Russische botercrème met gecondenseerde melk

Russische botercrème wordt gemaakt met gecondenseerde melk. Het is heerlijk zoet en zijdezacht. Perfect om taarten mee te decoreren: mijn ervaring is dat het makkelijker opspuit dan Amerikaanse botercrème. Ik geef jullie het basisrecept en een paar heerlijke variaties, zoals koffie en chocolade!

Russische botercreme

Als je nieuw bent in de bakwereld weet je misschien niet dat er meerdere manieren zijn om botercrème te maken. De bekendste is de Amerikaanse botercrème op basis van boter en suiker. Daarnaast heb je ook Italiaanse, Zwitserse, Duitse, Franse en dus ook Russische botercrème.

Russische botercrème is dankzij de condenseerde melk lekker zoet en heeft een prachtige zachte en soepele structuur. Tot mijn eigen verbazing is Russische botercrème-glazuur niet overdreven zoet of zwaar. Het is verrassend soepel en heeft een zachte textuur. Het is perfect om taarten mooi mee te versieren en om bijvoorbeeld bloemen mee op te spuiten. Zelf hou ik het nog even op wat simpele swirls; ik ben nog niet zo’n held in het decoreren van taarten.

Russische frosting met gecondenseerde melk op cupcake

Basisrecept Russische botercrème

500 gr roomboter
1 blikje gecondenseerde melk (ongeveer 400 gr)
snufje zout
1 theelepel vanille extract

  1. Haal de boter 45-60 minuten van tevoren uit de koelkast. Het is belangrijk dat de boter niet te koud is, maar zeker ook niet te zacht. Als je de boter vastpakt mag het slechts een klein beetje indeuken. Als je de boter te lang van tevoren uit de koelkast haalt, is deze vaak te zacht.
  2. Mix de boter met een snuf zout op hoge snelheid tot het zacht, fluffy en licht van kleur is, zo’n 5 minuten. Dat lijkt lang, maar dat is echt nodig. Waar de boter eerst gelig is, zal deze uiteindelijk bijna wit worden.
  3. Voeg vanille extract en de helft van de gecondenseerde melk toe. Mix door tot het met elkaar vermengd is. Voeg de overige gecondenseerde melk toe en mix weer goed door, tot je een zijdezachte botercrème hebt.

Nu heb je een basis Russische botercrème. Je kunt deze zo laten, kleuren of extra smaken toevoegen. Dit zijn een aantal voorbeelden.

Coffee Frosting
Basisrecept + 2 eetlepels instant koffie + eetlepel kokend water.

Meng water met de instant koffie en laat goed afkoelen, voordat je het door je basiscrème heen mixt.

Chocolade Frosting
Basisrecept + 150 gr chocolade

Smelt de chocolade au bain-marie en laat afkoelen, terwijl je de frosting maakt. Mix de nog gesmolten chocolade door je basiscrème heen.

Pindakaas Frosting
Basisrecept + 200 gr pindakaas

Mix de pindakaas door je basisrecept heen. Het lekkerste vind ik suikervrije pindakaas, de frosting is al zoet genoeg.

Aardbeien Frosting
Basisrecept + 250 gr bevroren aardbeien
4 eetlepels water
1 eetlepel suiker
kneepje citroen

Verwarm de aardbeien met water, suiker en citroen. Roer regelmatig door en laat 5 minuten pruttelen. Haal door een zeef. Laat dit volledig afkoelen en mix het vervolgens door je basis botercrème heen!

Je kunt ook heel goed met kleurstof werken om prachtige gekleurde frostings te maken!

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close