Simpel Surinaams zuur met komkommer

Deel met vrienden en familie

Simpel Surinaams zuur met komkommer, rode ui en piment is, zoals de naam al doet vermoeden, super simpel te maken en binnen 10 minuten klaar. Als je even een dagje geduld hebt, is het nog veel lekkerder. Maak het gerust in grote hoeveelheden, want het blijft makkelijk weken goed!

Dat laatste geldt wel alleen als je schoon te werk gaat. Dus niet met je vingertjes in die pot om er zuur uit te snoepen, ik weet het, dat is verleidelijk. Gebruik gewoon iedere keer een schone vork of lepel en je Surinaams zuur blijft veel langer goed.

Ben jij gek op de Surinaamse keuken? Hier vind je nog veel meer heerlijke recepten. Ken je die allemaal al? Probeer dan ook eens wat gerechten uit de Indonesische keuken. De twee keukens hebben veel smaakovereenkomsten, dus ik weet bijna zeker dat je die ook lekker gaat vinden.

Wil je er Peper en Zuur bij?

Wie wel eens een broodje bij de toko besteld, heeft zeker de vraag “Wil je er peper en zuur bij?” gehoord. Bij mij is het antwoord standaard “Ja”. Het zoetzuur maakt het broodje net even wat frisser en het combineert heel goed met de vaak kruidige en/of zoutige vulling van een broodje. Mijn favorieten zijn broodjes met bakkeljauw en kip masala  Ook bij een heerlijke Surinaamse bami smaakt zuur erg goed. Oh ja, en ‘peper’ is natuurlijk sambal en geen zwarte peper, zoals je mogelijk zou denken.

Gezien de keukens zoveel met elkaar overeen komen, past dit zuur ook heel goed bij Indonesische gerechten in plaats van acar (de moderne spelling van atjar). Bijvoorbeeld bij je nasi goreng, gado gado of bij je rendang!

Surinaams Zuur

Simpel Surinaams zuur met komkommer, rode ui en piment is, zoals de naam al doet vermoeden, super simpel te maken en binnen 10 minuten klaar. Als je even een dagje geduld hebt is het nog veel lekkerder. Maak het gerust in grote hoeveelheden, want het blijft makkelijk weken goed!
Porties 8 porties
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten

Ingrediënten

 • 1 komkommer (of een aantal mini komkommers)
 • 0.5 rode ui (of 1 kleine)
 • 8 pimentbollen (zie notitie)
 • 1 kruidnagel
 • 250 ml natuurazijn
 • 45 gr suiker
 • 1 goede snuf zout
 • 200 ml water

Instructies

 • Was de komkommer en snijd in dunne halve plakken (of als je mini's gebruikt zoals ik deze keer: in hele plakjes). Schil de rode ui en snijd deze in dunne partjes.
 • Stop de kokommer en ui in een schone glazen pot samen met de pimentbolletjes en de kruidnagel.
 • Verwarm water samen met het suiker. Breng kort aan de kook en zet af. Roer door, tot alle suiker is opgenomen. Voeg zout en azijn toe en roer goed door.
 • Giet dit alles bij je groente in de glazen pot tot alles onder staat. Houd wel minimaal 1 cm tot de bovenkant van de pot vrij. Sluit het deksel en laat alles zo afkoelen!

Notities

In de meeste recepten gebruik ik het liefst gemalen piment. Dit geeft sneller smaak af en je hoeft de bolletjes er niet uit te vissen. Op een pimentbolletje bijten is niet super lekker, net zoals bijvoorbeeld bij kruidnagel. 
Maar bij dit recept is het beter om bolletjes te gebruiken, omdat het langer staat en gemalen piment niet veel goeds doet voor de kleur van je zuur. Daarbij zijn ze in het zuur duidelijk zichtbaar en bijt je er dus niet zomaar op!
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht
Keuken: Surinaams
Trefwoord: zuur

Pin dit recept voor Surinaams Zuur met komkommer!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Simpel Surinaams zuur maken met komkommer

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close