Snelle roerbaknoedels met gehakt

Noedels wokken met gehakt
Snelle roerbaknoedels met gehakt is het perfecte snelle doordeweeks recept. Lekker veel groente en een zelfgemaakte woksaus, zonder gedoe. Je hebt hier geen pakje of zakje voor nodig!

Hoeveel en welke noedels neem je om te wokken?

Zelf geef ik de voorkeur meer groentes te eten dan noedels, dus ik ga voor twee personen voor één bosje soba noedels (ongeveer 90 gr). Dit zijn Japanse noedels gemaakt van boekwijtmeel. Uiteraard kun je meer noedels aan het gerecht toevoegen, als je liever wat meer koolhydraatvulling geeft aan je maaltijd. Een ander soort noedels dat ook erg geschikt is, zijn eiernoedels. Deze verkopen ze meestal in nestjes en worden ook wel ‘eiermie’ genoemd.

Ook makkelijk vegetarisch of vegan te makenGehakt met noedels roerbakken

Door de titel zul je misschien meteen aan een vleesgerecht denken, maar je kunt het gemakkelijk vegetarisch of vegan maken. Er bestaan tegenwoordig genoeg soorten ‘vega-gehakt’. Meestal is dit vega-gehakt al voorgebakken. Voeg het dan tegelijkertijd toe met de courgette, in stap 7.

Ingrediënten Snelle roerbaknoedels met gehakt

voor 2-3 personen

100 – 200 gr noedels
blokje bouillon (optioneel)
300 gr runder- of vega-gehakt
1 kleine ui
1 rode paprika
3/4 courgette (of een kleinere)
1 à 2 teentjes knoflook

zonnebloem- of arachideolie, zout & peper

De woksaus
2 eetlepels sojasaus
0.5 theelepel sesamolie
1 eetlepel ketjap manis
1 eetlepel ketjap medja
sambal naar smaak

Optionele extra’s: sesamzaadjes, lente ui en/of koriander.

Geen wok? Geen probleem; zelf wok ik bijna altijd in een grote koekenpan.

Bereiding

  1. Breng een pan met ruim water en eventueel een blokje bouillon aan de kook. Voeg de noedels toe en kook zolang als de verpakking aangeeft. Zet eventueel een kookwekker; je wilt namelijk niet dat ze te gaar worden, dan wordt het straks een plakkerige bende. Ondertussen gaan we verder met de rest.
  2. Snijd de ui in kwarten. Verwijder de schil en snijd elk partje nog eens doormidden of door drieën als je ui erg groot is. Haal laagjes ui van elkaar af. Deze techniek heb ik geleerd in een Thaise kookworkshop en het werkt altijd erg goed wanneer je gaat wokken.
  3. Maak de groente schoon en droog en snijd de paprika in dunne reepjes. Snijd de courgette in de lengte tweemaal door, je hebt nu kwarten en snijd hier dunne plakjes van.
  4. Bestrooi het gehakt met zout en bak in de wok (of koekenpan dus…) met een beetje olie, tot het aan alle kanten bruin is. Haal het gehakt uit de pan en zet opzij (je hoeft de pan nog niet te wassen!).
  5. Voeg nog een klein beetje olie toe en bak hier de ui in. Voeg zodra de ui glazig is en bruine randjes begint te krijgen de paprika en knoflook toe. Bak een minuut of drie mee, tot de paprika zacht begint te worden. Roer regelmatig door.
  6. Blijf ondertussen goed je noedels in de gaten houden, je wilt ze nog steeds niet te gaar koken (!).
  7. Voeg de courgette toe en wok nog een minuut mee.
  8. Voeg alle ingrediënten voor de saus (behalve de sesamolie!) samen met de noedels en gehakt toe en schep goed door, zodat alles lekker bedekt is met saus. Ik gebruik hier zelf graag stokjes voor, daar kun je makkelijk en goed de noedels mee verdelen, zonder dat het een klomp wordt. Haal de pan van het vuur en roer de sesamolie er doorheen. Proef en breng eventueel nog op smaak met zout en peper.
  9. Schep op en besprenkel eventueel met sesamzaadjes, verse koriander en/of lente ui.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *