Deel met vrienden en familie

Sajoer Boontjes zijn heerlijke, Indonesische, pittige boontjes die je maakt met een super simpele boemboe, sperziebonen of haricots verts, santen en natuurlijk sambal! Heerlijk als onderdeel van een uitgebreide Indonesische maaltijd, maar ook gewoon lekker genoeg als middelpunt van je maaltijd met wat rijst.

Sajoer boontjes dus, maar het kan zijn dat je dit recept ook kent als Sayur of Sajur.

Indonesische pittige boontjes

Sajoer Boontjes

Meestal wordt dit gerecht gemaakt met sperziebonen, maar zelf ga ik liever voor haricots verts. Die zijn wat steviger en minder waterig. Sajoer betekent “nat groentegerecht” en de saus is dus vrij waterig. Anders dan wij gewend zijn, wordt dit gerecht eigenlijk altijd met minimaal twee soorten groente gemaakt. Dus ondanks dat dit recept authentieker is dan de pakjes en zakjes in de supermarkt, is het nog steeds een tikje ‘vernederlandst’.

Indonesische sperziebonen recept pittig

Indonesische pittige boontjes

Sajoer Boontjes kregen in Nederland een grotere bekendheid door de boemboe pakjes van Conimex. Op een gegeven moment kreeg je overal wel deze Indonesische pittige boontjes.

Best wel lekker, maar toen ik in Indonesië kwam, smaakte de Sajoer daar toch heel erg anders. Na veel proeven, vragen naar ingrediënten en een kookworkshop op Bali kwam ik achter twee grote verschillen: kaffir lime en santen toevoegen, en melk weg laten!

Indonesische Sajoer Boontjes

Sajoer Boontjes zijn heerlijke, Indonesische, pittige boontjes die je maakt met een super simpele boemboe, sperziebonen of haricots verts, santen en natuurlijk sambal! Heerlijk als onderdeel van een uitgebreide Indonesische maaltijd, maar ook gewoon lekker genoeg als middelpunt van je maaltijd met wat rijst.
Porties 6 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten

Ingrediënten

  • 500 gr haricots verts of sperziebonen
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 cm gember
  • 2 kemiri noten optioneel
  • 0.5 theelepel trassi optioneel
  • 1-3 eetlepels sambal oelek
  • 0.5 bouillonblokje kip- of groentebouillon
  • 250 ml water
  • 2 stuks kaffir lime leaf
  • 1 stuks salam blad
  • 0.5 theelepel palmsuiker gula djawa
  • 50 gr santen
  • olie om in te bakken

Instructies

  • Was de boontjes en verwijder de kopjes en kontjes. Laat goed uitlekken.
    500 gr haricots verts
  • Snijd ui, knoflook en gember in stukken en stamp dit samen met de kemiri noten, sambal en trassi in een vijzel tot een boemboe. Geen tijd, energie of kracht voor de vijzel? Gebruik dan een hakmolen of NutriBullet.
    1 ui, 3 teentjes knoflook, 2 cm gember, 2 kemiri noten, 0.5 theelepel trassi, 1-3 eetlepels sambal oelek
  • Verhit wat olie in een pan en fruit hier je boemboe 3-4 minuten in. Blijf goed roeren, zodat het niet aanbakt.
    olie om in te bakken
  • Voeg de boontjes toe en schep even door.
    500 gr haricots verts
  • Nu mag het water, kaffir limes leaves, palmsuiker en het salamblad erbij. Roer goed door.
    0.5 bouillonblokje, 250 ml water, 2 stuks kaffir lime leaf, 1 stuks salam blad
  • Breng aan de kook en laat vervolgens op midden hoog vuur sudderen, zonder deksel, tot de boontjes beetgaar zijn.
  • Voeg santen toe en schep goed door. Je zult zien dat de saus wat begint in te dikken.
  • Proef en maak eventueel pittiger met meer sambal of een dun gesneden rawit peper.

Notities

Trassie is gemaakt van garnalen. 
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht
Keuken: Aziatisch, Indonesisch
Trefwoord: bijgerecht, haricot verts, pittig, sperziebonen, spicy

Pin deze Indonesische Sajoer boontjes!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Sajoer Boontjes

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close