Romige Vegan Risotto met Paddenstoelen

Vegan risotto met paddenstoelen! Ondanks dat deze risotto geen dierlijke producten bevat is het nog steeds heerlijk smeuïg, hartig en een feestje om te eten. De bereiding scheelt bijna niets van het maken van ‘normale’ risotto, je gebruikt alleen een paar andere ingrediënten. Alle ingrediënten die ik heb gebruikt, zijn gewoon te koop in de supermarkt.

Bij Flying Foodie zijn we gek op het maken van risotto. Toegegeven, het is niet een van de snelste recepten, maar zelf vinden we het heerlijk rustgevend om even gefocust te zijn in de keuken en nergens anders aan te denken. Lekkere bouillon opscheppen en door de steeds dikkere rijst heen roeren. Bij de vegan versie is dat gelukkig niet heel veel anders.

Op zoek naar meer vegan recepten? Probeer dan eens onze:

Vegan risotto met paddestoelen

Hoe maak je vegan risotto zonder kaas?

Kaas is, wat mij betreft, een essentieel onderdeel van risotto. Het geeft net die extra smaak, zoutigheid en umami aan de risotto. Alleen kun je bij een vegan risotto natuurlijk geen Parmezaanse kaas of burrata gebruiken. Zelf gebruik ik Oatly! Haver Cuisine Fraiche voor de romigheid, maar je kunt ook een klein scheutje vegan kookroom gebruiken of zelfs yoghurt. Ik zou dan wel voor een neutrale smaak gaan en niet voor kokos. Voor de kazige umami smaak gebruik ik zelf Willicroft Parmesan, maar edelgistvlokken werken ook prima. Ik heb beiden geprobeerd en het voordeel van Willicroft is dat het wat meer structuur heeft en dat vind ik zelf wel een lekker contrast in dit recept.

Uiteraard kun je met deze tips ook andere risotto recepten vegan maken!

Vegan risotto met paddenstoelen

Heerlijke romige vegan risotto met lekker veel paddenstoelen. Een feest om te eten.
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 25 min

Ingrediënten

  • 300 gr gemengde paddenstoelen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 250 gr risotto rijst
  • 1 scheut witte wijn
  • 1 liter bouillon (warm en niet te zout)

Om af te maken

  • 100 gr Oatly! Haver Cuisine Fraiche
  • 2 eetlepels Willicroft Parmesan (naar smaak)
  • 1 bosje peterselie

Instructies

Voorbereiding

  • Snijd de paddenstoelen in halve ringen. Gebruik je (ook) oesterzwammen, dan kun je die gemakkelijk gewoon met je handen uit elkaar plukken.
  • Snipper ui, knoflook en peterselie fijn.
  • Verwarm de bouillon, ik gebruik meestal bij risotto de helft van de aangeraden hoeveelheid bouillonblokjes. Houd de bouillon warm tijdens het maken van je risotto, het hoeft niet te koken.

Vegan risotto maken

  • Verwarm de olie in een grote koekenpan en bak hierin de paddenstoelen, tot ze zacht beginnen te worden. Voeg de ui toe en bak deze ook nog een minuut of 2 mee. De ui mag niet bruin worden, wel mooi glazig.
  • Voeg de risottorijst toe en schep goed om. Laat de rijstkorrels licht roosteren, tot alle korrels glazig beginnen te worden, 2 à 3 minuten. Blus af met een flinke scheut witte wijn.
  • Voeg nu regelmatig een soeplepel bouillon toe. Roer regelmatig, zodat het vocht goed verdeeld wordt en de rijst niet aan de pan gaat bakken. Wacht tot al het vocht is opgenomen en voeg opnieuw een lepel bouillon toe.
  • Herhaal stap 3, totdat je risotto gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Het is moeilijk om precies te voorspellen, je zult het echt moeten proeven. Er mag geen harde, rauwe kern meer in de risotto korrel zitten, maar hij moet nog wel stevig zijn. Zodra het gaar is, stop je met het toevoegen van bouillon. Haal de risotto van de warmtebron. 

Afmaken

  • Schep de Oatly en de gesnipperde peterselie door je vegan risotto. Schep op borden en besprenkel royaal met Willicroft Parmesan. Serveer direct.

Notities

Zie stuk boven het recept voor meer tips over vegan kaasopties.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: paddestoelen, risotto, vegan

Pin dit recept om het niet te vergeten!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Vegan risotto pin

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close