Snelle Babi Ketjap uit de Instant Pot

Deel met vrienden en familie

Babi Ketjap moet normaal gesproken heel lang opstaan en je moet goed opletten dat het niet aanbrandt. Met dit Instant Pot recept maak je heel simpel een snelle Babi Ketjap, die ook nog eens ontzettend lekker is.

Babi Ketjap uit de Instant Pot

Zonder overdrijven, deze Babi Ketjap is zo lekker, dat je zo zou geloven dat het zo van de toko komt. Van een ontzettend goede toko wel te verstaan. Door het gebruik van een hogedruk pan als de Instant Pot wordt het vlees niet alleen hemels zacht, alsof het uren op gestaan heeft, het lijkt ook nog eens of de smaak er echt in geperst wordt.

Het is wel belangrijk dat je echt ketjap gebruikt en geen sojasaus. Je krijgt dan namelijk een heel ander recept, want hoewel het beide Aziatische zwarte sauzen zijn smaken ze toch heel anders. Twijfel je of je de juiste saus hebt, lees dan eerst even: Verschil Ketjap en Sojasaus. Ik tip je daar meteen ook mijn favoriete ketjap.

Meer Instant Pot recepten in het Nederlands

Ben jij net als ik gek op de Instant Pot? Dan heb ik hier nog meer recepten voor je, wat dacht je bijvoorbeeld van:

Babi Ketjap uit de Instant Pot

Babi Ketjap moet normaal gesproken heel lang opstaan en je moet goed opletten dat het niet aanbrandt. Met dit Instant Pot recept maak je heel simpel een snelle Babi Ketjap, die ook nog eens ontzettend lekker is.
Servings 4 porties
Voorbereidingstijd 15 minuten
HP in de Instant Pot 20 minuten
Totale tijd 35 minuten

Ingredients

  • 1 rode ui
  • 4 tenen knoflook
  • 700 gr speklappen
  • 0.5 theelepel zout
  • 6 eetlepels ketjap manis
  • 0.5 theelepel geraspte gember
  • 2 bollen stemgember
  • 1 eetlepel gembersiroop (haal je uit het potje met stemgember)
  • 1 eetlepel appelazijn

Instructions

  • Snipper de ui en pers de knoflookteentjes uit. Snijd de stemgember fijn, je kunt deze ook makkelijk door de knoflook pers halen.
  • Selecteer de SAUTE optie, verwarm een eetlepel olie en fruit hier je fijn gesnipperde ui in.
  • Snijd ondertussen de speklappen in reepjes van ongeveer een duim dik. Plaats de spekreepjes en alle andere ingrediënten in de Instant Pot.
  • Sluit de deksel en controleer of je ventiel dicht staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 20 minuten.
  • Wacht vervolgens minimaal 15 minuten tot je de druk van de pot haalt.
  • Haal de deksel van de pan en roer goed door. Selecteer de SAUTE optie van je Instant Pot en laat de saus lekker inkoken, tot hij de juiste plakkerige dikte heeft bereikt!
Author: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch, Indonesisch
Trefwoord: Instant Pot, varken

Pin deze Snelle Babi Ketjap uit de Instant Pot!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Snelle babi ketjap instant pot recept

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Lonneke en Wim says:

    We gaan deze vanavond proberen! Ik ben heel benieuwd. 🙂

    1. Oeh spannend! Ik hoop dat het net zo smaakt als bij mij!

  2. Het was super lekker! Dit komt vaker op tafel. 🤗

    1. Goed om te horen Emmy, hier moet hij zeker ook snel weer op tafel komen 😀

  3. Wat leuk dat je instant pot recepten maakt.. ben een beginner, dus ben héél blij met je recepten.
    Ga je nog meer IP gerechten maken?
    Leuke site mijn complimenten.☺

    1. Hi Joya, het is wel de bedoeling, maar het is nog flink experimenteren. Gisteren had ik nog ontplofte stoofpeertjes.
      Had je de andere instant-pot recepten al gevonden?
      https://www.flyingfoodie.nl/nederlandse-instant-pot-recepten/

      1. Heb je er geen water bij hoeven doen? Dat moet toch bij high pressurestand? Zo ja hoeveel dan?

        1. Hi Katja, ik heb bij dit recept geen water toegevoegd. Schijnbaar was het vet en vocht uit het vlees, de ketjap en azijn genoeg.

  4. Ik ben heel benieuwd naar dit recept! Als ik de hoeveelheid zou verdubbelen, kan ik dan dezelfde tijd instellen of moet deze dan langer zijn?

