Maak kennis met de boeiende wereld van ‘sous-vide koffie’. Vandaag leggen we je uit wat sous-vide koffie precies is en delen we handige tips om thuis aan de slag te gaan. Daarnaast hebben we een aantal recepten waarin je heel goed je eigen sous-vide koffie kunt gebruiken!
Sous-Vide Coffee
Sous-vide is geen cold brew koffie, maar ook geen “gewone” koffie. Die laatste wordt met bijna kokend water gebrouwen, tussen de 92 en 96 graden. Voor cold brew gebruik je koud water. Voor sous-vide gebruiken we water van 62 tot 67 graden. Het zit daarmee dus tussen een “gewone” koffie en een cold brew in.
Net als bij cold brew, bevat sous-vide coffee niet perse meer cafeïne dan gewone koffie. Alleen wanneer je de verhouding koffie/water verhoogt. De richtlijn voor de dosering van een kopje filterkoffie is ongeveer 7 gram gemalen koffie per 100 tot 125 ml water. Bij mijn recept gebruiken we ongeveer 10 gram gemalen koffie per 100 ml, dus we zitten er dichtbij.
In plaats van een sous-vide stick, kun je ook de Instant Pot Pro of Instant Pot Pro Plus gebruiken. Deze hebben ook een sous-vide optie. Ontdek hier wat je nog meer met een Instant Pot kan doen.
Wat doe je vervolgens met de koffie?
Oké, je heb dus heerlijke koffie gemaakt met behulp van sous-vide, en nu? Gebruik het als basis voor de lekkerste ijskoffies, espresso martini’s of bij je affogato Je kunt het ook heel lekker gebruiken in bijvoorbeeld een tiramisu.
Wat ik zelf ook ontzettend lekker vind de laatste tijd, en dat klinkt misschien een beetje gek: koffie met vanilla-cola. Ja, dat lees je goed! De karamelachtige smaak van cola combineert ontzettend goed met de koffie. In Azië kun je zelfs blikjes Coca Cola kopen, waar al koffie bij zit! Ze waren ook een tijdje te koop in Nederland, maar inmiddels zijn ze hier weer uit de winkels verdwenen.
Pin dit recept voor Sous-Vide Coffee
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.