Risotto met Prei en Spekjes

Deel met vrienden en familie

Risotto met prei en spekjes is heerlijk romig en vol van smaak. Zo lekker dat het bijna als een stiekeme traktatie voelt in plaats van een gewone avondmaaltijd – en daar zeggen we geen nee tegen! Bij Flying Foodie zijn we gek op de Italiaanse keuken en al helemaal op risotto recepten. Deze risotto met prei en spekjes is ook nog eens heel makkelijk te maken!

Risotto met Prei en Spekjes

Laatst had ik nog prei en spekjes over, geen zin om naar de supermarkt te gaan en, eerlijk gezegd, gewoon te lui om aardappelen te schillen. Dus besloot ik risotto te maken.

Veel mensen denken dat risotto lastig is om te maken, maar dat valt eigenlijk best mee. Met een beetje liefde en vooral veel aandacht kan iedereen een heerlijke risotto op tafel zetten. Het kost alleen wat tijd, en je moet – zeker als beginner – bij de pan blijven. Risottorijst is tegenwoordig makkelijk te vinden. Zelf geef ik de voorkeur aan Arborio-rijst voor mijn risotto recepten, omdat die naar mijn mening het smeuïgst wordt. Twijfel je over de hoeveelheid? Hier vind je een handige tabel met richtenlijnen  voor hoeveel risotto per persoon je nodig hebt.

Close up van Risotto met Prei en spekjes

Italiaanse Risotto Recepten

Gek op risotto? Misschien vind je de volgende recepten ook lekker:

Italiaanse risotto met prei en bacon

Risotto met Prei en Spekjes

Risotto met prei en spekjes is heerlijk smeuïg en smaakvol. Het smaakt zo lekker, dat het meer voelt als een stiekeme traktatie dan een avondmaaltijd. Zo houden we het leven leuk.
Servings 3 porties
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten

Ingrediënten

  • 1 prei
  • 2 teentjes knoflook
  • 125 gr gerookte spekjes
  • 1 scheut droge witte wijn
  • 150 gr risottorijst
  • 1 liter groentebouillon
  • 15 gr Parmezaanse kaas
  • citroen
  • olijfolie
  • zout
  • peper

Instructies

  • Snijd de prei doormidden en snijd vervolgens in dunne halve ringen. Was de prei goed en laat hem uitlekken in een vergiet. Snijd de teentjes knoflook fijn.
    1 prei, 2 teentjes knoflook
  • Doe een klein beetje olijfolie in een ruime koekenpan die op middelhoog vuur staat en bak hierin je spekjes. Gooi na een minuutje de knoflook en prei erbij en bak dit nog zeker een minuut mee, tot de prei wat zachter begint te worden.
    olijfolie, 125 gr gerookte spekjes
  • Voeg je risotto toe aan de pan en bak deze even mee. Het is de bedoeling dat op alle korrels een beetje olie zit; de rijstkorrels moeten glanzen.
    150 gr risottorijst
  • Doe een scheut wijn bij je mengsel. Het is de bedoeling dat je rijst in een dun laagje vocht staat. Roer het geheel goed door.
    1 scheut droge witte wijn
  • Houd je risotto nat door regelmatig bouillon toe te voegen. Het is niet de bedoeling dat je rijst droog komt te staan, want dan ben je het aan het bakken, maar je bent ook geen soep aan het maken. Roer regelmatig, zodat het vocht goed verdeeld wordt en de rijst niet aan de pan gaat bakken.
    1 liter groentebouillon
  • Herhaal totdat je risotto gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Het is moeilijk om precies te voorspellen, je zult het echt moeten proeven. Er mag geen harde rauwe kern meer in de risotto korrel zitten, maar hij moet nog wel stevig zijn. Zodra het gaar is, stop je met het toevoegen van bouillon.
  • Zorg ervoor dat het meeste vocht verdampt, maar dat de risotto nog wel smeuïg is. Haal de pan van het vuur en voeg de kaas toe.
    15 gr Parmezaanse kaas
  • Rasp een beetje citroenschil over je risotto en breng op smaak met wat zout en peper, roer het geheel goed door. Eet smakelijk!
    citroen, zout, peper

Notities

Lekker met een gepocheerd eitje!
Author: Mariska
Calories: 309kcal
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: paasrecept, prei, risotto

Nutrition

Calorieën: 309kcal | Carbohydrates: 49g | Protein: 14g | Fat: 5g | Saturated Fat: 2g | Polyunsaturated Fat: 0.3g | Monounsaturated Fat: 1g | Cholesterol: 4mg | Sodium: 2253mg | Potassium: 114mg | Fiber: 2g | Sugar: 4g | Vitamin A: 1243IU | Vitamin C: 4mg | Calcium: 66mg | Iron: 3mg

Pin dit recept voor Risotto met Prei en Spekjes!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Risotto met Prei en spekjes

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. afracooking says:

    haha dit is bijna eng: ik heb het zelfde stromatje (ikea) en ook dezelfde kom (waar heb ik die ook al weer vandaan – bijenkorf?!). En risotto – yum!

    1. Haha ja die heb ik inderdaad van de Ikea en de Bijenkorf 🙂 !

  2. Kan deze risotto ook in de instant pot?
    Hoeveel water/bouillon en hoe lang?

    1. Mariska Author says:

      Ja dat zou kunnen, in mijn kookboek vind je het basisrecept voor risotto uit de Instant Pot. Daar kan je heel goed prei en spekjes toevoegen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Close
© Copyright Flying Foodie
Close