Snelle jus zonder vlees EN zonder zakjes

vegetarische jus zonder vlees
Jus zonder vlees en zonder zakjes, het lijkt bijna onmogelijk. Voor traditionele jus moet je namelijk altijd vlees braden of een zakje met poeder open trekken. Toch kun je gemakkelijk een vegetarische jus maken met ingrediënten die je waarschijnlijk gewoon al in huis hebt!

Ingrediënten Vegetarische jus

 • 1 rode ui
 • 1 teentje knoflook (optioneel)
 • 15 gr boter (eventueel plantaardige variant!)
 • 1 eetlepel bloem
 • 1 theelepel mosterd (of meer naar smaak)
 • 1 à 2 theelepels sojasaus
 • 0.25 blokje bouillon
 • 75 – 100 ml water

Overige benodigdheden: klein (steel)pannetje en een houten lepel of garde.

Bereiding jus zonder vlees en zonder zakjes

 1. Snipper de rode ui en snijd of pers je knoflook fijn.
 2. Smelt wat boter in een pannetje op middel hoog vuur. Zodra de boter gesmolten is en begint te bubbelen voeg je de ui en knoflook toe. Fruit deze een paar minuten, tot de ui zacht is. De ui en knoflook mogen niet bruin worden, dus zet je vuur niet te hoog.
 3. Voeg nu de bloem toe en roer goed door. Zorg ervoor dat de bloem niet aan de bodem van je pan blijft koeken. Bak de bloem nu even mee, het is de bedoeling dat deze gaar wordt. Dit duurt 1 à 2 minuten. Roer vervolgens de mosterd en sojasaus er doorheen.
 4. Voeg een scheutje water toe, roer goed door en voeg het 1/4 (verpulverde) blokje bouillon toe. Voeg nu steeds een scheutje water toe, tot de jus de juiste dikte heeft.
 5. Verwarm de vegetarische jus nog eens goed door. Let wel goed op dat de vegetarische jus niet aan de bodem aankoekt. Zachtjes doorwarmen en goed doorroeren dus!

Dit recept voor vegetarische jus is vrij basic. Je kunt er naar smaak nog verse kruiden aan toevoegen als extra smaakmakers, ook al is dat niet perse nodig. Denk bijvoorbeeld aan rozemarijn, tijm, dille of peterselie. De hardere kruiden kun je het beste toevoegen met de bloem, de zachtere het liefst helemaal aan het einde!

5 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *