Snelle Instant Pot Congee

Deel met vrienden en familie

Snelle Instant Pot Congee is ultiem comfort food. Normaal gesproken staat dit uren op het fornuis, maar met de Instant Pot is het zo gepiept. Dit Chinese gerecht eet je traditioneel bij het ontbijt, maar hier gaat het veel beter naar binnen als warme lunch of zelfs als avondmaaltijd. Op zoek naar meer recepten voor de Instant Pot? Bezoek dan zeker onze pagina met Nederlandse Instant Pot recepten.

Wat is Congee?

Congee is een hartige rijstpap, die super populair is in Azië. Daar wordt het dus voornamelijk als ontbijt gegeten, maar hier eten wij het liever als lunch of avondmaaltijd. Je kunt congee gewoon zo eten zonder veel opsmuk, maar met een klein beetje meer moeite maak je er echt een feestje van. Zelf kleed ik de congee graag aan met:

  • chili olie
  • geroosterde sesamzaadjes
  • super fijn gesneden gember
  • lente-ui
  • lekkere sojasaus

Het pittige van de gember en het frisse van de lente-ui geven de congee een extra frisse bite. Wanneer we dit als avondeten serveren en we hebben die dag nog niet veel groente gegeten, vind ik het lekker om er wat doperwten of edamame boontjes doorheen te roeren. Dit kun je gewoon doen wanneer de pot klaar, de keep-warm stand van de Instant Pot zorgt voor genoeg warmte om de diepvries boontje te verwarmen.  Instant Pot Congee rijstepap

Hoe maak je snel Congee in een Instant Pot?

Congee kan op heel veel manieren bereid worden, met allemaal verschillende ingrediënten, maar de basis is altijd hetzelfde: het is rijst die lang gekookt wordt in bouillon. Zo ook deze versie voor de Instant Pot. In de basis koken we gewoon rijst met bouillon in de pot, alleen in plaats van de gebruikelijke 2 uur of langer, gaan we nu voor 40 minuten onder hogedruk. In plaats van kant-en-klare bouillon te gebruiken, kun je natuurlijk ook heel makkelijk met de Instant Pot zelf bouillon maken. Hoe dat werkt leggen we uit in ons E-Book: Basisrecepten voor de Instant Pot, naast een hele hoop andere basisbereidingen. Voeg een paar schijven gember en wat lente-ui toe aan je bouillon voor die lekkere Aziatische ‘touch’.

Instant Pot Congee

Snelle Instant Pot Congee is ultiem comfort food. Normaal gesproken staat dit uren op het fornuis, maar met de Instant Pot is het zo gepiept. Dit Chinese gerecht eet je traditioneel bij het ontbijt, maar hier gaat het veel beter naar binnen als warme lunch of zelfs als avondmaaltijd.
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 5 minuten
HP in de Instant Pot 40 minuten
Totale tijd 45 minuten

Ingrediënten

Congee

  • 1 liter bouillon
  • 100 gr sushirijst
  • 1 theelepel oestersaus

Toppings

Instructies

Congee bereiden in de Instant Pot

  • Plaats de rijst, bouillon en oestersaus in de Instant Pot.
  • Sluit de deksel en controleer of je ventiel dichtstaat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 40 minuten.
  • Laat de soep nog een paar minuten rusten (minimaal 10) en open voorzichtig het ventiel, zodat de stoom kan ontsnappen (dit heet een Quick Release).

Serveren

  • Schep de congee in kommen en serveer met ragfijne gesneden verse gember, lente-ui, een scheutje sojasaus en eventueel chili olie en geroosterde sesamzaadjes! Heerlijk smullen!
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht, lunch, ontbijt
Keuken: Aziatisch, Chinees
Trefwoord: Instant Pot, rijst

Pin dit recept voor Instant Pot Congee!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden. Instant Pot Congee

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close