Sinaasappel cruffins met vanilleglazuur en amandeltjes

Sinaasappel cruffins met vanilleglazuur en amandeltjes zijn een feestje om te eten. Heerlijke laagjes croissantdeeg met daartussen boterige sinaasappel. Vanilleglazuur en amandeltjes geven niet alleen extra smaak en structuur, ze zorgen er ook voor dat ze er fantastisch uit komen te zien. Serveer deze vrolijke lentebroodjes tijdens de paaslunch of gewoon zomaar, in het weekend.

Sinaasappel cruffins

Eerder maakte ik ook al een versie met cranberries en pistache nootjes, en ook dat is een absolute aanrader!

Cruffins

Een cruffin is een combinatie tussen een een croissant en een muffin. Heerlijke laagjes croissantdeeg, gebakken in een muffin bakvorm. Doordat wij ze in dit zoete recept ook nog eens gaan vullen en oprollen, lijkt het ook wel een beetje op een cinnamon bun, maar dan wel een lichtere ‘lente versie’.

In plaats van zelf croissantdeeg te maken (veel werk!), gebruiken we kant-en-klaar deeg. Klein nadeel daarvan is het geperforeerde lijntje dat van een rechthoek twee driehoekjes maakt. Knijp deze dus eerst weer goed dicht, voordat je de cruffins gaat rollen.

Mocht je er niet helemaal uit komen met de beschrijving, dan heb ik hier ook een video voor je. Wel met een andere vulling, maar dat maakt voor de vul- en roltechniek niet uit!

Sinaasappel cruffins met vanilleglazuur en amandeltjes

Porties 6 cruffins (croissant muffins)
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 17 min
Totale tijd 27 min

Apparatuur

  • Oven
  • Cupcake of muffingvorm

Ingrediënten

Voor de cruffins

  • 1 rol croissantdeeg
  • 50 gr roomboter (zacht!)
  • 50 gr suiker
  • 1 sinaasappel

Optioneel voor vanille glazuur & amandeltjes

  • 1 theelepel vanillepasta
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • 2 theelepels room (of meer)
  • geroosterde amandelschilfers

Instructies

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet zes gaatjes van je muffinpan/vorm heel licht in.
  • Rasp de schil van de hele sinaasappel, met een fijne rasp. Meng de suiker, met rasp van de schil van de sinaasappel en de zachte boter.
  • Rol je croissantdeeg uit en verdeel in drie delen. Zo krijg je drie rechthoeken, die elk uit twee driehoeken bestaan. Knijp die schuine geperforeerde lijn dicht met je vingers.
  • Smeer elke rechthoek in met je sinaasappel mengsel.
  • Rol dit nu op vanaf de korte zijde. Niet te strak rollen. Snijd dit rustig doormidden, in tweeën. Niet te hard duwen, anders druk je ze uit vorm.
  • Zet ze rechtop in een muffin gat en duw vanaf het midden en klein beetje plat.

Bakken

  • Bak de cruffins in 15-18 minuten mooi goudbruin in de oven. Haal de muffinpan uit de oven en haal de cruffins er meteen uit. Dit gaat het makkelijkste door de pan voorzichtig om te keren. Laat je ze afkoelen, dan gaat de gesmolten suiker plakken aan je muffinpan en is de kans groot dat je cruffin scheurt bij het eruit halen. Laat ze even afkoelen.

Versieren

  • Je kan hier stoppen, maar je geeft het net even dat extra door vanilleglazuur te maken. Meng poedersuiker met je vanillepasta en voeg beetje bij beetje de room toe, tot je glazuur de juiste dikte heeft. Sprenkel dit over je cruffins.
  • Bestrooi tot slot met geroosterde amandelschilfers.

Notities

Voor de meer visueel ingestelde koks onder ons heb ik hier ook een kort filmpje van hoe de cruffins gemaakt worden. Dit is een andere vulling dan deze sinaasappel cruffins, maar het vormen gaat precies hetzelfde!
Auteur: Mariska
Gang: Breakfast, brunch, Snack, Zoetigheid
Keuken: American, French
Trefwoord: kerst, paasrecept, vegetarisch, zoet

Pin deze Sinaasappel Cruffins!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan de foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close