De Smash Burger, een heerlijke bereidingswijze van hamburgers, heeft de culinaire wereld veroverd. Snel te maken en ontzettend lekker: dit is de hamburger van je dromen. Of in ieder geval van de mijne. Knapperige randjes vol smaak, maar nog steeds ontzettend sappig!
Vind je dit recept ontzettend lekker, dan weet ik zeker dat je ook fan zult zijn van de Snelle Burger Wraps
De perfecte Smash Burger bereiden
Om een heerlijke Smash Burger te maken, is het belangrijk om te beginnen met gehakt dat niet te mager is. Vet speelt namelijk een cruciale rol bij het toevoegen van smaak en sappigheid aan de burger, en het zorgt voor de juiste bite. De gehaktballen hoeven niet perfect rond te zijn; juist de hoekjes en scheuren zorgen voor een lekkere variatie in structuur. De pan die je gebruikt is wel belangrijk. Gebruik geen pan met anti-aanbaklaag, maar bijvoorbeeld een stalen pan. Zelf gebruik ik al jaren met veel plezier de BK Solid steel. Een plaatstaal-pan is niet duur in aanschaf en gaat echt jaren mee. Ik heb de mijne al minimaal 3 jaar en die ziet er nog zo goed als nieuw uit.
Toppings naar smaak
Een klassieke Smash Burger wordt vaak geserveerd met kaas, hamburgersaus, ijsbergsla, ui en augurk. Maar het is helemaal aan jou zelf om je Smash Burger aan te kleden zoals jij dat lekker vindt. Voeg gerust een plakje tomaat toe of experimenteer met andere smaakvolle toppings. De klassieke smaken werken echter heel goed en zorgen voor een perfecte balans.
Tips voor de perfecte Smash Burger
Naast het gebruik van de juiste ingrediënten en toppings zijn er nog enkele tips om de perfecte Smash Burger te bereiden. Rooster bijvoorbeeld je broodjes, voordat je de burger samenstelt. Dit geeft niet alleen extra smaak, maar zorgt er ook voor dat de broodjes een betere structuur hebben en niet meteen al het vocht opnemen en slap worden. Tijdens het bereidingsproces is het belangrijk om de burger slechts één keer plat te drukken, wanneer je hem in de pan legt. Druk hem daarna niet nogmaals plat bij het omdraaien, zodat het sap in het vlees behouden blijft en de burger sappig blijft.
Het ontstaan van de Smash Burger en de invloed van Smashburger-keten
Hoewel de exacte oorsprong van de Smash Burger moeilijk te achterhalen is, wordt algemeen aangenomen dat het concept zijn wortels heeft in de Verenigde Staten. Een belangrijke speler rond de hype van deze stijl van hamburgers is de keten genaamd “Smashburger”. In 2007 werd deze keten opgericht door Tom Ryan, een voormalig uitvoerend chef-kok bij McDonald’s, en Rick Schaden, een investeerder. Hun eerste locatie opende in Denverr (Colorado), en al snel breidden ze uit naar andere delen van het land. Veel mensen merken op dat de Smash Burgers van Smashburger ook veel gelijkenissen vertonen met die van Shake Shack.
Pin dit recept voor Smash burgers!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.