Roomboter Kerstkransjes met amandelschaafsel zijn dé ultieme kerstkoekjes. Ze zijn rond, knapperig en heerlijk zoet. Kerstkransjes mogen natuurlijk niet ontbreken tijdens de feestdagen. Rijg er een lintje door en hang ze op in de boom, tenminste, als je je zo lang kunt inhouden. Bolletje ijs erbij en je hebt een ontzettend simpel Kersttoetje.
Op zoek naar meer heerlijke Kerstrecepten? Kijk dan ook zeker eens op pagina met Kerstrecepten voor een feestelijk 2021
Kerstkransjes met amandelschaafsel of parelsuiker
Zelf maak ik mijn Kerstkransjes het liefst met amandelschaafsel, dit kun je ook gemakkelijk in de supermarkt kopen. Een veel geziene (en geliefde) variatie op amandelschaafsel is parelsuiker. Dat is alleen wat moeilijker te verkrijgen, je zal vaak bij een echte bakkerswinkel moeten kijken. Sommige bakkers hebben het voor eigen gebruik op voorraad, en willen je dan best een kleine hoeveelheid los verkopen.
Kerstkoekjes
Kerstkransjes eten we natuurlijk rond Kerst, en wat is er nou lekkerder dan verse koekjes op Kerstdag? Ruikt het huis ook nog eens heerlijk. Nou kan ik me voorstellen dat je op die dagen al genoeg te doen hebt. Je kunt dit deeg gelukkig makkelijk een paar dagen van tevoren maken, zorg er wel voor dat je het deeg goed verpakt in plasticfolie.
Je kunt de koekjes zelfs ‘s ochtends al uitsteken en bestrooien met amandeltjes en dan met de bakplaat en al in de koelkast plaatsen met een laagje plasticfolie. Moet je natuurlijk wel ruimte hebben in de koelkast. En dan hoppa, zo direct de oven in, zodra je ze wilt bakken. Wel eerst even het plasticfolie verwijderen natuurlijk.

Roomboter Kerstkransjes
Equipment
- Oven
- Deegroller
- Stekers
Ingrediënten
- 300 gr bloem + extra om te rollen
- 200 gr boter kamertemperatuur
- 170 gr witte basterdsuiker
- 1 eierdooier kamertemperatuur
- 0.5 citroen rasp van de schil
- 0.25 theelepel zout
Afmaken
- 1 ei losgeklopt
- 50 gr amandelschaafsel
Instructies
- Voeg alle ingrediënten voor het koekjesdeeg bij elkaar en kneed goed door, tot een samenhangend geheel. Verpak in plasticfolie en laat minimaal een uur rusten.
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius (boven- en onderwarmte) en bedek je bakplaat met bakpapier.
- Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 0.5 cm. Is het deeg te hard geworden? Kneed het dan kort door. Zorg er wel voor dat het deeg niet te warm wordt (let dus op dat je niet te dichtbij de warme oven werkt, of bovenop een draaiende vaatwasser).
- Steek de kransjes uit. Je hebt hier speciale Kerstkransjes-vormpjes voor, maar je kunt ook gewoon (net als ik) twee losse vormpjes gebruiken. Ik gebruik zelf een bloem en een stalen rietje.
- Smeer in met los geklopt ei en besprenkel met amandelschaafsel.
- Bak de Kerstkransjes in 12 tot 15 minuten goudbruin, in het midden van de oven. Laat goed afkoelen op een rek, voordat je er in bijt!
Pin deze Kerstkransjes!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
