Speculaaskruiden

Deel met vrienden en familie

Speculaaskruiden, wie kent ze niet! Natuurlijk kun je dat kant-en-klaar kopen, maar zelfgemaakt is het natuurlijk het allerlekkerst! Wist je trouwens dat koekkruiden ook gewoon speculaaskruiden zijn, maar dan onder een andere naam?

Vaak wordt er naar speculaaskruiden ook verwezen als de Nederlandse versie van Pumkpin Spice. Hoewel het beide winterse kruidenmixen zijn, smaken ze toch wel heel anders.

Speculaaskruiden koekkruiden mix

Speculaaskruiden

Het makkelijkste kun je alle kruiden gemalen kopen, maar je kunt ze ook met de hand fijn malen. Nootmuskaat en kaneel kun je het beste raspen met een scherpe en fijne rasp. Zelf gebruik ik hier mijn vlijmscherpe fijne microplane voor. De overige specerijen maak je het makkelijkste fijn in een vijzel.

Daarna is het gewoon een kwestie van alle kruiden in een goed afsluitbaar potje te scheppen en flink schudden, totdat alles met elkaar vermengd is.

Zelf maak ik meestal een dubbele hoeveelheid, dan kan ik weer een tijd vooruit.

Vind je het leuk om zelf je eigen kruidenmix te maken? Probeer dan ook eens ook eens onze Pumpkin Spice, Shoarma– of Taco kruiden!

Goed om te weten

Soms bevatten kant-en-klare speculaaskruiden ook sinaasappelschil. Zelf vind ik het niet zo handig (en nodig!) om dit toe te voegen aan mijn mix. Ik voeg dit namelijk veel liever gewoon vers toe aan het recept! Mocht je dit wel graag willen doen zorg er dan voor dat je geraspte sinaasappelschil helemaal droog is. Als je speculaaskruiden mix namelijk in een afgesloten pot doet, met het vocht nog in de schillen kan het het gaan schimmelen. 

Speculaaskruiden

Speculaaskruiden, wie kent ze niet! Natuurlijk kun je dat kant-en-klaar kopen, maar zelfgemaakt is het natuurlijk het allerlekkerst! Wist je trouwens dat koekkruiden ook gewoon speculaaskruiden zijn, maar dan onder een andere naam?
Porties 15 theelepels
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 6 minuten

Kookgerei

 • maatlepels

Ingrediënten

 • 7 theelepels  kaneel
 • 1.5 theelepel anijszaad
 • 0.5 theelepel kruidnagel
 • 0.5 theelepel witte peper
 • 1 theelepel nootmuskaat
 • 1 theelepel kardemom
 • 1 theelepel gember
 • 1 theelepel gemalen koriander
 • 1 theelepel foelie

Instructies

 • Meet alle kruiden af en schep in een goed afsluitbaar potje te scheppen en flink schudden, totdat alles met elkaar vermengd is.
  7 theelepels  kaneel, 1.5 theelepel anijszaad, 0.5 theelepel kruidnagel, 0.5 theelepel witte peper, 1 theelepel nootmuskaat, 1 theelepel kardemom, 1 theelepel gember, 1 theelepel gemalen koriander, 1 theelepel foelie
Auteur: Mariska
Gang: kruidenmix
Keuken: Nederlands
Trefwoord: kruidenmix, sinterklaas

Pin dit recept voor Speculaaskruiden!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Speculaas kruiden

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

 1. Ik heb er eigenlijk nooit aan gedacht om zelf speculaas kruiden te maken. Is eigenlijk dus helemaal niet zo moeilijk!

  1. Ik ook heel lang niet hoor. Begon mijn eigen kruiden vooral eerst te mixen omdat er overal zoveel zout in zit. Bij speculaas is dat niet het geval, maar als je eenmaal zelf je kruiden gaat mixen krijg je steeds meer door hoe makkelijk het is.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close