Shakshuka met grote witte bonen en cantharellen

Shakshuka met witte bonen
Shakshuka, dat klinkt exotisch, vind je niet? Shakshuka is een ontbijtgerecht uit Israël, maar soortgelijke gerechten komen voor in meerdere keukens in het Midden Oosten. In Spanje hebben ze ook een gerecht dat er veel op lijkt: sofrito. In principe komt het neer op  eieren die gekookt worden in tomatensaus.  Maar Shakshuka is wel altijd lekker pittig. Ontbijtgerecht of niet, ik vind dat het ook prima voor het avondeten kan!

Ingrediënten Shakshuka

Voor ongeveer 2 personen

2 blikjes (bio)tomaten
1 fijn gesneden chili peper
2 theelepels gemalen komijn
200gr cantharellen, schoon geborsteld en in repen gesneden
1 bakje platte peterselie, fijn gehakt
1 gesnipperde ui
2 teentjes knoflook geperst
groot blik grote witte bonen
4 eieren
Olijfolie
Zout & peper

Optioneel: 1 bakje koriander fijn gehakt (optioneel)

Bereiding

  1. Fruit je ui en knoflook in wat olijfolie. Zodra de ui gefruit is, voeg je de komijn en chilli toe. Roer dit geheel goed door.
  2. Voeg de tomaten toe en druk de tomaten met je lepel kapot. Laat dit 5 minuten goed pruttelen.
  3. Voeg de bonen, cantharellen en peterselie toe en roer het geheel voorzichtig door.
  4. Maak met een lepel vier holletjes in je saus en breek een ei in elke holte.
  5. Doe de deksel op de pan en laat de eieren op laag vuur gaar worden. Ongeveer 10 a 15 minuten. Af en toe kun je wat tomatensaus over het eiwit lepelen.
  6. Serveer de Shakshuka met wat verse koriander. Lekker met bijvoorbeeld  flatbread, Turks brood of frietjes!

Hebben jullie wel eens Shakshuka gegeten of gemaakt? Of kennen jullie het onder een andere naam?

6 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *