Rode kool schotel

Deel met vrienden en familie

Rode kool schotel is een heerlijke simpele ovenschotel met rode kool, gehakt en aardappelpuree. We hebben er ook nog een appeltje en wat rozijnen aan toegevoegd. Je gaat mij niet vertellen dat dit niet ontzettend in de smaak gaat vallen bij het hele gezin!

Rode kool ovenschotel

Rode kool schotel

Een rode kool schotel maken we met, niet schrikken, rode kool. Je kunt gewoon de rode kool uit de supermarkt kopen, die ze in van die zakjes verkopen die naast de zuurkool ligt. maar je kunt de rode kool ook heel makkelijk en super lekker zelf maken, zeker als je Instant Pot hebt. Kijk maar eens naar het recept voor Rode kool uit de Instant Pot.

Recept rode kool ovenschotel

Deze ovenschotel met gehakt bevat eenvoudige ingrediënten: vooral rode kool, gehakt en aardappels. Je zou het bijna een ovenschotel-versie van een AVG-tje kunnen noemen!

Op smaak brengen we het, naast standaard peper en zout, met knoflook, ui, kerrie, komijn, kurkuma, rozijnen en een appeltje. Smaakmakers die je ook terugvindt in de klassieke Zuid Afrikaanse Bobotie. Het licht zoete van die ovenschotel combineert namelijk ook heerlijk met rode kool in een ovenschotel!

Door een kleine aanpassing kun je de rode kool ovenschotel vegetarisch en/of koolhydraatarm maken. Door het gehakt te vervangen door vega-gehakt en de aardappels te vervangen door pastinaakpuree en de krentjes weg te laten. Geschikt voor (bijna) iedereen dus!

ovenschotel met rode kool gehakt en aardappelpuree

Veelgestelde vragen

Kun je ook half-om-half gehakt gebruiken in een rode kool schotel?

Ja dat kan prima! Je kunt ook kippen- of vega gehakt gebruiken. Je hoeft niets aan het recept te veranderen.

Kun je ook ander vlees gebruiken dan gehakt in een rode kool schotel?

Jazeker, stoofvlees is ook ontzettend lekker in combinatie met rode kool.

Kun je de rode kool ook vervangen?

Je hebt dan niet echt meer een rode kool ovenschotel natuurlijk, maar het kan bijvoorbeeld ook met een witte kool of spitskool!

Hoe lang moet de ovenschotel in de oven?

20 minuten op 200 graden Celsius!

Kun je deze schotel ook koolhydraatarm maken?

Ja zeker! Vervang de aardappelpuree door bloemkoolpuree (neutraal), knolselderijpuree of mijn favoriet in combinatie met rode kool heerlijke pastinaak puree!

Kun je deze ovenschotel bewaren?

Goed afgedekt kun je deze ovenschotel 3 tot 4 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt het ook invriezen. Na het ontdooien hoef je het alleen even op te warmen in de oven.
Je kunt het ook goed opbakken in een koekenpan, zoals je dit ook zou doen met een stamppot kliekje!

Rode kool schotel

Heerlijke verrassende rode kool schotel. Het mooie is dat je de schotel van tevoren kunt maken en dan alleen nog even af hoeft te bakken in de oven!
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 40 min

Kookgerei

  • Ovenschaal
  • Stamper

Ingrediënten

Aardappellaag

  • 500 gr aardappels
  • 10-20 gr boter
  • 1 scheut melk

Rode kool

  • 1 pakje rode kool 500 gr

Gehakt

  • 300 gr gehakt
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 1.5 eetlepel kerrie
  • 1 theelepel komijn
  • 0.25 theelepel kurkuma
  • 0.5 theelepel kaneel
  • olijfolie
  • 1 handje rozijntjes gewelt
  • 1 appel in blokjes
  • zout en peper

Afmaken met

  • 2 handjes kaas geraspt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en zet je ovenschaal klaar.
  • Optioneel: wel een handje rozijntjes in een bakje met lauw water.
    1 handje rozijntjes
  • Snipper een sjalot en de teentjes knoflook.
    1 sjalot, 2 teentjes knoflook

Aardappellaag

  • Was, schil en snijd de aardappels in stukken. Kook ze gaar in ruim water met een snuf zout. Giet af en laat even uit dampen.
    500 gr aardappels
  • Voeg boter en melk toe en stamp goed door. Breng op smaak met zout en peper.
    1 scheut melk, 10-20 gr boter

Rode kool

  • Haal de rode kool uit de verpakking, giet eventueel een te veel aan vocht weg.
    Of pak je eigen gemaakte rode kool erbij!
    1 pakje rode kool

Gehakt

  • Bak gehakt rul in wat olijfolie en wat zout.
    300 gr gehakt, olijfolie, zout en peper
  • Voeg ui en knoflook toe en bak deze kort mee.
    1 sjalot, 2 teentjes knoflook
  • Nu mag ook de rest van de kruiden, met de rozijnen en appel erbij en scheppen we alles goed door. Bak dit nog een minuut of twee.
    1.5 eetlepel kerrie, 1 theelepel komijn, 0.25 theelepel kurkuma, 1 handje rozijntjes, 1 appel, 0.5 theelepel kaneel

Afmaken

  • Schep de rode kool onder in je ovenschaal.
    1 pakje rode kool
  • Voeg nu het gehaktmengsel toe en vervolgens de aardappelpuree.
  • Bestrooi met kaas. Bak in het midden van de oven tot de bovenkant net goudbruin begint te worden, ongeveer 20 minuten.
    2 handjes kaas
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Europees, Westers
Trefwoord: aardappel, appel, kool, ovenschotel, rode kool

Pin deze Rode kool schotel!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Rode kool ovenschotel

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close