Russische botercrème met gecondenseerde melk

Deel met vrienden en familie

Russische botercrème wordt gemaakt met gecondenseerde melk. Het is heerlijk zoet en zijdezacht. Perfect om taarten mee te decoreren: mijn ervaring is dat het makkelijker opspuit dan Amerikaanse botercrème. Ik geef jullie het basisrecept en een paar heerlijke variaties, zoals koffie en chocolade!

Russische botercreme

Basisrecept Russische botercrème

Als je nieuw bent in de bakwereld weet je misschien niet dat er meerdere manieren zijn om botercrème te maken. De bekendste is de Amerikaanse botercrème op basis van boter en suiker. Daarnaast heb je ook Italiaanse, Zwitserse, Duitse, Franse en dus ook Russische botercrème.

Russische botercrème is dankzij de condenseerde melk lekker zoet en heeft een prachtige zachte en soepele structuur. Tot mijn eigen verbazing is Russische botercrème-glazuur niet overdreven zoet of zwaar. Het is verrassend soepel en heeft een zachte textuur. Het is perfect om taarten mooi mee te versieren en om bijvoorbeeld bloemen mee op te spuiten. Zelf hou ik het nog even op wat simpele swirls; ik ben nog niet zo’n held in het decoreren van taarten.

Russische frosting met gecondenseerde melk op cupcake

 

Russische botercrème

Russische botercrème wordt gemaakt met gecondenseerde melk. Het is heerlijk zoet en zijdezacht. Perfect om taarten mee te decoreren: mijn ervaring is dat het makkelijker opspuit dan Amerikaanse botercrème. Ik geef jullie het basisrecept en een paar heerlijke variaties, zoals koffie en chocolade!
Porties 1 portie
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten

Ingrediënten

Instructies

  • Haal de boter 45-60 minuten van tevoren uit de koelkast. Het is belangrijk dat de boter niet te koud is, maar zeker ook niet te zacht. Als je de boter vastpakt mag het slechts een klein beetje indeuken. Als je de boter te lang van tevoren uit de koelkast haalt, is deze vaak te zacht.
    500 gr roomboter
  • Mix de boter met een snuf zout op hoge snelheid tot het zacht, fluffy en licht van kleur is, zo’n 5 minuten. Dat lijkt lang, maar dat is echt nodig. Waar de boter eerst gelig is, zal deze uiteindelijk bijna wit worden.
    1 snufje zout
  • Voeg vanille extract en de helft van de gecondenseerde melk toe. Mix door tot het met elkaar vermengd is.
    1 theelepel vanille extract, 1 blikje gecondenseerde melk
  • Voeg de overige gecondenseerde melk toe en mix weer goed door, tot je een zijdezachte botercrème hebt.
    1 blikje gecondenseerde melk
Auteur: Mariska
Gang: basis recept
Keuken: Russisch
Trefwoord: boter, botercreme, taart, taartvulling

Smaakjes toevoegen

Nu heb je een basis Russische botercrème. Je kunt deze zo laten, kleuren of extra smaken toevoegen. Dit zijn een aantal voorbeelden.

Coffee Frosting
Basisrecept + 2 eetlepels instant koffie + eetlepel kokend water.

Meng water met de instant koffie en laat goed afkoelen, voordat je het door je basiscrème heen mixt.

Chocolade Frosting
Basisrecept + 150 gr chocolade

Smelt de chocolade au bain-marie en laat afkoelen, terwijl je de frosting maakt. Mix de nog gesmolten chocolade door je basiscrème heen.

Pindakaas Frosting
Basisrecept + 200 gr pindakaas

Mix de pindakaas door je basisrecept heen. Het lekkerste vind ik suikervrije pindakaas, de frosting is al zoet genoeg.

Aardbeien Frosting
Basisrecept + 250 gr bevroren aardbeien
4 eetlepels water
1 eetlepel suiker
kneepje citroen

Verwarm de aardbeien met water, suiker en citroen. Roer regelmatig door en laat 5 minuten pruttelen. Haal door een zeef. Laat dit volledig afkoelen en mix het vervolgens door je basis botercrème heen!

Je kunt ook heel goed met kleurstof werken om prachtige gekleurde frostings te maken!

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Michelle De Boed says:

    Hoe zijn de cupcakes als ze gemaakt zijn. Is de crème stevig genoeg om op een versieringen te staan dus zonder koeling

  2. Voor hoeveel Cupcakes is dit recept?

    1. Ligt een beetje aan hoe hoog je ze opbouwt, maar zeker 16 cupcakes.

  3. Meestal doe ik chocolade door de crème maar ik vraag me af hoe ik het iets steviger krijg

    1. Mariska Author says:

      Hi Ans, wat voor chocolade gebruik je?

  4. Calebout witte chocolade

    1. Mariska Author says:

      Witte chocolade is, mede omdat er geen chocolade in zijn, erg zacht van zichzelf. Je zou de crème even in de koelkast kunnen zetten voor je begint met opspuiten. Of als je witte chocolade wilt gebruiken EN een echt stevige harde botercreme wilt gaan voor Amerikaanse botercreme

  5. Carole Jacquy says:

    U zegt mixen, kan dat dan ook met de thermomix aub want ik heb geen handmixer :/

    1. Mariska Author says:

      Ik heb helaas geen ervaring met de thermomix.

  6. Monique Tijmes says:

    Ziet er heerlijk uit! Kan ik de cupcakes een dag van tevoren al opspuiten of de crème een dag van tevoren maken en op het laatst opspuiten. Ik heb ze morgen vrij vroeg nodig.

    Kleuren met lemon curd, kan dat? Lijkt me ook een fijne tegenhanger tegen het hele zoete.

    Bedankt alvast!

    1. Mariska Author says:

      Dat moet wel kunnen. Als je de crème eerst maakt en dan de volgende dag spuit kan het zijn dat je het nog even lost moet kloppen.

      Lemon curd kan ook zeker, mits je het niet te nat maakt

      1. Monique says:

        Dank je! Ik ga proberen ze vandaag te maken en hou een deel van de botercreme achter voor het geval dat. Heb cupcakes genoeg en mijn curd is stevig uitgevallen. Komt goed 😉

  7. Monique says:

    Dank je wel! Ik ga ze toch vandaag opspuiten, denk ik. In principe kan je de meeste cupcakes sowieso wel een paar dagen bewaren.

    Mijn lemon curd is best dik, vertrouw ik wel.

  8. Sienna Heistek says:

    Kan je dit recept ook gebruiken om een taart ermee te bedekken en versieren of is er te weinig botercreme voor?

    1. Mariska Author says:

      Ligt er heel erg aan hoe groot je taart is en hoe dik je smeert. Ik heb er een hele cake mee kunnen opspuiten en meerdere cupcakes

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close