De allerlekkerste speculaasbrokken maak je heel simpel zelf. Deze super heerlijke traktatie mag natuurlijk niet missen in de Sinterklaasperiode. In tegenstelling tot speculaasjes heb je voor de brokken geen speciale vorm nodig.
Speculaasbrokken zijn super simpel om te maken
Waar je bij speculaasjes een speciale plank nodig hebt (die ook nog eens wat ervaring vergt) zijn speculaasbrokken juist heel erg simpel. Je maakt ze direct op de bakplaat en hoeft het daarna alleen nog in te smeren met een beetje ei en te versieren met wat amandeltjes. Het is helemaal niet erg als ze breken, je maakt er straks toch brokken van.
In een koektrommel blijven de brokken zeker 2 weken goed, als ze dan niet allang op zijn natuurlijk.
Speculaaskruiden
Speculaasbrokken krijgen hun kenmerkende smaak door het gebruik van speculaaskruiden. Het gebruik van speculaaskruiden kan worden teruggevonden tot in de 17e eeuw, en het kruidenmengsel is sindsdien een essentieel onderdeel geworden van de Nederlandse baktradities. Speculaaskruiden worden niet alleen gebruikt in speculaas, maar ook in andere gebakken lekkernijen, zoals pepernoten en kruidnoten, die ook worden geassocieerd met Sinterklaas.
Laat het deeg voor je speculaasbrokken goed rusten
Het laten rusten van het deeg zorgt voor ontspanning van de gluten. Gluten vormen zich wanneer meel wordt gemengd met vocht en kan leiden tot taaie koekjes als het deeg teveel wordt gekneed. Door het deeg te laten rusten, krijgen de gluten de kans om te ontspannen. We willen namelijk knapperige speculaasbrokken en geen taaitaai.
Vegan, lactose intolerant of een koemelk allergie? Deze koekjes kan je prima maken met plantaardige alternatieven!
Pin dit recept voor Speculaasbrokken!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.