    1. Hi shera! Zelfde tijd !

      1. Bedankt voor de snelle reactie!

  5. Vanmiddag de InstantPot binnen gekregen, vanavond dit gerecht gemaakt.
    Alleen na 16 min gaf het display aan Burn food, ik heb de pot toen uit gezet en gewacht tot de druk weg was en toen geopend.
    De Ketjap is aan de bodem gaan kleven, maar was net op tijd , kon het doorroeren en het smaakte heerlijk.
    Misschien toch iets vocht toevoegen?
    En ik zie op het display geen tijd terug lopen wat ik in gesteld had, klopt dat? Had voor de zekerheid ook de kookwekker ingesteld.

    1. Hi Inge, wat supertof dat je mijn recept uitgekozen hebt om als eerste te maken in je pot ! 🙂

      Zelf heb ik dit recept al meerdere malen gemaakt zonder problemen in mijn pot. Als ik vocht zou toevoegen zou het resultaat van de saus nog dunner zijn en ik moet hem nu altijd al indikken aan het einde. Ik probeer te bedenken wat er mis gegaan kan zijn bij jou. Bij mij komt er van speklappen altijd veel vocht vrij, misschien was dit bij jou niet het geval?

      Welk merk ketjap manis heb je gebruikt? Wellicht dat die van jou meer suiker bevat en daarom meer kleeft en karameliseert op de bodem?

      Wat je zou kunnen doen de volgende keer is ook de speklapjes op de SAUTE stand bakken voor je begint en dan kijken of er vocht vrij komt, mocht dit niet het geval zijn dan 100ml water toevoegen.

      Dat de tijd afloopt klopt. Als je hem instelt op 18 minuten, zal hij met 0 minuten stoppen en gaan piepen dat hij klaar is. Daarna gaat de tijd weer oplopen, zo weet je dat je bij stap 5 op de 15 minuten zit.

  6. Hoi Mariska, dank voor je snelle reactie. Speklapjes haal ik bij de echte slager weg, komt idd weinig vocht vanuit.
    Heb de ketjap manis van Conimex gebruikt.
    En wat ik bedoelde met de tijd,, ik zie het niet aflopen op het display, zie alleen op welk programma het staat, je stelt de tijd in en dan springt het van het display af, ik zou willen dat het erop bleef staan dan weet je de resttijd.
    Maar is een super lekker recept, dit zal vaak op het menu staan hier.
    Ook je andere recepten ga ik uit proberen.

    1. Aha, ik heb meestal gewoon ordinaire appie lappies.

      Zelf gebruik ik deze ketjap https://www.ah.nl/producten/product/wi152210/vanka-kawat-ketjap-manis
      Die kreeg ik getipt van Indonesische “tante” en die is erg lekker.

      Dat van die tijd ga ik morgen nog eens bekijken op mijn pot.

  7. Super bedankt Mariska, alles is voor mij nieuw natuurlijk, fijn dat je nog even van de tijd na wil kijken.

  8. Zojuist de babi ketjap gemaakt ff het recept. Speklapstukjes zijn nog steeds bleek en het heeft niets weg vd kleur/uiterlijk van de foto op het recept.
    Wel alles vh recept netjes uitgevoerd. Vd het recept wordt de speklap ook niet aangebraden.
    Wat kan het probleem zijn? Zoals het er nu uitziet kan het zo de vuilnisbak in .

    1. Hi Jolanda,
      Afgezien van je speklapjes, hoe ziet de saus er uit? En hoe smaakt deze?
      Kan het zijn dat je niet ketjap manis maar sojasaus hebt gebruikt? Die verwisseling heb ik namelijk eerder gehoord.
      De speklapstukjes krijgen niet hun kleur door het aanbraden maar door de saus. Die is door de ketjap donker en bij het indikken op SAUTE word dit lekker plakkerig door de suiker in de ketjap en gembersiroop zit.De saus van de babi ketjap hoort dan ook zoetig te zijn, is dit niet het geval zou je eventueel nog wat (donkere)basterd suiker kunnen toevoegen en nog wat langer op SAUTE kunnen inkoken.

  9. Vandaag de babi ketjap gemaakt, oh wat was dat heerlijk! Eerst dacht ik dat het geen succes werd omdat het na de 18 min in de crockpot erg bleek vlees was, maar na 30 min op sauté was het superlekker, bedankt voor het heerlijke recept.
    Anja

  10. Petra van Vliet says:

    Hey Mariska, zou dit ook met procureur kunnen? Dat heb ik namelijk in huis 😉
    Groetjes, Petra

    1. Mariska Author says:

      Hmm ik twijfel of dat niet een beetje te droog zal worden.

      1. Petra Vliet says:

        Ja dat zou heel goed kunnen. Dan ga ik gewoon op speklapjes jacht 🙂

  11. Heerlijk recept, goed onderdeel van de rijsttafel voor morgen 😀

  12. Gerard Manders says:

    Ik heb het vandaag gemaakt! Heerlijk recept 🙂 bedankt voor het delen.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close