Deze spatchcock kip uit de oven is een heerlijk sappig kippetje, met een mooi krokant korstje. Deze keer lekker met venkel erbij. Nog wat patat of bulgur erbij en je maaltijd is compleet!
Spatchcock kip uit de oven met venkel
Kip, venkel en sinaasappel zijn grote smaakvrienden van elkaar. Wij zijn gek op kip uit de oven en door voor een spatchcock kip te gaan, krijg je een mooi gelijkmatig gegaarde kip. ‘Spatchcock’ is dan ook geen soort kip, maar een kooktechniek. Je knipt of snijdt de ruggengraat uit de kip en drukt deze vervolgens plat. Ideaal voor in de oven, maar ook voor bereiding op de barbecue!
De Nederlandse term is ‘vlinderen’, maar over het algemeen wordt de term ‘spatchcock’ vaker gebruikt. Waarom dan zo bereiden? Nou, dit zijn de voordelen:
- De kip is sneller gaat
- De kip wordt gelijkmatiger gegaard en is dus sappiger
- Meer stukjes vel worden heerlijk knapperig
Houd je kip in de gaten
Het is belangrijk dat je de kip goed in de gaten houdt, anders heb je kans dat het korstje verbrandt, doordat er suiker en sap in de marinade zit. Gaan bepaalde plekken sneller dan de rest, bijvoorbeeld de puntjes van de vleugels? Leg hier dan een klein stukje aluminiumfolie overheen. Zo kan de kip verder garen, tot deze overal minimaal 70 graden is. Een kookthermometer komt dus van pas!
Pin dit recept voor Spatchcock kip uit de oven met venkel!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.