Risotto met pastinaak en aardpeer

Deel met vrienden en familie

Risotto met pastinaak en aardpeer, afgemaakt met mooi goudbruin gebakken eekhoorntjesbrood of Koningsoesterzwammen. Stop maar met zoeken, deze risotto wil je maken! Gewoon op het Kerstmenu zetten, dan kun je deze risotto onder noemer van ‘oefenen’ de komende tijd lekker vaak eten!

Risotto met pastinaak en aardpeer

Bij deze bereiding van de risotto wordt de pastinaak lekker zacht en blijft de aardpeer aangenaam knapperig. Over de aardpeer kon mijn testteam het maar niet eens worden. De een vond het juist ontzettend lekker dat er een beetje een knapperige bite in zat, de ander vond het juist wat minder. De oplossing is simpel, wil jij géén knapperige bite in je risotto, rasp je aardpeer dan fijn!

Vegetarisch is dit gerecht al heerlijk, maar wil je er graag wat vlees bij eten, dan zijn uitgebakken stukjes pancetta een aanrader. De paddenstoel is ook optioneel, maar het ziet er wel prachtig uit!
risotto met aardpeer en pastinaak

Liefde voor risotto

Bij Flying Foodie zijn we gek op risotto. Van vegan tot met stoofvlees: er komen hier regelmatig heerlijke bordjes risotto op tafel. Gewoon op een doordeweekse dag, want risotto is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk of tijdrovend als er vaak wordt gedacht. Een paar van onze favoriete risottorecepten:

Risotto is ook altijd een goed idee met de feestdagen. Verwarm de oven voor op 60 graden Celsius (of zo laag als je oven gaat) en zet daar je borden alvast in, terwijl jij de risotto bereidt.

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor Kerst? Kijk dan zeker eens op onze Kerstrecepten pagina.

Risotto met pastinaak en aardpeer

Risotto met pastinaak en aardpeer, afgemaakt met mooi goudbruin gebakken eekhoorntjesbrood of Koningsoesterzwammen. Stop maar met zoeken, deze risotto wil je maken! Gewoon op het Kerstmenu zetten, dan kun je deze risotto onder noemer van 'oefenen' de komende tijd lekker vaak eten!
Porties 2 porties
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 23 minuten
Totale tijd 28 minuten

Ingrediënten

  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 300 gr risottorijst
  • 1 scheut droge witte wijn zie notities *
  • 400-600 ml bouillon vegetarisch, tuinkruiden of paddenstoelen
  • 100 gr pastinaak
  • 100 gr aardpeer
  • olijfolie de olie van goede kwaliteit
  • zout
  • peper
  • 1 à 2 handjes vers geraspte Parmezaanse kaas naar smaak
  • roomboter

Optionele extra's

  • pancetta
  • 80 gr Koningsoesterzwam of eekhoorntjesbrood

Instructies

  • Snipper de sjalot fijn en doe hetzelfde met de knoflook.
  • Schil de pastinaak en aardpeer en snijd in kleine blokjes van een halve centimeter. Liever geen bite in je risotto? Rasp je aardpeeer dan. Zie notities **
  • Verwarm olie en een klontje boter in een grote koekenpan met een dikke bodem en fruit hierin de ui en knoflook.
  • Voeg de risottorijst toe en roer die ongeveer 2 minuten door, tot de korrels glanzen en glazig zijn. Blus af met een flinke scheut witte wijn.
  • Voeg de pastinaak en aardpeer toe.
  • Voeg nu regelmatig een soeplepel bouillon toe. Roer regelmatig, zodat het vocht goed verdeeld wordt en de rijst niet aan de pan gaat bakken.
  • Herhaal stap 6 totdat je risotto gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Het is moeilijk om precies te voorspellen, je zult het echt moeten proeven. Er mag geen harde, rauwe kern meer in de risotto korrel zitten, maar hij moet nog wel stevig zijn. Zodra het gaar is, stop je met het toevoegen van bouillon.
  • Bak ondertussen je paddenstoelen en eventueel pancetta goudbruin, in een aparte pan.
  • Haal de risotto van de warmtebron en roer de Parmezaanse kaas er doorheen. Proef en breng de risotto op smaak met zout en peper. Serveer met de optionele toppings.

Notities

* Liever geen alcohol in je gerecht om het bijvoorbeeld zwangerschaps- of kidsproof te maken? Vervang dan door een scheut water en een kneepje citroensap.
** Bij deze bereiding van de risotto wordt de pastinaak lekker zacht en blijft de aardpeer aangenaam knapperig. Over de aardpeer kon mijn testteam het maar niet eens worden. De een vond het juist ontzettend lekker dat er een beetje een knapperige bite in zat, de ander vond het juist wat minder. De oplossing is simpel, wil jij geen knapperige bite in je risotto? Rasp je aardpeer dan fijn!
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht, Voorgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: aardpeer, kerst, kerst hoofdgerecht, kerst voorgerecht, parmezaan, pastinaak, risotto, vegetarisch

Pin deze Risotto met pastinaak en aardpeer!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Risotto met pastinaak en aardpeer

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close