Sloppy Joe

Deel met vrienden en familie

Een Sloppy Joe is echt ultiem comfort food. Stel je een hemels zacht bolletje voor, met daarop een heerlijke dikke gehaktsaus. Oké, als je niet oplet is de kans groot dat het eten ervan een rommeltje wordt, maar dat is altijd op te lossen met een servetje!

Je kunt dit gerecht zowel als lunch, als in de avond eten. Bij het laatste zou ik er zelf nog wel een simpele salade bij serveren, voor wat contrast en afwisseling. Je kunt de vulling goed van tevoren maken en zelfs goed verpakt een paar dagen in de koelkast bewaren. Invriezen kan natuurlijk ook heel goed!

Het zal vast geen verassing zijn als ik je vertel dat dit recept ontzettend kidsproof is!

Sloppy Joe broodje

Wat is een Sloppy Joe?

Een Sloppy Joe is kort gezegd een zacht broodje met een dikke gehaktsaus. Deze Amerikaanse klassieker is echt ultiem comfort food.

Het broodje met gehaktsaus is vernoemd naar Joe, een chef-kok die in de jaren ’30 in Sioux City, Iowa werkte. Hij zou een variant hebben bedacht op een ander gerecht, de “loose meat sandwich”, die bestond uit los gehakt op een broodje. Joe voegde hier een saus aan toe en maakte er zo een eigen versie van, die hij serveerde in zijn restaurant. Het gerecht werd populair in de omgeving en kreeg al snel de naam “Sloppy Joe”, omdat het zo lastig was om netjes te eten.

Variaties

Met een Sloppy Joe recept kan je makkelijk variëren of het een eigen twist geven, hier een aantal van onze ideeën.

  • Voeg paddenstoelen toe
  • Voeg kaas toe (!)
  • Vervang gehakt door linzen, voor een vega optie
  • Vervang de broodjes door patat

Sloppy Joe

Een Sloppy Joe is echt ultiem comfort food. Stel je een hemels zacht bolletje voor, met daarop een heerlijke dikke gehaktsaus. Oké, als je niet oplet is de kans groot dat het eten ervan een rommeltje wordt, maar dat is altijd op te lossen met een servetje!
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten

Kookgerei

  • Stoof-, braad- of hapjespan met deksel

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 0.5 groene paprika
  • 500 gr rundergehakt
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels Amerikaanse mosterd * zie notitie
  • 2 eetlepels ketchup
  • 1 theelepel sojasaus
  • 1 eetlepel suiker
  • 0.5 eetlepel paprikapoeder
  • 0.5 blokje rundvleesbouillon
  • 100 ml water
  • olie
  • zout
  • 1 eetlepel bloem
  • 4 zachte bollen

Instructies

  • Snipper je ui, snijd de teentjes knoflook fijn en de halve paprika in kleine blokjes.
    1 ui, 2 teentjes knoflook, 0.5 groene paprika
  • Verwarm je pan met olie en bak hier op hoog vuur je gehakt met een goede snuf zout bruin aan alle kanten en goed rul. Schep het gehakt uit de pan en zet opzij.
    500 gr rundergehakt, zout, olie
  • Zet het vuur op medium en voeg de ui en paprika toe en fruit dit aan. Voeg als de ui glazig begint te worden de knoflook en tomatenpuree toe en fruit dit nog minimaal 2 minuten mee.
    1 ui, 2 teentjes knoflook, 0.5 groene paprika, 2 eetlepels tomatenpuree
  • Voeg alle ingrediënten toe behalve de bloem (en uiteraard ook zonder de bollen) en roer goed door. Breng zacht aan de kook en sluit de deksel.
    2 eetlepels Amerikaanse mosterd, 2 eetlepels ketchup, 1 theelepel sojasaus, 1 eetlepel suiker, 0.5 eetlepel paprikapoeder, 0.5 blokje rundvleesbouillon, 100 ml water
  • Laat dit met de deksel erop 25 minuten zacht pruttelen.
  • Haal de deksel van de pan en voeg een eetlepel bloem toe, roer goed door en verwarm nog minimaal een minuut.
    1 eetlepel bloem
  • Proef en voeg naar smaak extra zout toe.
  • Snijd de broodjes open en serveer ze met een dikke laag saus!
    4 zachte bollen

Notities

Amerikaanse mosterd is mild en een tikje zoet, heb jij een andere mosterd die heel scherp is? Halveer dan de hoeveelheid mosterd.
Auteur: Mariska
calorieën: 530kcal
Gang: Hoofdgerecht, lunch
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: broodje, comfort food

Nutrition

Calorieën: 530kcal | Carbohydrates: 35g | Protein: 31g | Fat: 30g | Saturated Fat: 10g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 12g | Trans Fat: 2g | Cholesterol: 89mg | Sodium: 551mg | Potassium: 495mg | Fiber: 2g | Sugar: 12g | Vitamin A: 141IU | Vitamin C: 15mg | Calcium: 191mg | Iron: 5mg

Pin dit recept voor Sloppy Joe!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Amerikaanse sloppy joe op zacht bolletje

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close