Smash Burger

Deel met vrienden en familie

De Smash Burger, een heerlijke bereidingswijze van hamburgers, heeft de culinaire wereld veroverd. Snel te maken en ontzettend lekker: dit is de hamburger van je dromen. Of in ieder geval van de mijne. Knapperige randjes vol smaak, maar nog steeds ontzettend sappig!

Vind je dit recept ontzettend lekker, dan weet ik zeker dat je ook fan zult zijn van de Snelle Burger Wraps

De perfecte Smash Burger bereiden

Om een heerlijke Smash Burger te maken, is het belangrijk om te beginnen met gehakt dat niet te mager is. Vet speelt namelijk een cruciale rol bij het toevoegen van smaak en sappigheid aan de burger, en het zorgt voor de juiste bite. De gehaktballen hoeven niet perfect rond te zijn; juist de hoekjes en scheuren zorgen voor een lekkere variatie in structuur. De pan die je gebruikt is wel belangrijk. Gebruik geen pan met anti-aanbaklaag, maar bijvoorbeeld een stalen pan. Zelf gebruik ik al jaren met veel plezier de BK Solid steel. Een plaatstaal-pan is niet duur in aanschaf en gaat echt jaren mee. Ik heb de mijne al minimaal 3 jaar en die ziet er nog zo goed als nieuw uit. 

Toppings naar smaak

Een klassieke Smash Burger wordt vaak geserveerd met kaas, hamburgersaus, ijsbergsla, ui en augurk. Maar het is helemaal aan jou zelf om je Smash Burger aan te kleden zoals jij dat lekker vindt. Voeg gerust een plakje tomaat toe of experimenteer met andere smaakvolle toppings. De klassieke smaken werken echter heel goed en zorgen voor een perfecte balans.

Smashburger recept de lekkerste hamburger

Tips voor de perfecte Smash Burger

Naast het gebruik van de juiste ingrediënten en toppings zijn er nog enkele tips om de perfecte Smash Burger te bereiden. Rooster bijvoorbeeld je broodjes, voordat je de burger samenstelt. Dit geeft niet alleen extra smaak, maar zorgt er ook voor dat de broodjes een betere structuur hebben en niet meteen al het vocht opnemen en slap worden. Tijdens het bereidingsproces is het belangrijk om de burger slechts één keer plat te drukken, wanneer je hem in de pan legt. Druk hem daarna niet nogmaals plat bij het omdraaien, zodat het sap in het vlees behouden blijft en de burger sappig blijft.

Het ontstaan van de Smash Burger en de invloed van Smashburger-keten

Hoewel de exacte oorsprong van de Smash Burger moeilijk te achterhalen is, wordt algemeen aangenomen dat het concept zijn wortels heeft in de Verenigde Staten. Een belangrijke speler rond de hype van deze stijl van hamburgers is de keten genaamd “Smashburger”. In 2007 werd deze keten opgericht door Tom Ryan, een voormalig uitvoerend chef-kok bij McDonald’s, en Rick Schaden, een investeerder. Hun eerste locatie opende in Denverr (Colorado), en al snel breidden ze uit naar andere delen van het land. Veel mensen merken op dat de Smash Burgers van Smashburger ook veel gelijkenissen vertonen met die van Shake Shack.

Smash Burger

De Smash Burger, een heerlijke bereidingswijze van hamburgers, heeft de culinaire wereld veroverd. Snel te maken en ontzettend lekker: dit is de hamburger van je dromen. Of in ieder geval van de mijne. Knapperige randjes vol smaak, maar nog steeds ontzettend sappig!
Porties 6 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 500 gr rundergehakt
  • 1 snuf zout
  • 1 kleine ui
  • 0.5 krop ijsbergsla
  • 6 plakjes smeltkaas
  • 4-6 zachte bollen

Hamburgersaus

  • 8 eetlepels mayonaise
  • 2 theelepel azijn witte- of rijstazijn
  • 8 plakjes augurk
  • 0.5 rode ui
  • 1 à 2 theelepels suiker of suikervervanger
  • 1 à 2 theelepels mosterd
  • 0.5 theelepel paprikapoeder

Instructies

  • We beginnen met de saus, zodat de smaken goed kunnen intrekken, terwijl we verder gaan met de rest. Snijd de augurkjes en de rode ui zo fijn mogelijk. Meng goed met de overige ingrediënten voor de hamburgersaus. Lees de tips in de notities voor een koolhydraatarme saus.
    8 eetlepels mayonaise, 2 theelepel azijn, 8 plakjes augurk, 0.5 rode ui, 1 à 2 theelepels suiker, 1 à 2 theelepels mosterd, 0.5 theelepel paprikapoeder
  • Was en snijd de ijsberg sla en maak ringetjes van je ui. Snijd de bollen doormidden.
    1 kleine ui, 0.5 krop ijsbergsla
  • Rooster de bollen in de pan met een heel klein beetje olie.
    4-6 zachte bollen
  • Rol losjes 6 ballen van je gehakt. De ballen hoeven niet perfect rond te zijn; juist de hoekjes en scheuren zorgen voor een heerlijke variatie in structuur.
    500 gr rundergehakt
  • Verwarm de koekenpan en vet eventueel in met een heel dun laagje olie. Leg een bal in de pan en plet deze met een spatel. Bestrooi met een kleine beetje zout. Bak tot ze ongeveer half gaar zijn.
    1 snuf zout
  • Draai de smash burger om, leg er een plakje smeltkaas op en bak tot de burger gaar is. Herhaal voor alle burgers.
    6 plakjes smeltkaas
  • Bouw je smash burgers op met ui, sla en lekker veel saus!

Notities

Tips voor een koolhydraatarme hamburgersaus
Sommige suikervrije mayonaises uit de supermarkt, vooral de Belgische/Franse varianten, kunnen wat aan de zure kant zijn. Proef daarom eerst goed, voordat je mosterd toevoegt. Dikke kans namelijk dat er al mosterd in zit.
Niet-suikervrije mayonaise kan daarentegen weer aan de zoete kant zijn, dus daar geldt: eerst proeven, voordat je suiker(vervanger) toevoegt.
Auteur: Mariska
calorieën: 442kcal
Gang: Hoofdgerecht, Snack
Keuken: fushion, Westers
Trefwoord: burger, hamburger

Nutrition

Calorieën: 442kcal | Carbohydrates: 19g | Protein: 20g | Fat: 32g | Saturated Fat: 9g | Polyunsaturated Fat: 9g | Monounsaturated Fat: 11g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 68mg | Sodium: 414mg | Potassium: 250mg | Fiber: 1g | Sugar: 6g | Vitamin A: 29IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 132mg | Iron: 3mg

Pin dit recept voor Smash burgers!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Smash Burger

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close