Spanakopita is een heerlijke hartige Griekse spinazietaart, in een jasje van knapperig filodeeg. Een echte klassieker in de Griekse keuken. Het wordt gemaakt van laagjes filodeeg, met daartussen een vulling van spinazie, feta, knoflook, uien én verse kruiden.
Spanakopita
Spanakopita is een geliefd gerecht in de Griekse keuken en kan in verschillende vormen worden aangetroffen in verschillende Mediterrane en Midden-Oosterse keukens. Het wordt vaak geserveerd als voorgerecht en snack, maar wij eten het meestal gewoon als hoofdgerecht.
Naast de traditionele versie met spinazie en feta zijn er variaties van spanakopita die andere ingrediënten bevatten, zoals verschillende kazen, kruiden en zelfs vlees. Het basisconcept met het gebruik van filodeeg om een gelaagde taart te maken blijft hetzelfde, terwijl de vulling kan worden aangepast aan verschillende smaken en dieetvoorkeuren. Wij gaan zelf altijd voor de vegetarische versie van deze hartige taart.
Griekse Spinazietaart met Feta
De naam “spanakopita” is afgeleid van de Griekse woorden “spanaki” (wat spinazie betekent) en “pita” (wat taart betekent). Je snapt dus wel dat spinazie een belangrijk onderdeel is van dit Griekse recept. Wij gebruiken voor dit recept het liefst verse spinazie. Niet alleen voor de smaak, maar uit verse spinazie knijp je net wat makkelijker al het vocht, is mijn ervaring; je wilt natuurlijk geen natte spinazietaart als eindresultaat!
Pin deze Spanakopita
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.