Sambal Kip (inclusief Instant Pot recept)

Sambal kip met rijst en boontjes
Sambal kip is heerlijk met rijst en boontjes, maar doet het ook heel erg goed op een broodje met wat ingelegde komkommer en rode ui. In dit recept zie je hoe je sambal kip in de gewone pan op het fornuis maakt, maar ook hoe je hem in de Instant Pot of slowcooker kunt maken.

Voor je begint!

Dit recept geeft een mild-pittige sambal kip, het zal niet je mond uit branden. Wat mij betreft is dit een basisrecept voor sambal kip. Je kunt zeker ook andere soorten sambal gebruiken. Zelf ben ik bijvoorbeeld gek op deze Surinaamse Sambal. Let wel op, de kip kan dan een stuk pittiger worden. Andere toevoegingen kunnen bijvoorbeeld zijn: limoengras, kaffirlime blaadjes, chili’s, tomatenpasta en trassie.

Ben je gaan experimenteren en heb je de sambal onderschat (of jezelf overschat) en is je gerecht veel te pittig? Voeg dan een flinke scheut room toe bij de saus. Serveer met lekker veel rijst en bijvoorbeeld geraspte komkommer, die je eventueel vermengt met yoghurt voor extra verkoeling.

instant pot sambal kip

Ingrediënten Sambal Kip

4 kleine sjalotjes
3-4 tenen knoflook
1 eetlepel sambal oelek
3 eetlepels sambal manis
4 kippendijen
300 ml water
olie om te bakken

optioneel: verse gember & maizena

Bereiding

  1. De volgende stappen moet je bij elke methode gebruiken. Verwijder de schillen van de knoflook en de uien. Snijd ze fijn, of als je net zo lui bent als ik: gooi ze allemaal in de mixer, samen met de sambal en twee eetlepels olie en maal tot het fijn is. Als je het lekker vindt voeg je ook een stuk gember toe tijdens het malen.Ga nu verder met de methode die jouw voorkeur heeft!

Sambal Kip uit de stoofpan

  1. Snijd de kippendijen in kleinere stukken en bak dit in een stoof- of hapjespan, tot ze goudbruin zijn.
  2. Voeg de gemalen uien-sambal pasta toe aan de kip en fruit 2-3 minuten, tot alle geuren goed vrij komen. Voeg water toe en roer goed door.
  3. Breng aan de kook en laat het vervolgens zo’n twee uur op zacht vuur sudderen, tot de kip gaar en zacht is.
  4. Check zo nu en dan en roer door. Als het te droog wordt kun je wat extra water toevoegen.

Sambal Kip uit de Instant Pot

  1. Verwarm de pot met de SAUTE functie. Voeg de gemalen uien-sambal pasta toe en fruit 2-3 minuten, tot alle geuren goed vrijkomen
  2. CANCEL de SAUTE. Voeg water toe, roer goed door en plaats de kippendijen in de pan.
  3. Sluit het deksel en controleer of je ventiel dicht staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je “high pressure” en set je de timer op 10 minuten.
  4. Zodra de timer afgelopen is, kun je meteen het ventiel openen, maar aangezien het hier om kip gaat, kun je ook kiezen voor een ‘natural release’ en wachten tot de druk er vanzelf af gaat.
  5. Haal de kip uit de Instant Pot en pluk met behulp van een vork uit elkaar.
  6. Halveer het overgebleven sap en dik in met de SAUTE functie. Roer de kip door de ingedikte saus. Gaat het je niet snel genoeg? Meng dan 1 eetlepel maizena met wat koud water tot een papje en roer dit door je saus heen, terwijl je deze verwarmt.

Sambal Kip uit de Slowcooker

  1. Voeg de kippendijen, sambalpasta en water toe aan de slowcooker.
  2. Zet de slowcooker 4-5 uur op high of 6-8 uur op low.
  3. Giet de helft van het overgebleven sap in een steelpannetje en dik de saus in. Roer de kip door de ingedikte saus. Gaat het je niet snel genoeg? Meng dan 1 eetlepel maizena met wat koud water tot een papje en roer dit door je saus heen, terwijl je deze verwarmt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *