Wat is een barbecue zonder saus? Yvonne heeft voor ons drie heerlijke recepten voor sauzen die heel erg goed bij een bbq passen, namelijk: Knoflooksaus, Cocktailsaus en natuurlijk, hoe kon het ook anders, BBQ-saus! Super makkelijk te maken zonder pakjes, zakjes of flesjes van de supermarkt.
BBQ-SAUS!
Zo, de vakantie staat voor veel mensen voor de deur, het weer is na het teleurstellende voorjaar nu geweldig, kortom BBQ-en!!!!!!
Naar de slager voor vlees;
Naar de visboer voor vis;
Naar de bakker voor brood;
Naar de groenteboer voor gezonde saladespullen;
Naar de supermarkt voor…..nee, niet voor de sauzen van…
Die gaan we nou eens zelf maken. Heel makkelijk en veel lekkerder dan uit zo’n kant en klaar flesje.
Gewoon de meest gebruikte sausjes: barbecuesaus, knoflooksaus en cocktailsaus.
We beginnen met de barbecuesaus:
Benodigdheden barbecuesaus
• 450 ml tomatenketchup
• 50 ml worcestershire saus
• 5 el bruine basterdsuiker
• 2 el scherpe Franse mosterd
• Een stukje verse gember ter grote van de ½ pink, fijn geraspt
• 450 ml water
Bereiding barbecuesaus
Gooi alles bij elkaar in een pan en laat een half uurtje zachtjes pruttelen……laten afkoelen en klaar!!!!
Zo, terwijl dat staat af te koelen, kunnen we de cocktailsaus en de knoflooksaus maken.
Benodigdheden cocktailsaus en knoflooksaus
250 mg slagroom
250 mg mayonaise
Sap van een ¼ citroen
Scheutje tomatenketchup
Peper / zout
2 teentjes knoflook
worcestershire saus
½ borrelglaasje cognac of een alternatief (wat je in huis hebt)
Klein handje fijngehakte peterselie of dille of koriander of bieslook
Bereiding cocktailsaus en knoflooksaus
De basis is voor beide sausen hetzelfde.
- Klop de slagroom lobbig en meng met de mayonaise (ik gebruik altijd citroenmayonaise, dat is frisser en minder zoet dan gewone).
- Voeg peper en zout toe, flink wat, zodat er pit in de saus komt. En een scheutje ketchup, zoveel dat de kleur mooi roze wordt.
Hier scheiden de wegen.
- Verdeel in de saus in tweeën en voeg aan de ene helft de twee fijn geperste tenen knoflook toe.
- Zo, de knoflooksaus is ook klaar!
- Verder met de cocktailsaus: Voeg aan de basissaus een paar druppels worcestershiresaus toe en een half borrelglaasje cognac of wat je anders in huis hebt (armagnac, gin, net wat je zelf ook lekker vindt). Zo, da’s ook klaar.
Afhankelijk van wat je op de BBQ gooit, kun je verder variëren:
Bij grote garnalen is wat fijngesneden koriander in de knoflooksaus erg lekker,
Bij garnalen doe je wat fijngesneden peterselie door de cocktailsaus;
Biefstuk: peterselie en bieslook door de knoflooksaus.
Kortom, de basis heb je zo gemaakt, de finishing touch maakt het iedere keer wat anders.