Smeuïge risotto met prei en spekjes

Risotto met prei en spekjes in kom

Risotto met prei en spekjes is heerlijk smeuïg en smaakvol. Het smaakt zo lekker, dat het meer voelt als een stiekeme traktatie dan een avondmaaltijd. Zo houden we het leven leuk.

Laatst had ik prei en spekjes over, geen zin om naar de supermarkt te gaan en stiekem gewoon te lui om aardappelen te schillen. Ik besloot om risotto te maken…

Veel mensen zijn bang voor risotto, omdat het zo moeilijk te maken zou zijn.  Dit is echter niet waar, met een beetje liefde en vooral veel aandacht kan iedereen risotto maken. Het kost alleen wel tijd, en je moet (zeker als beginner) bij je pan blijven! Risotto rijst is tegenwoordig makkelijk te verkrijgen. Zelf geef ik de voorkeur aan Arborio rijst, deze wordt naar mijn mening het smeuïgst.

Ingrediënten Risotto met prei

voor 2 personen

1 Prei
1 Bakje gerookte spekjes
Droge witte wijn
2 Knoflook teentjes
15 gr geraspte Italiaanse kaas (b.v. parmezaan)
150 gr risotto rijst
1 liter warme bouillon
Citroen
Olijfolie
Zout & peper

note: Het maakt niet zoveel uit welk soort wijn je gebruikt, maar zorg er wel voor dat het droge witte wijn is. Ikzelf gebruik meestal gewoon een restje wat ik nog heb staan, meestal een Chardonnay of Sauvignon Blanc.

Bereiding Risotto met prei

  1. Snijd de prei door midden en snijd het in dunne halve ringen. Was de prei en laat hem uitlekken in een vergiet.
  2. Doe een klein beetje olijfolie in een ruime koekenpan die op middel hoog vuur staat en bak hierin je spekjes. Gooi na een minuutje bakken lekker de knoflook erbij. Je kan de knoflook zeer fijn snijden of zoals ik deed door de knoflookpers halen. Fruit dit even aan.
  3. Voeg je risotto toe aan de pan en bak deze even mee met de spekjes en de knoflook. Het is de bedoeling dat op alle korrels een beetje olie zit. De rijstkorrels moeten glanzen.
  4. Doe de wijn bij je mengsel. Het is de bedoeling dat je rijst in een dun laagje vocht staat. Zodra de wijn begint te borrelen, kun je de prei toevoegen. Roer het geheel goed door.
  5. Houd je risotto nat door regelmatig bouillon toe te voegen Het is niet de bedoeling dat je rijst droog komt te staan, want dan ben je het aan het bakken, maar je bent ook geen soep aan het maken. Roer regelmatig, zodat het vocht goed verdeeld wordt en de rijst niet aan de pan gaat bakken.
  6. Herhaal stap 5 tot dat je risotto gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten.  Het is moeilijk om precies te voorspellen, je zult het echt moeten proeven. Er mag geen harde rauwe kern meer in de risotto korrel zitten, maar hij moet nog wel stevig zijn. Zodra het gaar is stop je met het toevoegen van bouillon.
  7. Zorg er voor dat het meeste vocht verdampt, maar dat de risotto nog wel smeuïg is. Haal de pan van het vuur en voeg de kaas toe.
  8. Rasp een beetje citroenschil over je risotto en breng op smaak met wat zout en peper, roer het geheel goed door.

Lekker met een gepocheerd eitje!

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *