Snelle roerbaknoedels met gehakt

Deel met vrienden en familie

Snelle roerbaknoedels met gehakt is het perfecte snelle doordeweeks recept. Lekker veel groente en een zelfgemaakte woksaus, zonder gedoe. Je hebt hier geen pakje of zakje voor nodig!

Hoeveel en welke noedels neem je om te wokken?

Zelf geef ik de voorkeur meer groentes te eten dan noedels, dus ik ga voor twee personen voor één bosje soba noedels (ongeveer 90 gr). Dit zijn Japanse noedels gemaakt van boekwijtmeel. Uiteraard kun je meer noedels aan het gerecht toevoegen, als je liever wat meer koolhydraatvulling geeft aan je maaltijd. Een ander soort noedels die ook erg geschikt zijn, zijn eiernoedels. Deze verkopen ze meestal in nestjes en worden ook wel ‘eiermie’ genoemd.

Koolhydraatarme roerbaknoedels met gehakt

Wil je een koolhydraatarm alternatief voor noedels? Vervang de noedels dan door courgetti of bloemkoolrijst. Courgetti zijn slierten van courgette die je zelf kunt maken met een spiraalsnijder. Bloemkoolrijst kun je kant-en-klaar kopen bij de supermarkt of zelf maken door een bloemkool in kleine stukjes te snijden en te malen in een keukenmachine.

Indonesische roerbaknoedels met gehakt

Voor een Indonesische twist aan dit gerecht, kun je de gehakt vervangen door kip of tofu. Voeg ook wat extra smaak toe met ketjap manis en sambal oelek. Je kunt ook gebakken uitjes en kroepoek toevoegen voor wat extra crunch.

Gehakt met noedels roerbakken

Door de titel kan je misschien meteen aan een vleesgerecht denken, maar je kunt het gemakkelijk vegetarisch of vegan maken. Er bestaan tegenwoordig genoeg soorten ‘vega-gehakt’. Meestal is dit vega-gehakt al voorgebakken. Voeg het dan tegelijkertijd toe met de courgette, in stap 7.

Snelle roerbaknoedels met gehakt

Snelle roerbaknoedels met gehakt is het perfecte snelle doordeweeks recept. Lekker veel groente en een zelfgemaakte woksaus, zonder gedoe. Je hebt hier geen pakje of zakje voor nodig!
Porties 2 porties
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten

Ingrediënten

  • 100-200 gr noedels
  • 1 blokje bouillon optioneel
  • 300 gr rundergehakt of vega gehakt
  • 1 kleine ui
  • 1 rode paprika
  • 3/4 courgette of een kleinere
  • 2 teentjes knoflook
  • zonnebloem- of arachideolie
  • zout
  • peper

De woksaus

  • 2 eetlepels sojasaus
  • 0.5 theelepel sesamolie
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 eetlepel ketjap medja
  • sambal naar smaak

Optionele extra's

Instructies

  • Breng een pan met ruim water en eventueel een blokje bouillon aan de kook. Voeg de noedels toe en kook zolang als de verpakking aangeeft. Zet eventueel een kookwekker; je wilt namelijk niet dat ze te gaar worden, dan wordt het straks een plakkerige bende. Ondertussen gaan we verder met de rest.
    1 blokje bouillon, 100-200 gr noedels
  • Snijd de ui in kwarten. Verwijder de schil en snijd elk partje nog eens doormidden of door drieën als je ui erg groot is. Haal laagjes ui van elkaar af. Deze techniek heb ik geleerd in een Thaise kookworkshop en het werkt altijd erg goed wanneer je gaat wokken.
    1 kleine ui
  • Snipper de knoflook fijn.
    2 teentjes knoflook
  • Maak de groente schoon en droog en snijd de paprika in dunne reepjes. Snijd de courgette in de lengte tweemaal door, je hebt nu kwarten en snijd hier dunne plakjes van.
    1 rode paprika, 3/4 courgette
  • Bestrooi het gehakt met zout en bak in de wok (of koekenpan dus…) met een beetje olie, tot het aan alle kanten bruin is. Haal het gehakt uit de pan en zet opzij (je hoeft de pan nog niet te wassen!).
    300 gr rundergehakt, zout, zonnebloem- of arachideolie
  • Voeg nog een klein beetje olie toe en bak hier de ui in. Voeg zodra de ui glazig is en bruine randjes begint te krijgen de paprika en knoflook toe. Bak een minuut of drie mee, tot de paprika zacht begint te worden. Roer regelmatig door.
  • Blijf ondertussen goed je noedels in de gaten houden, je wilt ze nog steeds niet te gaar koken (!).
  • Voeg de courgette toe en wok nog een minuut mee.
  • Voeg alle ingrediënten voor de saus (behalve de sesamolie!) samen met de noedels en gehakt toe en schep goed door, zodat alles lekker bedekt is met saus. Ik gebruik hier zelf graag stokjes voor, daar kun je makkelijk en goed de noedels mee verdelen, zonder dat het een klomp wordt.
    peper, 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel ketjap manis, 1 eetlepel ketjap medja, sambal naar smaak
  • Haal de pan van het vuur en roer de sesamolie er doorheen. Proef en breng eventueel nog op smaak met zout en peper.
    0.5 theelepel sesamolie
  • Schep op en besprenkel eventueel met sesamzaadjes, verse koriander en/of lente ui.
    sesamzaadjes, lente ui, koriander

Notities

Geen wok? Geen probleem; zelf wok ik bijna altijd in een grote koekenpan.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch, fushion, Indonesisch
Trefwoord: gehakt, makkelijk, roerbak, snel, vegan

Pin deze roerbaknoedels met gehakt!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Noedels wokken met gehakt

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close