Romige Paddenstoelensoep

kommen romige paddenstoelensoep

Deze fantastische, romige paddenstoelensoep is het perfecte herfstrecept. Of je nou op zoek bent naar een snelle maaltijd doordeweeks of naar een fancy voorgerecht voor een etentje met vrienden.

Als kind moest ik niets van champignon’s hebben, maar tegenwoordig ben ik er gek op. Behalve die witte dan, die vermijd ik nog steeds. Geen idee of ik ze daadwerkelijk minder lekker vind of dat het gewoon een klein jeugdtrauma is. Mocht jij ook gek op paddenstoelen zijn, dan hebben we nog meer recepten voor je.

Deze romige paddenstoelensoep heeft een stevige paddenstoelensmaak. Ik gebruik dan ook 600 gram paddenstoelen. Je kunt elke mix gebruiken, maar ik ga zelf voor een groot pak kastagne champignons (400 gram) en een kleine bak met een mix. Dit zorgt ervoor dat de soep een mooie, herfstige kleur krijgt, maar misschien niet zo wit is als je gewend bent van de kant-en-klaar soep uit pak of zak.

Romige paddenstoelensoep met tijm en paddestoelen

Ingrediënten Romige paddenstoelensoep

1 rode ui
2 teentjes knoflook
600 gr paddenstoelen
3-5 takjes tijm (geen fan? peterselie smaakt ook erg lekker!)
flinke klont boter
800 – 1000 ml bouillon (paddenstoelen, groenten of kip werken allemaal erg goed)
100 – 250 ml room
zout & peper

Bereiding

  1. Borstel de paddenstoelen schoon, je kunt ook een stuk keukenrol gebruiken. Gebruik geen water, want dat nemen de paddenstoelen op en dat verpest je gerecht. Verwijder eventueel verharde steeltjes en snijd grof in stukjes.
  2. Snipper de ui en knoflook en verwarm een klont boter in de pan.
  3. Fruit hierin de rode ui 2-3 minuten en voeg de paddenstoelen samen met fijn gesneden knoflook toe. Rits de blaadjes van 3 takjes tijm en bak het geheel met een snuf zout.
  4. Leg nu wat gebakken paddenstoelen apart, die kunnen we straks als garnering gebruiken. Schenk de bouillon bij de gebakken paddenstoelen en breng aan de kook. Laat even zachtjes koken.
  5. Haal de pan van het vuur en pureer het geheel met de room. Ik zou beginnen met 100 ml room en dan naar smaak toevoegen. Voeg eventueel wat extra bouillon toe als de soep dikker is dan jij lekker vindt.
  6. Serveer de romige paddenstoelensoep in kommen met de apart gelegde paddenstoelen, wat vers gemalen peper en wat blaadjes verse tijm.

Ben je op zoek naar een extra ‘touch’ of luxe? Druppel dan bij het serveren een klein beetje truffelolie over de soep!

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *