Sequilhos – Braziliaanse koekjes met gecondenseerde melk

Sequilhos zijn eenvoudig te maken Braziliaanse koekjes met gecondenseerde melk. Ze lijken op het eerste oog droog, maar al snel smelten ze weg in je mond. Ga jij voor de klassieke versie of ga je helemaal los met verschillende variaties?

Braziliaanse koekjes met gecondenseerde melk

Deze Braziliaanse koekjes worden gemaakt van een paar simpele ingrediënten: boter, maïzena, gecondenseerde melk en een snufje zout. De koekjes hebben een vrij neutrale, romige smaak, waardoor je heel makkelijk kunt variëren qua smaak. Een paar lekkere toevoegingen zijn:

  • Vanille
  • Kaneel
  • Cacao
  • Citroen-, limoen-, of sinaasappelrasp
  • Kokos

Natuurlijk kun je ook heel goed zelf experimenteren met andere smaken en deze zelfs combineren. Wat dacht je bijvoorbeeld van chocolade en sinaasappel of citroen met witte chocolade?

Sequilhos Braziliaanse koekjes

Glutenvrije koekjes met maïzena

Sequilhos worden niet met bloem gemaakt, maar met maïzena (corn starch) en zijn daardoor glutenvrij. Nu zal je misschien denken: maïzenakoekjes, dat ken ik ergens van! Klopt, gomma koekjes, oftewel Surinaamse Maïzena koekjes worden ook van maïzena gemaakt en lijken heel erg op deze Braziliaanse koekjes. Zeker omdat Suriname en Brazilië buurlanden van elkaar zijn, is de kans vrij groot dat de koekjes op elkaar geïnspireerd zijn.

Surinaamse maïzena koekjes gebruiken kristalsuiker, waar de Sequilhos gecondenseerde melk bevatten; dit geeft een net wat smeuïger effect.

Te droge koekjes?

Deze koekjes zijn bij de eerste hap een tikje droog, maar horen zeker niet super droog te zijn. Zijn jouw koekjes wel erg droog? Dan heb je de koekjes waarschijnlijk te lang of te warm gebakken. Elke oven is helaas net even anders. Haal de koekjes in ieder geval snel van de warme bakplaat als ze uit de oven komen, anders blijven ze nog even doorbakken door de hitte die nog in de plaat zit.

Sequilhos - Braziliaanse koekjes met gecondenseerde melk

Sequilhos zijn eenvoudig te maken Braziliaanse koekjes met gecondenseerde melk. Ze lijken op het eerste oog droog, maar al snel smelten ze weg in je mond. Ga jij voor de klassieke versie of ga je helemaal los met verschillende variaties?
Porties 24 koekjes
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 15 min
Rusttijd met warm weer 30 min
Totale tijd 25 min

Equipment

  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Oven
  • spatel
  • Mengkom
  • afkoelrek optioneel

Ingrediënten

Optionele smaakmakers

  • cacao
  • vanille extract
  • citroen- of limoenrasp

Instructies

  • Meng de boter met de gecondenseerde melk. Dit gaat makkelijk met een vork.
    100 gr boter, 200 gr gecondenseerde melk
  • Voeg de maïzena en een snuf zout toe en roer rustig door, bijvoorbeeld met een spatel. Rustig, want anders stuift het alle kanten op. Het lijkt eerst alsof je veel teveel maïzena hebt, maar dit komt goed!
    250 gr maïzena, 1 snuf zout
  • Zodra het op een deeg begint te lijken kneed je het simpel met je handen door elkaar. Maak je geen zorgen over teveel kneden, omdat er geen gluten in dit koekje zitten is dit geen probleem.
  • Wil je je deeg extra smaak meegeven, dan is dit het moment. Kneed dit er ook doorheen.
    cacao, vanille extract, citroen- of limoenrasp
  • Is het een warme dag? Dan wil je je deeg 30 minuten in de koelkast laten afkoelen om ervoor te zorgen dat je koekjes niet teveel uitlopen. In de winter laat ik deze stap zelf achterwege.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden en bedek een bakplaat met een stukje bakpapier.
  • Rol ongeveer 24 bolletjes en verdeel deze over je met bakpapier bedekte bakplaat, waarschijnlijk moet je het over 2 platen verdelen. Druk ze plat met een vork die je even in de maïzena of cacao gedipt hebt.
  • Bak de koekjes 10 tot 15 minuten afhankelijk van je oven.
  • Haal de koekjes uit de oven en schep ze vanaf je plaat op een afkoelrek. Even afkoelen en dan kun je genieten van je heerlijke zachte koekjes, die smelten in je mond!

Notities

Deze koekjes zijn bij de eerste hap een tikje droog, maar horen zeker niet super droog te zijn. Zijn jouw koekjes wel erg droog? Dan heb je de koekjes waarschijnlijk te lang of te warm gebakken. Elke oven is helaas net even anders. Haal de koekjes in ieder geval snel van de warme bakplaat als ze uit de oven komen, anders blijven ze nog even doorbakken door de hitte die nog in de plaat zit.
Auteur: Mariska
Gang: koek, Zoetigheid
Keuken: Braziliaans, Zuid Amerikaans
Trefwoord: gecondenseerde melk, glutenvrij, koek, koekjes, maizena

Pin deze Sequilhos – Braziliaanse koekjes met gecondenseerde melk!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Bijvoorbeeld op een bord met allemaal lekkere koekjes en taartjes. Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Glutenvrije koekjes met gecondenseerde melk

Join the Conversation

  1. Marloes says:

    Hoi Mariska, klopt het dat ik bij stap 6 en stap 7 mis hoe lang ze in de oven moeten en hoe hoog de temperatuur moet? Of lees ik er volledig overheen. Groet, Marloes

    1. Nee, je heb gelijk, het stond er niet duidelijk. Ik heb het aangepast zodat het nu hopelijk een stuk duidelijker is 🙂

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close