Jus zonder vlees en zonder zakjes, het lijkt bijna onmogelijk. Voor traditionele jus moet je namelijk altijd vlees braden of een zakje met poeder open trekken. Toch kun je gemakkelijk een vegetarische jus maken met ingrediënten die je waarschijnlijk gewoon al in huis hebt!
Jus zonder vlees en zonder zakjes
Normaal gesproken maak je jus met de deeltjes die achter blijven in de pan nadat je vlees hebt gebakken. Wanneer je geen vlees bakt, maar wel jus wilt denk je dat je overgeleverd bent aan pakjes en zakjes. Een heerlijke stampot is wat mij betreft niet kompleet zonder een kuiltje met jus. Gelukkig kan je ook zonder zakjes heel makkelijk jus maken. Je haalt de smaak uit uien, knoflook, bouillon en mosterd. Sojasaus (niet te verwarren met ketjap) zorgt niet alleen voor de zoutigheid, maar ook voor een bruine kleur die we gewend zijn bij jus.
Deze jus smaakt overal lekker bij waar je normaal ook jus gebruikt. Zelf eet ik het graag bij Zoete aardappel zuurkool stamppot en Instant Pot Zuurkool stamppot.
Basis recept voor vegetarische jus
Dit recept voor vegetarische jus is vrij basic. Je kunt er naar smaak nog verse kruiden aan toevoegen als extra smaakmakers, ook al is dat niet perse nodig. Denk bijvoorbeeld aan rozemarijn, tijm, dille of peterselie. De hardere kruiden kun je het beste toevoegen met de bloem, de zachtere het liefst helemaal aan het einde zodat ze hun smaak houden en niet verpieteren.
Pin deze jus zonder vlees en zonder zakjes!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Wat een goed recept. Dank je wel. Dit had ik echt nodig, nu manlief op een bepaald dieet zit 😊
Graag gedaan Emmy!
Heerlijk!! Ik maak hem een paar keer per week!
Heerlijk recept! Hoelang kan ik de jus bewaren?
Hi Dina, geen ervaring met langer dan een dag bewaren. Gezien de ingrediënten denk ik dat het makkelijk een paar dagen in de koelkast goed blijft
Ik maak van de jus
Meer, en dan doe ik het in de vriezer
Voor hoeveel personen is de jus ongeveer?
Hi Roswitha, dat is natuurlijk heel erg afhankelijk van hoeveel jus je gebruikt. Ik zal het inschatten op ongeveer 2 tot 3 personen.
Waarom plaats je een foto van een kom erwtensoep bij het recept van verse jus? 😉
Ssst niet doorvertellen! 😉
Komt een beetje door het perspectief, het is eigenlijk een klein kommetje met jus.
Heb je ook een alternatief voor het bouillonblokje? Vanwege de ingrediënten valt dit voor mij ook onder de noemer pakjes en zakjes.
Zelf bouillon maken, flink inkoken zodat het een stevig smaak krijg en daar 75-100ml van gebruik ivm het water.
Ter aanvulling: zelf bouillon maken kan overigens uitstekend in een slowcooker. Dan heb je wel gelijk een paar liter bouillon. Maar dat kun je dan weer in aparte porties invriezen,