Sajoer Boontjes zijn heerlijke, Indonesische, pittige boontjes die je maakt met een super simpele boemboe, sperziebonen of haricots verts, santen en natuurlijk sambal! Heerlijk als onderdeel van een uitgebreide Indonesische maaltijd, maar ook gewoon lekker genoeg als middelpunt van je maaltijd met wat rijst.
Sajoer boontjes dus, maar het kan zijn dat je dit recept ook kent als Sayur of Sajur.

Sajoer Boontjes
Meestal wordt dit gerecht gemaakt met sperziebonen, maar zelf ga ik liever voor haricots verts. Die zijn wat steviger en minder waterig. Sajoer betekent “nat groentegerecht” en de saus is dus vrij waterig. Anders dan wij gewend zijn, wordt dit gerecht eigenlijk altijd met minimaal twee soorten groente gemaakt. Dus ondanks dat dit recept authentieker is dan de pakjes en zakjes in de supermarkt, is het nog steeds een tikje ‘vernederlandst’.

Indonesische pittige boontjes
Sajoer Boontjes kregen in Nederland een grotere bekendheid door de boemboe pakjes van Conimex. Op een gegeven moment kreeg je overal wel deze Indonesische pittige boontjes.
Best wel lekker, maar toen ik in Indonesië kwam, smaakte de Sajoer daar toch heel erg anders. Na veel proeven, vragen naar ingrediënten en een kookworkshop op Bali kwam ik achter twee grote verschillen: kaffir lime en santen toevoegen, en melk weg laten!
Pin deze Indonesische Sajoer boontjes!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
