Basisrecept panna cotta

Deel met vrienden en familie

Panna cotta Dat klinkt als een luxe dessert of niet soms? Dat is het ook echt, maar in tegenstelling wat velen denken is het absoluut niet moeilijk om te maken. Met dit recept leer je de basis kennen en kun je daarna zelf eindeloos variëren!

Panna cotta

Panna cotta is een van origine Italiaans dessert waarmee je, ondanks de makkelijke bereiding en de goedkope ingrediënten, goed kunt scoren. Het geeft al snel een luxe gevoel en zoals je weet staat de Italiaanse keuken daar bekend om. Dat je het een dag van tevoren kunt maken is natuurlijk helemaal mooi meegenomen. Hoef je op de dag zelf alleen nog maar de vormpjes op een bord om te keren.

Dit is echt een basis recept. Met dit recept kun je vervolgens zelf eindeloos variëren. Hou je bijvoorbeeld meer van zoete dessert, voeg dan meer suiker toe. Heb je liever een volle, romige versie, gebruik dan meer room en minder melk. Wil je een frissere versie, dan kan je bijvoorbeeld karnemelk of yoghurt gebruiken. Je kan het zelfs lactosevrij en/of vegan maken.

Basis recept pannacotta

Lekkere variaties

Heb je dat eenmaal onder de knie, dan kun je andere smaken gaan toevoegen om verschillende varianten te creëren. Ik heb dat bijvoorbeeld gedaan met koffie en gekarameliseerde noten. Andere lekkere variaties zijn bijvoorbeeld:

Basisrecept Panne Cotta

Panna cotta… Dat klinkt als een luxe dessert of niet soms? Dat is het ook echt, maar in tegenstelling wat velen denken is het absoluut niet moeilijk om te maken. Met dit recept leer je de basis kennen en kun je daarna zelf eindeloos variëren!
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Opstijven in de koelkast 4 uur

Kookgerei

 • 4 panna cotta vormpjes of 4 kleine glaasjes
 • huishoudfolie

Ingrediënten

 • 3 gelatine blaadjes
 • 250 ml melk
 • 250 ml slagroom ongeklopt
 • 25 gr suiker
 • 1 vanillepeul

Instructies

 • Week de gelatine blaadjes in een schaaltje met koud water. Als je warm water gebruikt zal de gelatine meteen smelten en dat wil je niet.
 • Snijd de vanillepeul doormidden en schraap de zaadjes eruit. Doe de ‘lege’ peul samen met de zaadjes in een steelpan, samen met de overige ingrediënten.
 • Zet het pannetje op het vuur en verwarm deze net tot het kookt. Haal het vervolgens direct van het vuur af. Knijp het water uit de gelatineblaadjes en roer deze door de warme mix heen.
 • Zet het pannetje op het vuur en verwarm deze net tot het kookt. Haal het vervolgens direct van het vuur af. Knijp het water uit de gelatineblaadjes en roer deze door de warme mix heen.
 • Als je het vervelend of lelijk vindt dat er een vel op je dessert komt, dek ze dan af met een stuk huishoudfolie, voordat je ze in de koelkast plaatst. Laat ze minimaal 6 uur, maar liever nog de hele nacht, in de koelkast opstijven.
 • Heb je panna cotta vormpjes gebruikt? Dip ze dan even in een schaaltje met warm water, voordat je ze omkeert. Zo komen ze gemakkelijk los!
Auteur: Mariska
Gang: Dessert, nagerecht, toetje
Keuken: Italiaans
Trefwoord: basis recept, kerst, kerst dessert, kerst zoet, mango, panna cotta, room

Pin dit basisrecept voor panna cotta!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden, bijvoorbeeld op een bord met allemaal lekkere toetjes en desserts! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden. Win-win situatie als je het mij vraagt.

Simpele panna cotta

 

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close