Spaans gehaktbrood met een heerlijke tomatensaus brengt de zon in huis. Het recept voor dit heerlijke gehaktbrood is geïnspireerd op de bekende en geliefde tapas klassieker albondigas, oftewel Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus.
Spaans gehaktbrood voor Meatloaf lovers
Bij Flying Foodie zijn we gek op gehaktbrood en jullie ook. Heerlijk als onderdeel van een warme maaltijd, maar ook (en misschien vind ik dat nog wel het lekkerste) heerlijk de volgende dag op een broodje. Het zijn niet voor niets onze populairste recepten. Eerder deelden we al recepten voor:
De Mexicaanse versie heeft heerlijke stukjes chorizo, mais, paprika en de Indonesische versie bijvoorbeeld ketjap, ei en natuurlijk een heerlijke pindasaus topping.
Koolhydraatarm gehaktbrood
Dit recept voor Spaans gehaktbrood is koolhydraatarm. Het grootste gedeelte van de aanwezige koolhydraten komen uit de tomatensaus. Het is belangrijk (eigenlijk ook als je niet koolhydraatarm eet) om goed te kijken naar de tomatenpulp die je gebruikt. Ik gebruik zelf polpa van Mutti, deze is namelijk suikervrij. Helaas wordt er vaak van alles toegevoegd. Laat je de saus weg, dan zou ik de paprikapoeder van de saus toevoegen aan het gehakt, want zonder de saus kan het wel wat extra’s gebruiken!

Spaans gehaktbrood (koolhydraatarm)
Ingrediënten
Spaans gehaktbrood
- 1 kilo rundergehakt
- 1 sjalot
- 3 teentjes knoflook
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 snuf cayennepeper
- 1 snufje zout
- 1 ei
- 1 handje paneermeel (eventueel meer)
Tomatensaus
- 1 blik tomatenpulp (425 ml)
- 1 sjalot
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder (pittig)
- zout en olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet een bakblik licht in met een beetje olie.
- Pureer de sjalot en knoflook samen met de kruiden en een ei tot een papje en meng dit door het gehakt heen. Uiteraard kun je de knoflook en ui ook heel fijn snijden of raspen.
- Voeg beetje bij beetje paneermeel toe, tot je een mooi samenhangend gehaktmengsel hebt. Vorm tot een brood en leg dit in je bakblik. Bak 30 minuten in het midden van de oven.
- Ondertussen maken we de tomatensaus. Snipper de sjalot fijn en fruit 5 minuten in wat olijfolie, tot het zacht wordt. Voeg de (geperste) knoflook toe en fruit deze een minuut mee. Voeg de gerookte paprikapoeder toe, samen met een snufje zout en roer goed door. Nu mag de tomatenpulp erbij. Goed door roeren en lekker zacht laten pruttelen tot de 30 minuten van je gehaktbrood om zijn.
- Schep na de 30 minuten de tomatensaus bij je Spaanse gehaktbrood en plaats het terug in de oven voor nog eens 15 minuten.
Notities
Pin dit Spaanse gehaktbrood met tomatensaus
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.