Russische botercrème wordt gemaakt met gecondenseerde melk. Het is heerlijk zoet en zijdezacht. Perfect om taarten mee te decoreren: mijn ervaring is dat het makkelijker opspuit dan Amerikaanse botercrème. Ik geef jullie het basisrecept en een paar heerlijke variaties, zoals koffie en chocolade!
Basisrecept Russische botercrème
Als je nieuw bent in de bakwereld weet je misschien niet dat er meerdere manieren zijn om botercrème te maken. De bekendste is de Amerikaanse botercrème op basis van boter en suiker. Daarnaast heb je ook Italiaanse, Zwitserse, Duitse, Franse en dus ook Russische botercrème.
Russische botercrème is dankzij de condenseerde melk lekker zoet en heeft een prachtige zachte en soepele structuur. Tot mijn eigen verbazing is Russische botercrème-glazuur niet overdreven zoet of zwaar. Het is verrassend soepel en heeft een zachte textuur. Het is perfect om taarten mooi mee te versieren en om bijvoorbeeld bloemen mee op te spuiten. Zelf hou ik het nog even op wat simpele swirls; ik ben nog niet zo’n held in het decoreren van taarten.
Smaakjes toevoegen
Nu heb je een basis Russische botercrème. Je kunt deze zo laten, kleuren of extra smaken toevoegen. Dit zijn een aantal voorbeelden.
Coffee Frosting
Basisrecept + 2 eetlepels instant koffie + eetlepel kokend water.
Meng water met de instant koffie en laat goed afkoelen, voordat je het door je basiscrème heen mixt.
Chocolade Frosting
Basisrecept + 150 gr chocolade
Smelt de chocolade au bain-marie en laat afkoelen, terwijl je de frosting maakt. Mix de nog gesmolten chocolade door je basiscrème heen.
Pindakaas Frosting
Basisrecept + 200 gr pindakaas
Mix de pindakaas door je basisrecept heen. Het lekkerste vind ik suikervrije pindakaas, de frosting is al zoet genoeg.
Aardbeien Frosting
Basisrecept + 250 gr bevroren aardbeien
4 eetlepels water
1 eetlepel suiker
kneepje citroen
Verwarm de aardbeien met water, suiker en citroen. Roer regelmatig door en laat 5 minuten pruttelen. Haal door een zeef. Laat dit volledig afkoelen en mix het vervolgens door je basis botercrème heen!
Je kunt ook heel goed met kleurstof werken om prachtige gekleurde frostings te maken!
Hoe zijn de cupcakes als ze gemaakt zijn. Is de crème stevig genoeg om op een versieringen te staan dus zonder koeling
Voor hoeveel Cupcakes is dit recept?
Ligt een beetje aan hoe hoog je ze opbouwt, maar zeker 16 cupcakes.
Meestal doe ik chocolade door de crème maar ik vraag me af hoe ik het iets steviger krijg
Hi Ans, wat voor chocolade gebruik je?
Calebout witte chocolade
Witte chocolade is, mede omdat er geen chocolade in zijn, erg zacht van zichzelf. Je zou de crème even in de koelkast kunnen zetten voor je begint met opspuiten. Of als je witte chocolade wilt gebruiken EN een echt stevige harde botercreme wilt gaan voor Amerikaanse botercreme
U zegt mixen, kan dat dan ook met de thermomix aub want ik heb geen handmixer :/
Ik heb helaas geen ervaring met de thermomix.
Ziet er heerlijk uit! Kan ik de cupcakes een dag van tevoren al opspuiten of de crème een dag van tevoren maken en op het laatst opspuiten. Ik heb ze morgen vrij vroeg nodig.
Kleuren met lemon curd, kan dat? Lijkt me ook een fijne tegenhanger tegen het hele zoete.
Bedankt alvast!
Dat moet wel kunnen. Als je de crème eerst maakt en dan de volgende dag spuit kan het zijn dat je het nog even lost moet kloppen.
Lemon curd kan ook zeker, mits je het niet te nat maakt
Dank je! Ik ga proberen ze vandaag te maken en hou een deel van de botercreme achter voor het geval dat. Heb cupcakes genoeg en mijn curd is stevig uitgevallen. Komt goed 😉
Dank je wel! Ik ga ze toch vandaag opspuiten, denk ik. In principe kan je de meeste cupcakes sowieso wel een paar dagen bewaren.
Mijn lemon curd is best dik, vertrouw ik wel.
Kan je dit recept ook gebruiken om een taart ermee te bedekken en versieren of is er te weinig botercreme voor?
Ligt er heel erg aan hoe groot je taart is en hoe dik je smeert. Ik heb er een hele cake mee kunnen opspuiten en meerdere cupcakes