Recept Royal Icing als lijm voor je koekhuisje

Deel met vrienden en familie

Royal Icing is ideaal als lijm voor je zelfgemaakte koekhuisje. Met slechts drie normale ingrediënten maak jij deze eetbare lijm heel simpel zelf.

Daring Kitchen Challenge

Eind vorige maand melde ik me aan voor de Daring Kitchen Challenge waarbij je iedere maand wordt uitgedaagd met een opdracht. Een leuke manier om eens dingen te proberen die buiten je comfort zone liggen. Mocht je ook mee willen doen, je kunt je hier aanmelden.

De eerste opdracht was het maken van een Gingerbread huisje, oftewel een koekhuisje. Super leuk en zeker niet iets wat ik uit mezelf snel opgepakt had. Ik ging aan de slag met het recept van Sally’s Baking Addiction en besloot te gaan voor een blokhut. Samen met Arthur maakte ik een template voor ons huisje, bakten we de koeken met glas-in-lood-raampjes en versierden we alles. We hadden flink veel Royal Icing nodig om alle zijkanten te beplakken met koekrolletjes en de daken te bedekken met after eights. Ik moet zeggen dat het heerlijk ontspannend werkte om twee avonden helemaal offline creatief bezig te zijn.

Royal Icing koekhuisje

Royal Icing – eetbare lijm zonder speciale ingrediënten

Royal Icing wordt veel gebruikt voor het versieren van koekjes, maar je kunt het ook heel goed gebruiken als eetbare lijm. In het recept wat ik bij mijn koekhuisje geleverd kreeg gaat merengue-poeder en in veel andere recepten royal icing poeder. Als niet zo fervent bakker een beetje irritant, want dan blijf je vaak zitten met spullen die je nooit meer gebruikt.

Herkenbaar? Voor dit recept hoef je niets bijzonders in huis te halen: je hebt alleen eieren, citroen en poedersuiker nodig.

Royal Icing versiering bij gingerbread

Koekhuisje in elkaar lijmen

Het in elkaar lijmen van het huisje gaat eigenlijk heel erg simpel. Je doet wat van je royal icing in een spuitzak en knipt een klein puntje af. Spuit dit tussen de delen die je aan elkaar wilt plakken, houd even vast en je bent al klaar! Mijn tip is, gebruik liever te veel dan te weinig. Daarnaast lijkt de royal icing (doordat het wit is) net sneeuw. Als je al weet waar je je huisje op wilt zetten (wel zo handig) spuit dan ook wat royal icing op de bodem. Dan blijven je muren wat makkelijker staan!

Nadat je basis staat, kun je de overgebleven royal icing ook kleuren. Ik gebruik daar ProGel of Wilton Gel kleurstof voor.
Wil je het wat dunner hebben om bijvoorbeeld druipend ijs te maken op je dak, voeg je simpel een klein beetje water toe aan je eetbare lijm.

Gingerbread huisje met eetbare lijm

Royal Icing voor koekhuisje

Simpel royal Icing recept waarmee je gemakkelijk je koekhuisje in elkaar zet en versiert. Slechts drie ingrediënten!
Porties 1 koekhuisje + versiering
Voorbereidingstijd 1 minuut
Bereidingstijd 4 minuten
Totale tijd 5 minuten

Ingrediënten

  • 3 eiwitten het eiwit van 3 eieren
  • 450 gr poedersuiker
  • 1 kneepje citroensap
  • water (optioneel om te verdunnen)

Instructies

  • Mix met een elektrische mixer de eiwitten samen met de poedersuiker en een kneepje citroensap goed door elkaar. Mix tot alles mooi glanzend en dik is.
  • Voeg eventueel wat water toe om het te verdunnen. Doe dit druppelgewijs, want het wordt snel dunner en zeker voor de lijmfase van je koekhuisje wil je dit niet.

Notities

Gebruik je een elektrische mixer, begin dan op een lage stand, anders stuift de poedersuiker door de keuken!
Auteur: Mariska
Gang: Dessert
Keuken: American
Trefwoord: bakken, kerst

 

Op zoek naar nog meer feestelijke recepten? Bekijk dan eens onze Kerstpagina!

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Hahaha! Wat een prachtige boshut heb je ervan gemaakt! Heel leuk gedaan! 😉

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close