Spatchcock Kip uit de Oven met Venkel

Deel met vrienden en familie

Deze spatchcock kip uit de oven is een heerlijk sappig kippetje, met een mooi krokant korstje. Deze keer lekker met venkel erbij. Nog wat patat of bulgur erbij en je maaltijd is compleet! 

Spatchcock kip uit de oven met venkel

Kip, venkel en sinaasappel zijn grote smaakvrienden van elkaar. Wij zijn gek op kip uit de oven en door voor een spatchcock kip te gaan, krijg je een mooi gelijkmatig gegaarde kip. ‘Spatchcock’ is dan ook geen soort kip, maar een kooktechniek. Je knipt of snijdt de ruggengraat uit de kip en drukt deze vervolgens plat. Ideaal voor in de oven, maar ook voor bereiding op de barbecue!

De Nederlandse term is ‘vlinderen’, maar over het algemeen wordt de term ‘spatchcock’ vaker gebruikt. Waarom dan zo bereiden? Nou, dit zijn de voordelen: 

  • De kip is sneller gaat
  • De kip wordt gelijkmatiger gegaard en is dus sappiger
  • Meer stukjes vel worden heerlijk knapperig 
Gevlinderde kip gemarineerd met sinaasappel en venkel
Spatchcock kip met venkel gegrild in de oven

Houd je kip in de gaten

Het is belangrijk dat je de kip goed in de gaten houdt, anders heb je kans dat het korstje verbrandt, doordat er suiker en sap in de marinade zit. Gaan bepaalde plekken sneller dan de rest, bijvoorbeeld de puntjes van de vleugels? Leg hier dan een klein stukje aluminiumfolie overheen. Zo kan de kip verder garen, tot deze overal minimaal 70 graden is. Een kookthermometer komt dus van pas!

Spatchcock kip uit de oven met venkel

Deze spatchcock kip uit de oven is een heerlijk sappig kippetje, met een mooi krokant korstje. Deze keer lekker met venkel erbij. Nog wat patat of bulgur erbij en je maaltijd is compleet! 
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

Marinade

  • 1 eetlepel venkelzaad
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 0.5 theelepel grof zeezout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 sinaasappel sap en fijne rasp van de schil
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 snuf chili optioneel, naar smaak
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel azijn

Voor op de plaat

  • 1 hele kip
  • 2 sinaasappels
  • 2 stuks venkel
  • 1 grote sjalot
  • zout

Instructies

  • Plaats venkelzaad, korianderzaad, suiker en zout in een vijzel. Stamp dit goed fijn. Daarna gaat de fijngeraspte schil van de sinaasappel erbij, wrijf dit er doorheen.
    1 eetlepel venkelzaad, 1 theelepel korianderzaad, 0.5 theelepel grof zeezout, 1 eetlepel bruine suiker, 1 sinaasappel
  • Pers de rest van de sinaasappel uit en meng dit samen met olijfolie, mosterd en azijn door de rest van de ingrediënten in de vijzel. Voeg chili toe, als je dit lekker vindt. Zet de marinade opzij.
    1 eetlepel olijfolie, 1 snuf chili, 1 theelepel mosterd, 1 theelepel azijn
  • Snijd de andere twee sinaasappels, de venkel en ui in plakken en leg deze in deze volgorde op de bodem van de bakplaat.
    2 sinaasappels, 2 stuks venkel, 1 grote sjalot
  • Knip de kip in de lengte door, aan beide kanten van de ruggengraat. Verwijder de ruggengraat, zout de binnenkant van de kip. Draai om en druk de kip plat. Leg deze nu bovenop de bakplaat met venkel en de rest.
    1 hele kip, zout
  • Smeer de kip in met de marinade. Laat dit 30 minuten marineren op kamertemperatuur, tenzij het erg warm is binnen. Plaats in dat geval even in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden en bak de kip in het midden van de oven, tot deze goudbruin en gaar is, ongeveer 35-50 minuten. De kerntemperatuur van de kip moet 71 graden zijn.
    Let op, merk je dat bepaalde plekken erg snel donker worden, dan kun je deze afdekken met een stukje alufolie. De vleugels gaan meestal sneller dan de rest.
Auteur: Mariska
calorieën: 383kcal
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Europees, Frans, Westers
Trefwoord: hele kip, kip, oven, sinaasappel, venkel

Nutrition

Calorieën: 383kcal | Carbohydrates: 27g | Protein: 24g | Fat: 21g | Saturated Fat: 5g | Polyunsaturated Fat: 4g | Monounsaturated Fat: 10g | Trans Fat: 0.1g | Cholesterol: 83mg | Sodium: 445mg | Potassium: 958mg | Fiber: 7g | Sugar: 19g | Vitamin A: 597IU | Vitamin C: 83mg | Calcium: 145mg | Iron: 2mg

Pin dit recept voor Spatchcock kip uit de oven met venkel!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Spatchcock kip met venkel en sinaasappel uit de oven

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close