Speculaasbrokken

Deel met vrienden en familie

De allerlekkerste speculaasbrokken maak je heel simpel zelf. Deze super heerlijke traktatie mag natuurlijk niet missen in de Sinterklaasperiode. In tegenstelling tot speculaasjes heb je voor de brokken geen speciale vorm nodig. 

Speculaasbrokken zijn super simpel om te maken

Waar je bij speculaasjes een speciale plank nodig hebt (die ook nog eens wat ervaring vergt) zijn speculaasbrokken juist heel erg simpel. Je maakt ze direct op de bakplaat en hoeft het daarna alleen nog in te smeren met een beetje ei en te versieren met wat amandeltjes. Het is helemaal niet erg als ze breken, je maakt er straks toch brokken van.

In een koektrommel blijven de brokken zeker 2 weken goed, als ze dan niet allang op zijn natuurlijk.

Speculaaskruiden

Speculaasbrokken krijgen hun kenmerkende smaak door het gebruik van speculaaskruiden. Het gebruik van speculaaskruiden kan worden teruggevonden tot in de 17e eeuw, en het kruidenmengsel is sindsdien een essentieel onderdeel geworden van de Nederlandse baktradities. Speculaaskruiden worden niet alleen gebruikt in speculaas, maar ook in andere gebakken lekkernijen, zoals pepernoten en kruidnoten, die ook worden geassocieerd met Sinterklaas.

Stapel speculaasbrokken met donkerbruine basterd suiker en bloem op de achtergrond
Verzameling speculaasbrokken

Laat het deeg voor je speculaasbrokken goed rusten

Het laten rusten van het deeg zorgt voor ontspanning van de gluten. Gluten vormen zich wanneer meel wordt gemengd met vocht en kan leiden tot taaie koekjes als het deeg teveel wordt gekneed. Door het deeg te laten rusten, krijgen de gluten de kans om te ontspannen. We willen namelijk knapperige speculaasbrokken en geen taaitaai. 

Vegan, lactose intolerant of een koemelk allergie? Deze koekjes kan je prima maken met plantaardige alternatieven!

Speculaasbrokken

De allerlekkerste speculaasbrokken maak je heel simpel zelf. Deze super heerlijke traktatie mag natuurlijk niet missen in de Sinterklaasperiode. In tegenstelling tot speculaasjes heb je voor de brokken geen speciale vorm nodig. 
Porties 6 brokken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Rusttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 40 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

 • 300 gr bloem
 • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 2 eetlepels speculaaskruiden zie notitie
 • 1 snuf zout
 • 1 eetlepel bakpoeder
 • 125 gram boter koud en in blokjes
 • 50 ml melk
 • 1 handje garneer-amandelen
 • ei en/of melk

Instructies

 • Meng eerst alle droge ingrediënten door elkaar, knijp vervolgens de boter er doorheen en tot slot de melk. Kneed met je handen door, tot je een samenhangend deeg hebt.
  300 gr bloem, 150 gram donkerbruine basterdsuiker, 2 eetlepels speculaaskruiden, 1 snuf zout, 1 eetlepel bakpoeder, 125 gram boter, 50 ml melk
 • Vorm tot een dikke plak en pak goed in met plasticfolie. Laat minimaal een uur in de koelkast rusten. Liever en beter is het om het deeg de hele nacht in de koelkast te laten liggen.
 • Haal het deeg uit de koelkast en verwarm de oven voor op 170℃ graden, met boven- en onderwarmte.
 • Rol je deeg uit, ongeveer een halve centimeter dik, en leg op een bakplaat.
 • Versier je brokken met garneer-amandelen en smeer je speculaasdeeg vervolgens in met een dun laagje (losgeklopt) ei en/of melk.
  1 handje garneer-amandelen, ei
 • Bak in 30 minuten in het midden van de oven. Haal met de bakplaats uit de oven en laat het volledig afkoelen op de plaat. Breek je koek in brokken!

Notities

Speculaaskruiden maak je heel makkelijk zelf!
Auteur: Mariska
Gang: Snack, Zoetigheid
Keuken: Nederlands
Trefwoord: koek, koekjes, sinterklaas, speculaas

Pin dit recept voor Speculaasbrokken!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close