Simpel Surinaams zuur met komkommer, rode ui en piment is, zoals de naam al doet vermoeden, super simpel te maken en binnen 10 minuten klaar. Als je even een dagje geduld hebt, is het nog veel lekkerder. Maak het gerust in grote hoeveelheden, want het blijft makkelijk weken goed!
Dat laatste geldt wel alleen als je schoon te werk gaat. Dus niet met je vingertjes in die pot om er zuur uit te snoepen, ik weet het, dat is verleidelijk. Gebruik gewoon iedere keer een schone vork of lepel en je Surinaams zuur blijft veel langer goed.
Ben jij gek op de Surinaamse keuken? Hier vind je nog veel meer heerlijke recepten. Ken je die allemaal al? Probeer dan ook eens wat gerechten uit de Indonesische keuken. De twee keukens hebben veel smaakovereenkomsten, dus ik weet bijna zeker dat je die ook lekker gaat vinden.
Wil je er Peper en Zuur bij?
Wie wel eens een broodje bij de toko besteld, heeft zeker de vraag “Wil je er peper en zuur bij?” gehoord. Bij mij is het antwoord standaard “Ja”. Het zoetzuur maakt het broodje net even wat frisser en het combineert heel goed met de vaak kruidige en/of zoutige vulling van een broodje. Mijn favorieten zijn broodjes met bakkeljauw en kip masala Ook bij een heerlijke Surinaamse bami smaakt zuur erg goed. Oh ja, en ‘peper’ is natuurlijk sambal en geen zwarte peper, zoals je mogelijk zou denken.
Gezien de keukens zoveel met elkaar overeen komen, past dit zuur ook heel goed bij Indonesische gerechten in plaats van acar (de moderne spelling van atjar). Bijvoorbeeld bij je nasi goreng, gado gado of bij je rendang!
Pin dit recept voor Surinaams Zuur met komkommer!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.