Romig Koffie-ijs

Deel met vrienden en familie

Heerlijk romig koffie-ijs. Ik hou van koffie zolang deze koud is en ben gek op ijs, dus koffie-ijs past helemaal in mijn straatje. Dit recept maak ik helemaal zelf, in een ijsmachine.

Koffie-ijs uit een ijsmachine

Goed, een ijsmachine dus. Ik heb zelf ooit een ijsmachine voor mijn verjaardag gekregen, lucky me. Die van mij is niet meer te koop, maar hij lijkt op deze. Werkt perfect en snel. Heel veel gebruikt, maar vervolgens heeft hij jaren stof staan happen in de berging. Met het lekkere weer de machine er van de week toch weer bij gepakt en hij werkt nog steeds perfect!

Een goedkopere optie is een machine waarbij je de pot een dag van tevoren in de vriezer moet zetten, zoals deze. Ik heb daar alleen geen ervaring mee, dus ik weet niet precies hoe goed die werken.

Heerlijke recepten met koffie

Bij Flying Foodie zijn we gek op recepten met koffie. Dat is ook wel te zien aan de koffierecepten die we online hebben staan:

Oh ja, we zijn natuurlijk ook gek op ijs!

Ingrediënten koffie ijs

voor één liter ijs

3 eetlepels instant koffie (ik gebruik Nescafé Gold Blend)
500 ml volle melk
500 ml room
6 eierdooiers
250 gr suiker
1 theelepel vanille extract
klein snufje zout

Bereiding

 1. Klop de eidooiers samen met de suiker, een snufje zout en vanille extract op hoge snelheid luchtig en licht van kleur.
 2. Meng de melk met de koffie en breng zachtjes aan de kook. Haal van de warmtebron en roer de room er doorheen.
 3. Giet langzaam, al roerend, het warme mengsel bij je eieren. Giet vervolgens terug in het pannetje en verwarm.
 4. Er zijn twee manieren om te kijken of het mengsel klaar is. Als je op de achterkant van je lepel een streep kan trekken en die verdwijnt niet direct is het dik genoeg. Of met een thermometer (makkelijker): het mengsel moet rond de 75 tot 80 graden Celsius aantikken.
 5. Laat afkoelen in de koelkast en giet vervolgens in je ijsmachine. Volg de instructies van je ijsmachine op en geniet van je zelfgemaakte koffie-ijs!

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

 1. Hee, ik wil graag dit ijs maken, maar ik gebruik nooit oploskoffie, kan ik dit vervangen door iets anders?

  1. Hmm om eerlijk te zijn weet ik dit niet zeker. Wellicht dat je gemalen koffie kan gebruiken en deze samen met de room verwarmen, aan de kook brengen en dan laten afkoelen. Zodat de smaken een tijd kunnen infuseren. Daarna de koffie er weer uitzeven met een koffiefilter of een stuk kaas doek.

 2. Ladybug says:

  Gewoon sterke koffie zetten, of espresso.

  1. In dit geval geen van beide, maar instant koffie (van die korrels). Bij gewone sterke of espresso koffie komt water kijken en dat wil je niet in je roomijs.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close