Met deze Speculaas Muesli begin je je ochtend helemaal in Sinterklaasstijl! Terwijl we rond Sinterklaas vaak worden verleid door allerlei heerlijke (maar vaak ongezonde) lekkernijen, biedt dit recept een gezondere optie. Deze zelfgemaakte granola is suikervrij en toch vol van smaak. Perfect als ontbijt of tussendoortje tijdens de feestdagen!
Waarom kiezen voor zelfgemaakte granola?
Veel muesli’s en granola’s uit de supermarkt zitten boordevol toegevoegde suikers. Deze Speculaas Muesli laat zien dat je geen geraffineerde suiker nodig hebt voor een heerlijke en feestelijke smaak. Door het zelf te maken, kun je ook de ingrediënten aanpassen aan jouw voorkeuren. Bovendien heb je voor dit recept geen ingewikkelde apparatuur nodig – alleen een oven en een bakplaat!
Tips voor variatie
- Noten en zaden: Voeg extra noten toe, zoals walnoten of amandelen, of experimenteer met zonnebloempitten of lijnzaad.
- Extra speculaasbeleving: Mix kleine stukjes suiker- of glutenvrije pepernoten door de muesli na het bakken.
- Gedroogd fruit: Rozijnen of stukjes gedroogde abrikoos geven een extra zoete touch en passen perfect bij de speculaassmaak.
Gezonde feestdagen met Speculaas Muesli
Deze Zelfgemaakte Granola is niet alleen een heerlijk en gezond alternatief voor de suikerbommetjes uit de winkel, maar ook een geweldige toevoeging aan je Sinterklaas ontbijt of brunch. Combineer de muesli met yoghurt en vers fruit, zoals schijfjes mandarijn of appel, voor een compleet en feestelijk ontbijt.
Ingrediënten Speculaas Muesli
125 g havermout
50 g pompoenpitten
50 g pecannoten (grof gehakt)
1 flinke eetlepel speculaas of koekkruiden
2 mandarijnen
1 á 2 eetlepels honing
Bereiding Speculaas Muesli
- Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
- Meng in een kom de havermout, pompoenpitten, pecannoten en speculaaskruiden goed doorelkaar.
- Voeg het sap van 1 mandarijn en de geraspte schil van twee mandarijnen toe aan de mix.
- Voeg de honing toe en roer nog eens goed door. Zelf voeg ik één eetlepel honing toe, maar als je meer van zoet houdt, ga dan gerust voor twee.
- Verdeel de speculaas muesli over de bakplaat en bak deze in 30 tot 45 minuten mooi goudbruin en knapperig. Schep elke 10 minuten goed om, zodat de noten mooi gelijkmatig knapperig worden.
Pin dit recept voor later!
Wil je deze Speculaas Muesli bewaren voor de feestdagen? Sla dit recept op Pinterest en deel het met je vrienden en familie. Zo inspireer je anderen ook om een gezonder Sinterklaasrecept te proberen.
Oeh, dat klinkt heerlijk. Zo slim om speculaaskruiden toe te voegen aan! Moet ik ook eens proberen 🙂
Super lekker, ben er al een week van aan het smullen. Dankjewel!