Deel met vrienden en familie

Miso Soep is een heerlijke en simpele Japanse soep. Heel eenvoudig om te maken, met slechts een paar ingrediënten, en het is ook nog eens gezond. De soep kent een lange geschiedenis, die teruggaat tot het oude Japan, ongeveer 1.300 jaar geleden. Dat moet dus wel een heel goed soepje zijn, als het nu nog steeds gegeten wordt!

Miso Soep

Miso wordt tradioneel gemaakt met miso-pasta en dashi, en is een klassiek Japans gerecht. De soep is vooral populair vanwege zijn hartige umami smaak. In japan wordt het meestal geserveerd vooraf, of bij een maaltijd. Misschien ken je het wel van het sushirestaurant 😉 

Miso-pasta kun je heel goed gebruiken als basis voor een soep en vandaag deel ik een recept voor een simpele, authentieke miso soep.

Wist je dat miso soep heel gezond is? Miso is rijk aan eiwitten, vitamines (zoals B12), mineralen en probiotica, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. De soep is ook een bron van antioxidanten en heeft een ontstekingsremmende werking. Dus naast lekker, heel gezond!

ingrediënten miso soep
Miso Soep

Ingrediënten Miso Soep

Voor Miso soep heb je niet veel nodig:

  • Miso-pasta: De basis van de soep, uiteraard. 
  • Dashi: zeewier geeft de soep een diepe, hartige smaak. Je kan het in gedroogde vorm kopen (zoals op de foto) of in bouillonvorm.
  • Tofu: wordt vaak in blokjes toegevoegd voor extra eiwit. Silken tofu is het lekkerste voor in de soep, maar zachte (soft) werkt ook heel goed. 
  • Zeewier (wakame): wij gaan vaak voor een snackverpakking, zodat je niet een heel pak met nori-vellen hoeft te openen.
  • Lente-ui: voor een frisse, lichte smaak en als garnering.

Uiteraard kun je hier zelf nog vanalles aan toevoegen!

Simpele Miso Soep

Miso Soep is een heerlijke en simpele Japanse soep. Heel eenvoudig om te maken, met slechts een paar ingrediënten, en het is ook nog eens gezond. De soep kent een lange geschiedenis, die teruggaat tot het oude Japan, ongeveer 1.300 jaar geleden. Dat moet dus wel een heel goed soepje zijn, als het nu nog steeds gegeten wordt!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 20 minuten

Ingrediënten

  • 1 stukje kombu ongeveer 10 cm
  • 1 liter water
  • 3-4 eetlepels miso-pasta
  • 200 gr silken tofu
  • 1 zeewiervel (nori)
  • 1 lente-ui

Instructies

  • Doe het water samen met je stukje kombu in een pan en breng zachtjes aan de kook. Laat dit ongeveer 10-15 minuten zachtjes pruttelen. Haal daarna de kombu uit de pan. Zet het vuur wat lager zodat de soep net niet meer kookt.
    1 stukje kombu, 1 liter water
  • Houd een klein zeefje in je soep en schep hier lepel voor lepel je miso in. Roer (bijvoorbeeld met een chopstick of klein lepeltje) de miso door het zeefje tot het opgelost is. Zodra de miso in de soep zit is het belangrijk dat je de soep niet meer kookt! Dan verliest het veel smaak en aroma.
    3-4 eetlepels miso-pasta
  • Snijd de tofu in kleine blokjes en de lente-ui in fijne ringen. Knip, snijd of scheur je zeewier ook in kleine stukjes
    200 gr silken tofu, 1 zeewiervel (nori), 1 lente-ui
  • Voeg dit allemaal toe aan je miso soep en laat kort meewarmen. Serveer daarna direct!
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht, lunch, Soep, Voorgerecht
Keuken: Aziatisch, Japans
Trefwoord: gezond, miso, Soep

De Japanse keuken

Nieuwsgierig naar meer recepten uit de Japanse keuken? Kijk dan ook eens bij onze recepten voor:

Pin dit recept voor Miso Soep!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Miso soep volgens traditioneel recept

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close