker, ik ga toch zelf mijn boemboes maken. Bedankt voor de tip om het in een vijzel af te maken.
Een Indonesische huisgast zei mij dat voor het allerlekkerste smaak de kemiri noten eerst geroosterd moesten worden.
Ze had een cateringbedrijf en kookte de sterren van het hemel, en was HEEL geheimzinnig als het om haar kookkunst ging, ze zou wel eventueel een recept met iemand delen, maar toch de finishing touches verzwijgen, dus ongeacht hoe goed je de recept opvolgde jou culinaire poging smaakte net ietjes minder lekker dan die van haar, zonder dat je in de gaten had waarom, dus is dit tip vast wel de moeite waard.