Rode wijnsaus

Deel met vrienden en familie

Rode wijnsaus is heerlijk bij een stukje rood vlees, maar smaakt ook heel erg goed bij een stampot. Een echte klassieker, die je gerecht helemaal afmaakt. Een goede saus geeft een goed gerecht net dat kleine setje naar perfect.

Sauzen kunnen voor de onervaren kok eng lijken, maar wees gerust, rode wijnsaus is helemaal niet moeilijk te maken. Zorg er alleen wel voor dat je boter goed koud is!

Ingrediënten rode wijnsaus

voor minimaal 4 porties
1 sjalot of klein uitje
1 teen knoflook
3 takjes verse tijm
2 blaadjes laurier
roomboter om in te bakken

180 ml fond (Touch of Taste, deze hebben ze ook als vegetarische optie)
400 ml rode wijn
100 gr koude ongezouten roomboter in blokjes

Bereiding

  1. Snipper de ui en het teentje knoflook fijn. Smelt een klont roomboter in een pan op midden-hoog vuur en fruit hier je ui en knoflook in.
  2. Voeg de takjes tijm en de blaadjes laurier toe, gevolgd door de rode wijn en de fond. Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens 20 minuten pruttelen, tot de rode wijnsaus ongeveer tot de helft is ingedikt.
  3. Zeef vervolgens de saus. Dit kun je het beste doen boven een andere koude pan.
  4. Klop er nu snel de klontjes koude boter doorheen. Dit zorgt ervoor dat de saus afkoelt, dikker en romiger wordt en een mooie glans krijgt. Het is echt belangrijk dat de boter goed koud is, anders werkt dit proces niet. De kans bestaat dan dat je saus gaat schiften en dat is precies wat je niet wilt!

Je kunt de saus nu warm houden tot je hem gaat gebruiken. Zorg er wel voor dat de saus niet meer aan de kook raakt, want dan is de kans zeer groot dat hij gaat schiften. Heerlijk bij een stukje hertenbiefstuk; een echt Kerst gerecht!

 

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Dit recept ga ik zeker onthouden!

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close