Spanakopita

Deel met vrienden en familie

Spanakopita is een heerlijke hartige Griekse spinazietaart, in een jasje van knapperig filodeeg. Een echte klassieker in de Griekse keuken. Het wordt gemaakt van laagjes filodeeg, met daartussen een vulling van spinazie, feta, knoflook, uien én verse kruiden. 

Spanakopita met knoflook, feta en citroen

Spanakopita

Spanakopita is een geliefd gerecht in de Griekse keuken en kan in verschillende vormen worden aangetroffen in verschillende Mediterrane en Midden-Oosterse keukens. Het wordt vaak geserveerd als voorgerecht en snack, maar wij eten het meestal gewoon als hoofdgerecht. 

Naast de traditionele versie met spinazie en feta zijn er variaties van spanakopita die andere ingrediënten bevatten, zoals verschillende kazen, kruiden en zelfs vlees. Het basisconcept met het gebruik van filodeeg om een gelaagde taart te maken blijft hetzelfde, terwijl de vulling kan worden aangepast aan verschillende smaken en dieetvoorkeuren. Wij gaan zelf altijd voor de vegetarische versie van deze hartige taart.

close up spanakopita hartige taart

Griekse Spinazietaart met Feta

De naam “spanakopita” is afgeleid van de Griekse woorden “spanaki” (wat spinazie betekent) en “pita” (wat taart betekent). Je snapt dus wel dat spinazie een belangrijk onderdeel is van dit Griekse recept. Wij gebruiken voor dit recept het liefst verse spinazie. Niet alleen voor de smaak, maar uit verse spinazie knijp je net wat makkelijker al het vocht, is mijn ervaring; je wilt natuurlijk geen natte spinazietaart als eindresultaat!

Spanakopita

Spanakopita is een heerlijke hartige Griekse spinazietaart, in een jasje van knapperig filodeeg. Een echte klassieker in de Griekse keuken. Het wordt gemaakt van laagjes filodeeg, met daartussen een vulling van spinazie, feta, knoflook, uien én verse kruiden. 
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 45 minuten

Kookgerei

  • bakvorm
  • schone doek bijvoorbeeld een theedoek

Ingrediënten

  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook geplet
  • 500 gr verse spinazie
  • 1 snuf nootmuskaat
  • 200-250 gr feta verkruimeld
  • 3 eetlepels yoghurt Griekse 😉
  • 4 eieren
  • 0.5 bosje verse dille
  • 25 gr boter gesmolten
  • 1 snuf zout
  • 1 snuf peper
  • nigellazaad
  • olijfolie

Instructies

  • Snipper je ui en snijd je teentjes knoflook fijn. Was de spinazie (als dat nodig is) en snijd grof.
    2 rode uien, 2 teentjes knoflook, 500 gr verse spinazie
  • Verwarm wat olie in de pan en fruit hierin je ui, gevolgd door de knoflook.
  • Bak de spinazie met een snuf zout, tot het vocht eruit komt en schep het in een zeef. Laat een beetje uitlekken en pers waar mogelijk het vocht er verder uit. Laat eventueel extra afkoelen en knijp het vocht eruit met behulp van een schone doek, bijvoorbeeld een theedoek.
    1 snuf zout
  • Verwarm de oven op 180 °C (hete lucht) en vet je vorm in met een dun laagje olie.
    olijfolie
  • Snijd de dille fijn en kluts de eieren los. Meng dit samen met de verkruimelde feta, yoghurt, een snuf nootmuskaat en peper door elkaar heen.
    1 snuf nootmuskaat, 200-250 gr feta, 3 eetlepels yoghurt, 4 eieren, 0.5 bosje verse dille, 1 snuf peper
  • Schep het mengsel door de spinazie heen.
  • Smeer plakken filodeeg in met boter en bedek daarmee de vorm. Zorg dat de filodeeg een paar centimeter over de rand hangt. Zorg dat de hele vorm van binnen bedekt is.
    25 gr boter
  • Schep je spinazie erin en vouw het filodeeg dicht. Smeer opnieuw filodeeg in met olie en dek daarmee de bovenkant helemaal af.
  • Plaats tenslotte nog twee met boter ingesmeerde vellen filodeeg bovenop en besprenkel met wat nigellazaadjes.
    nigellazaad
  • Plaats in het midden van de oven en bak in 40 tot 50 minuten goudbruin en gaar.
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht, Snack
Keuken: Grieks
Trefwoord: filodeeg, spinazie, vegetarisch

Pin deze Spanakopita

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Spanakopita Griekse Spinazie taart

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close