Rode curry Beef Wellington

Rode curry Beef Wellington is een echt fusion gerecht. Het combineert al het goede van een Wellington (sappig vlees en een knapperig bladerdeegkorstje) met de heerlijke smaak van rode curry. Om de knipoog naar de klassieke smaken te houden vind ik het zelf leuk om de rode curry wellington met aardappeltoefjes en simpele boontjes te serveren. Eventueel kun je de boontjes nog aanmaken met knoflook, sesamzaadjes en een paar drupjes sesamolie. Niet te gek maken, want dan krijg je teveel tegenstrijdige smaken of wordt het vlees overpowered. Dat zou zonde zijn van het vlees wat je met veel liefde hebt klaar gemaakt.

Rode curry beef wellington

Elk jaar rond de Kerstdagen komen we met een variatie op de klassieke Wellington, eerder maakten we ook al:

Welk vlees gebruik je voor een Rode curry Beef Wellington?

Zelf gebruikte ik de laatste keer dat ik deze variatie maakte geen rundvlees, maar hert. Het heeft maar een klein vleugje wildsmaak en kan daarom heel goed samen met de sterke smaak van de rode curry. Elk jaar wordt er voor natuurbehoud tussen augustus en februari op herten gejaagd, waarna de geschoten herten naar de poelier gaan, zodat het niet verspild wordt. Hier kun je er meer over lezen, mocht je dit een interessant onderwerp vinden.

Natuurlijk snap ik dat hertenvlees niet voor iedereen de eerste keuze is, je kunt ook ossenhaas gebruiken. Je wilt een mager stuk vlees, en dat is ossenhaas. Je bakt het namelijk maar kort, de rest wordt indirect verwarmd, dus het vet heeft geen mogelijkheid om zacht te worden.

Rode curry beef wellington

Ingrediënten Rode curry Beef Wellington

voor 4-6 personen

800 gr ossenhaas of hertenvlees (haasfilet)
5 eetlepels rode curry (naar smaak, lees hieronder meer)
100 gr shiitake
150 gr kastanjechampignons
100 gr serranoham
1 rol bladerdeeg

1 losgeklopte eierdooier

zout, peper, olie en boter

Ik weet dat het extra werk is, maar maak nou echt voor dit recept je eigen rode curry! Je vindt hier het recept voor rode curry. Het is alleen een kwestie van ingrediënten verzamelen, alles snijden en vermalen of stampen. Maar deze currypasta maakt van je Wellington van een 7 een 9.5!

Bereiding

  1. Dep het vlees droog met een stuk keukenrol en bestrooi met een goede snuf zout. Schroei je vlees snel in een hete pan met een beetje olijfolie in 30-60 seconden, tot het rondom bruin is. Het gaat niet om het garen, maar puur alleen om de buitenkant dicht te schroeien. Haal uit de pan en laat afkoelen.
  2. Neem een flink stuk plasticfolie en bedek met de ham, zodat dit precies je vlees kan omwikkelen. Zorg dat de plakjes elkaar een beetje overlappen, het is namelijk het idee dat de ham een barrière vormt tussen enerzijds de paddenstoelen en de vleessappen en anderzijds het bladerdeeg.
    Tip: als je het moeilijk in te schatten vind hoe groot dit moet zijn, wikkel dan een stukje bakpapier om je vlees en knip dit op maat. Leg dit stuk bakpapier onder je folie, dan weet je precies hoe groot je vlak moet zijn.
  3. Snijd of maal de paddenstoelen fijn. Bak ze vervolgens in een hete pan. Op een gegeven moment zul je zien dat de paddenstoelen hun sappen beginnen af te geven. Laat ze ongeveer 10 minuten op hoog vuur bakken, tot al het overtollige vocht is verdampt en je een champignonpasta overhoudt. Spreid dit gelijkmatig uit over je ham.
  4. Neem nu je rode curry. Als die een beetje droog is, kun je hem eerst nog even vermengen met een lepel olie. Masseer hier je vlees goed mee in. Spreid de overige currypasta uit over paddenstoelen.
  5. Leg het vlees op de paddenstoelen en rol het geheel op met behulp van het plasticfolie. Hier zie je hoe Gordon Ramsay dit heel behendig doet. Leg 15 minuten in de koelkast.
  6. Rol je bladerdeeg uit, haal de vleesrol uit het plastic en leg dit op het bladerdeeg. Bedek alles goed met het deeg en snijd overtollig deeg weg. Knijp de uiteinden goed samen en rol strak op in plasticfolie. Leg weer 15 minuten in de koelkast.
  7. Verwarm de oven voor op 200 graden en bedek een bakplaat met bakpapier.
  8. Haal je Wellington uit de koelkast en smeer in met een losgeklopte eidooier. Trek er eventueel met een mes een patroon in, maar let op dat je geen gat in het deeg maakt!
  9. Bak het vlees 35 minuten in de oven. Laat het daarna zeker 10-15 minuten rusten, voordat je het aansnijdt. Een plaatje voor het Kerstdiner!

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close