Roze Koeken

Deel met vrienden en familie

Roze koeken, wie kent ze niet? Voor mijzelf echt een stukje jeugdsentiment. Leuk en heel simpel maak je ze thuis helemaal zelf! En dan deze keer zonder kleurstof of E-nummer 120.

Je hebt voor het maken van roze koeken geen mixer of andere machine nodig, wat het recept ook heel geschikt maakt om samen met kinderen te maken.  Met de roze kleur zijn ze natuurlijk ook heel leuk om te maken voor Valentijnsdag!

Roze koeken zelf maken

Zelf Roze Koeken maken

Iedereen kent ze wel, roze koeken. Standaard in het assortiment van menig school en sportkantine. Wist je dat roze koeken eigenlijk helemaal geen koeken zijn? Stiekem zijn het kleine cakejes. Wij bakken ze dan ook gewoon in een muffinvorm. Je hebt ook speciale vormpjes voor deze koeken, maar als je ze niet regelmatig maakt, is dat een beetje zonde!

We zorgen er wel voor dat de cakejes plat worden, zodat ze er niet uit zien als muffins, maar als koeken. Dit doen we op twee manieren. Eerst dekken we de vorm in de oven af met een bakplaat of wat aluminiumfolie en als ze dan uit de oven komen, draaien we ze direct om en drukken we ze een beetje aan. Je zult zien dat het er meteen uitziet als een bodem van een roze koek!

Roze koeken zonder kleurstof

Glazuur of fondant?

Roze koeken uit de winkel worden gemaakt met fondant en niet met glazuur en ze worden ook nog eens roze gekleurd met E120. En dat is een kleurstof die gemaakt wordt van geplette luizen… Niet zo aanlokkelijk.

Wij gaan voor een heel simpel glazuur, waarbij we diepvries frambozen combineren met poedersuiker. Zo krijg je heel makkelijk een glazuur in een prachtige roze kleur. Het mooiste effect krijg je wanneer je het glazuur niet op de cakejes smeert, maar de cakejes erin dipt en dan rond draait!

Roze Koeken

Roze koeken, wie kent ze niet? Voor mijzelf echt een stukje jeugdsentiment. Leuk en heel simpel maak je ze thuis helemaal zelf! En dan deze keer zonder kleurstof of E-nummer 120.
Porties 12 roze koeken
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

Roze Koeken

  • 100 gr roomboter kamertemperatuur!
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 110 gr bloem
  • 2 stuks eieren kamertemperatuur!
  • 2 theelepels maïzena
  • 0.25 theelepel bakpoeder
  • 0.5 theelepel vanille-extract
  • 1 snuf zout
  • 10 gr boter om in te vetten

Glazuur

  • 50 gr frambozen uit de vriezer
  • 100 gr poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170 °C
  • Meng de ingrediënten voor de koeken tot een snel beslag. Zodra het met elkaar vermengd is, kun je stoppen.
    100 gr roomboter, 100 gr witte basterdsuiker, 110 gr bloem, 2 stuks eieren, 2 theelepels maïzena, 0.25 theelepel bakpoeder, 0.5 theelepel vanille-extract, 1 snuf zout
  • Vet je vorm in en verdeel het beslag over de 12 gaatjes. Het makkelijkste gaat dit met een spuitzak of een ijsschep. Let op bij dat laatste, je hebt ongeveer een halve schep per koek nodig.
    10 gr boter
  • Plaats in de oven met een bakplaat bovenop de vorm en bak 10 minuten.
  • Haal de bakplaat er vanaf en bak nog eens 8-15 minuten tot de randen beginnen te kleuren. Ze horen vrij bleek te zijn. Wanneer je met je vinger op een cake drukt, veert deze terug.
  • Stort de cakejes uit op een plank en leg ze onderste boven. Plaats een theedoek over de cakejes en leg hierop de bakplaat. Dit zorgt ervoor dat ze goed plat worden.
  • Laat de cakejes helemaal afkoelen.

Roze glazuur maken

  • Pureer de frambozen met een vork en haal door een zeef.
    50 gr frambozen
  • Meng beetje bij beetje door de poedersuiker heen tot je een mooi glanzend en dik glazuur hebt.
    100 gr poedersuiker

Roze Koeken maken

  • Dip de koeken één voor één in het glazuur, maak een cirkelbeweging en strijk eventueel af aan de rand van de kom.
Auteur: Mariska
Gang: cake, koek
Keuken: Europees, Nederlands
Trefwoord: cake, koek, koekjes, valentijn

Pin deze Roze Koeken!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Roze koeken met frambozen glazuur

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close