Recept Soda Bread | Snel en makkelijk brood

Recept Soda Brood snel en makkelijk

Soda Bread, of ook wel gewoon soda brood genoemd, is een lekker stevig en toch luchtig brood dat je binnen een uur op tafel kunt hebben staan! Het hoeft niet te rijzen en je hoeft amper te kneden. Ideaal wat mij betreft, ik heb namelijk niet zoveel geduld 😉

Na mijn interview met François Brandt (wereldkampioen Boulangerie) had ik mezelf voorgenomen om dit jaar meer te gaan doen met brood. Soda Bread stond al heel lang op mijn verlanglijstje, omdat je het zo lekker snel kunt maken. Na wat geëxperimenteer ben ik dan eindelijk zover dat ik het recept met jullie wil delen.

Het resultaat is een lekker robuust brood. Heerlijk bij een kop dampende soep of om lekker te dippen in een goede saus.

Benodigdheden Recept Soda Bread

170 gr zelfrijzende bloem
170 gr ‘normale’ bloem
0.5 theelepel zout
1 theelepel baking powder (ook wel baking of bakpoeder genoemd)
290 ml karnemelk (of wat meer)

Bereiding Recept Soda Bread

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Meng in een grote kom de twee soorten bloem, de baking powder en zout door elkaar met bijvoorbeeld een vork of een pollepel. Voeg de karnemelk toe en roer goed door, tot je een deeg krijgt. Voeg eventueel wat extra karnemelk of juist bloem toe als je denkt dat hij te droog of juist te nat is.
  3. Haal het deeg uit de kom en kneed het een paar keer en vorm er vervolgens een bal.
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier, sprenkel er wat bloem overheen en plaats je soda brood in het midden en snijd er een groot kruis in. Bak je brood in 35 tot 40 minuten mooi goudbruin en gaar. Als je erop klopt met bijvoorbeeld een lepel, moet het brood hol klinken.

Heb je de smaak van het brood bakken te pakken? Probeer dan ook eens het brood zonder kneden (maar met geduld!) of snel platbrood zonder oven.

8 Comments

  • Mariska schreef:

    Oh best wel snel voor brood inderdaad! Als ik ooit een brood ga maken zal de eerste wel zoiets zijn 😀

  • Levine schreef:

    Soda bread wordt, de naam zegt het al, gemaakt met baking soda (natriumbicarbonaat) en niet met bakpoeder. Het zuur uit de karnemelk gaat een verbinding aan met de baking soda en daardoor gaat het brood rijzen.

    • Mariska schreef:

      Hi Levine, bedankt voor de opheldering. Alleen is bakpoeder niet gewoon baking soda waaraan een droog zuur is toegevoegd?

  • Levine schreef:

    Dat is inderdaad zo en er is ook nog een stabilisator toegevoegd. Baking soda heeft echter een veel sterke werking dan bakpoeder. Baking soda gebruik je als er een zuur in het deeg/beslag zit, zoals karnemelk. Als er geen zuur in het deeg/beslag zit gebruik je bakpoeder.

  • Marianne schreef:

    Dus wat is het nu?
    Bakpoeder of natriumbicarbonaat.
    Het recept vermeldt bakpoeder, maar dan moet er geen zuur in het deeg zitten.
    Lijkt me moeilijk als je karnemelk gebruikt.
    Beetje tegenstrijdig allemaal.

    • Mariska schreef:

      Hi Marianne, mijn recept gebruikt bakpoeder. Ik heb met mijn recept al meerdere malen dit brood gemaakt en het heeft altijd voor een perfect resultaat gezorgd (zie ook foto). Meestal gebruik ik de oranje zakjes “Backin” van Dr. Oetker die in vrijwel alle supermarkten te koop zijn.

  • Eveline schreef:

    Ik heb geen karnemelk in huis. Lukt dit met gewone melk of rijstmelk. Heb het met rijstmelk geprobeerd. Zullen zien hoe het uit de oven komt 🤨

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *