Simpel advocaat maken

Deel met vrienden en familie

Advocaat is een heerlijk klassiek drankje, dat heus niet alleen is bedoeld voor je oma. Met slechts vier ingrediënten maak je helemaal zelf advocaat!

Geen Eggnog

Veel mensen denken dat advocaat en eggnog synoniemen voor hetzelfde drankje zijn, of in ieder geval dat ze erg veel op elkaar lijken. Maar behalve dat ze beiden eieren bevatten, verschillen ze verder volledig van elkaar. Eggnog maakt bijvoorbeeld gebruik van melk, room en andere kruiden.

Advocaat alleen met eigeel of met hele eieren?

Om een lang verhaal kort te houden, het kan beiden. Bij het gebruik van zowel eigeel als eiwit, krijg je een wat dunner resultaat dan wanneer je alleen het eigeel gebruikt. Bij het gebruik van alleen eigeel wordt de smaak ook wat voller en vetter.

Simpel advocaat maken met ei

Gebruik een rvs kom! (of juist niet?)

Over het algemeen wordt er bij het maken van advocaat gebruik gemaakt van een rvs kom bovenop een pan met water, om de eieren te verwarmen. Echter, als je net zoals ik kookt op inductie is dit waarschijnlijk wat minder handig. Mijn rvs kom ging binnen no-time mee resoneren en verwarmen. Dan eindig je dus met een soort van zoet roerei met klontjes. Daarom gebruik ik een glazen kom.

Ingrediënten Advocaat

Voor 500 – 600 ml, dus een stuk meer dan op de foto

5 verse eieren (middelgroot)
200 gr suiker
1 vanillepeul of een paar druppels vanille extract
150 – 200 ml brandewijn

Overige benodigdheden: pan, rvs of glazen kom, een garde en eventueel een keukenthermometer.

Bereiding

  1. Verwarm een laagje water in een pan, check of de andere kom die je gaat gebruiken er goed op past, zonder dat de bodem het water raakt.
  2. Snijd de vanillepeul in de lengte doormidden en schraap de zaadjes eruit. Meng dit samen met de eieren en de suiker in de grote rvs of glazen kom goed door elkaar.
  3. Verwarm het eimengsel ‘au bain-marie’ en voeg al roerend de brandwijn toe. Blijf al roerend verwarmen, tot de advocaat dikker wordt. Het mengsel mag zeker niet boven de 85 graden komen.
  4. Vul ondertussen de wasbak met koud water of een grote kom met ijswater.
  5. Zodra de advocaat de gewenste dikte heeft bereikt, is het de bedoeling om deze snel af te koelen. Zet de kom in het ijskoude water en blijf goed roeren. Het koelt nog sneller af wanneer je het overgiet in een koude kom.

Verwerk de advocaat in een lekker gerecht, zoals bijvoorbeeld tiramisu of trifle, of hou het klassiek en serveer het met een beetje geklopte slagroom in een klein glaasje.

 

Pin dit recept voor Advocaat!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Recept advocaat drankje

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close