Risotto ai Frutti di Mare

Deel met vrienden en familie

Risotto ai Frutti di Mare is een heerlijke risotto, vol met verschillende zeevruchten, zoals coquilles, mossels en langoustines! Dit luxe gerecht is verraderlijk eenvoudig te maken en je kunt heel makkelijk variëren met de zeevruchten die jij zelf het lekkerst vindt.

zeevruchten risotto met langoustine en mossel

Risotto ai Frutti di Mare

Frutti di Mari, Fruit de Mer of gewoon in het Nederlands: zeevruchten, zijn de ster van deze fantastische risotto. In ons recept gebruiken we deze keer mossels, langoustines en coquilles. Voel je vrij om deze in te wisselen voor andere zeevruchten, zoals vongole (venusschelpen, lijken heel erg op kokkels), grote garnalen of bijvoorbeeld kreeft!

Wel vind ik het lekker om altijd een soort van schelp toe te voegen. Deze geven namelijk een heerlijke bouillon af wanneer ze bereid worden, die we dan weer gebruiken om de risottorijst smaak te geven.

We gebruiken geen kaas of room in deze risotto, dat combineert naar mijn mening wat minder met zeevruchten en het gerecht heeft het ook echt niet nodig. Dit maakt het resultaat ook net wat frisser en lichter dan je wellicht van risotto gewend bent.

Risotto met mossel
Frutti di Mare Risotto

Heerlijke variaties

Bij Flying Foodie zijn we gek op risotto en we hebben inmiddels al flink wat recepten online staan; van een versie met Prosecco of een met paddenstoelen en tijm, tot de altijd populaire versie met gegrilde paprika en burrata. We hebben zelfs een versie voor de Instant Pot!

Toch was het alweer een jaar geleden dat ik een nieuw recept van deze heerlijke Italiaanse rijst met jullie deelde. Niet alleen omdat we de laatste tijd wat meer focus hebben op de Aziatische keuken, maar ook omdat risotto gewoon het lekkerste is als het direct gegeten wordt. Tegen de tijd dat ik foto’s heb gemaakt, is de rijst koud. Gelukkig kun je er dan altijd nog arancini van maken! Goed, het werd dus echt tijd om mijn versie voor Risotto ai Frutti di Mare met jullie te delen!

Risotto ai Frutti di Mare

Risotto ai Frutti di Mare is een heerlijke risotto, vol met verschillende zeevruchten, zoals coquilles, mossels en langoustines! Dit luxe gerecht is verraderlijk eenvoudig te maken en je kunt heel makkelijk variëren met de zeevruchten die jij zelf het lekkerst vindt.
Porties 2 porties
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 23 min
Totale tijd 28 min

Kookgerei

  • Zeef
  • grote koekenpan liefst met dikke bodem
  • grillpan optioneel

Ingrediënten

Zeevruchten

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 12 mossels
  • 6 langoustines of grote garnalen
  • 6 coquilles

Risotto

  • 1 wortel
  • 1 teentje knoflook
  • 300 gr risottorijst
  • 1 scheut droge witte wijn zie notities *
  • 400-600 ml bouillon vis of schaaldier
  • 2 eetlepels olijfolie van goede kwaliteit
  • 1 klont roomboter
  • 0.5 bosje peterselie

Instructies

Zeevruchten voorbereiden

  • Was de mossels, verwijder de baard en spoel tot het water helder is en er geen zand meer in zit. Mossels die blijven drijven, of die niet open gaan na een tik op de schelp gooi je weg.
    12 mossels
  • Snijd de knoflook in dunne plakjes en verwarm deze met de olie in een pan. Bak hierin je mossels met de deksel op de pan. Ongeveer 3-4 minuten.
    2 teentjes knoflook, 1 eetlepel olijfolie
  • Leg in een zeef en vang het vocht op, dit is super lekker en gaan we in de risotto gebruiken.
  • Voeg nu de langoustines toe aan de pan en doe hetzelfde.
    6 langoustines
  • De coquilles bak ik zelf het liefst in een grillpan met een beetje olie, maar je kunt ze ook gewoon in de koekenpan bakken tot ze net aan gaar zijn, geen minuut langer! Maak de pan wel eerst schoon en voeg opnieuw olie toe.
    6 coquilles

Risotto ai Frutti di Mare

  • Snijd de knoflook in dunne plakjes. Snijd de wortel in mini blokjes.
    1 wortel, 1 teentje knoflook
  • Verwarm olie in een grote koekenpan met een dikke bodem en fruit hierin de wortel en knoflook.
    2 eetlepels olijfolie
  • Voeg de risottorijst toe en roer die ongeveer 2 minuten door, tot de korrels glanzen en glazig zijn. Blus af met een flinke scheut witte wijn.
    300 gr risottorijst, 1 scheut droge witte wijn
  • Voeg nu regelmatig een soeplepel bouillon toe. Begin met de bouillon die van je schaaldieren is gekomen. Roer regelmatig, zodat het vocht goed verdeeld wordt en de rijst niet aan de pan gaat bakken.
    400-600 ml bouillon
  • Herhaal dat tot je risotto gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten of iets langer. Het is moeilijk om precies te voorspellen, je zult het echt moeten proeven. Er mag geen harde, rauwe kern meer in de risotto korrel zitten, maar hij moet nog wel stevig zijn. Zodra het gaar is, stop je met het toevoegen van bouillon.
  • Haal de risotto van de warmtebron en roer de boter er doorheen. Proef en breng de risotto op smaak met zout en peper. Serveer met de fijngehakte peterselie er overheen.
    1 klont roomboter, 0.5 bosje peterselie

Notities

* Liever geen alcohol in je gerecht om het bijvoorbeeld zwangerschaps- of kidsproof te maken? Vervang dan door een scheut water en een kneepje citroensap.
Auteur: Mariska
calorieën: 923kcal
Gang: Hoofdgerecht, Voorgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: kerst, kerst hoofdgerecht, kerst voorgerecht, mossels, risotto, zeevruchten

Nutrition

Calorieën: 923kcal | Carbohydrates: 126g | Protein: 24g | Fat: 32g | Saturated Fat: 9g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 18g | Trans Fat: 0.3g | Cholesterol: 51mg | Sodium: 1167mg | Potassium: 611mg | Fiber: 5g | Sugar: 2g | Vitamin A: 5523IU | Vitamin C: 8mg | Calcium: 54mg | Iron: 9mg

Pin deze Risotto Frutti di Mare

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Risotto Frutti di Mare

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close