Speculoos Crème Brûlée

Deel met vrienden en familie

Speculoos crėme brûlée is het allerlekkerste Sinterklaas toetje. Met dit toetje waan je je even in een luxe restaurant. De Speculooscrėme is heerlijk romig en uiteraard vind je het kenmerkende knapperige laagje bovenop.

Speculoos Crème Brûlée

Dit toetje is een beetje een feestje samen met onze buurlanden. De basis komt uit Frankrijk, de Speculoos uit België en de inspiratie van het Nederlandse Sinterklaasfeest.

Je kunt je Speculoos crème brûlée ook heel goed van tevoren maken. Je volgt alle stappen, maar bewaart het toevoegen van het suikerlaagje en het branden ervan tot vlak voor het serveren. Zorg er wel voor dat je geen sterke kaas open hebt liggen in de koelkast, want anders heb je kans dat de smaak in je crème brûlée trekt. Dit geldt trouwens voor alle zuiveltoetjes!

Belangrijk om te weten, Speculooos is niet glutenvrij; er zitten namelijk vermalen koekjes in.

close up van speculoos creme brulee met lepel
Speculoos Crème Brûlée met strooigoed

Sinterklaas toetje

Speculoos Crème Brûlée is bij uitstek een geweldig toetje voor de Sinterklaas periode, het staat ook niet voor niets helemaal tussen het strooigoed op de foto. Het toetje doet het ook goed tijdens Kerst en met Pasen; Speculoos is het hele jaar goed te verkrijgen.

Andere lekkere toetjes met deze spread zijn bijvoorbeeld Vliegensvlugge Trifle met SpeculoosmousseWarme chocolademelk met Speculoos en Appelcake met Speculoos swirls

Speculoos Crème Brûlée

Speculoos crėme brûlée is het allerlekkerste Sinterklaas toetje. Met dit toetje waan je je even in een luxe restaurant. De Speculooscrėme is heerlijk romig en uiteraard vind je het kenmerkende knapperige laagje bovenop.
Porties 6 porties
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 45 min

Kookgerei

Ingrediënten

  • 500 ml slagroom ongeslagen
  • 4 eetlepels Speculoos
  • 50 gr kristalsuiker
  • 5 eidooiers

Brûlée laag

  • 2 theelepels rietsuiker

Instructies

  • 150 °C Verwarm de oven voor en ga voor boven- en onder warmte (geen hete lucht!)
  • Scheid de eierdooiers en klop de suiker door het eigeel heen.
    5 eidooiers, 50 gr kristalsuiker
  • Meng in een steelpannetje de Speculoos met een klein beetje room en klop dit goed door elkaar, tot alles goed met elkaar vermengd is. Daarna mag ook de rest van de room erbij.
    500 ml slagroom, 4 eetlepels Speculoos
  • Verwarm de slagroom met de Speculoos, tot het net niet kookt.
    500 ml slagroom, 4 eetlepels Speculoos
  • Giet een klein scheutje warme room bij de eieren en roer goed door. Giet daarna de rest er doorheen en roer goed door.
  • Verdeel over je bakjes en schep of brand eventueel de luchtbelletjes weg.
  • Zet op de bakplaat, giet wat water op de plaat en bak de bakjes ongeveer 40-45 minuten. Ze mogen nog een beetje wiebelen in het midden, ze worden nog stijver tijdens het afkoelen.
  • Laat even afkoelen en zet in de koelkast om op te stijven, zeker 3 uur.
  • Haal na het opstijven, vlak voor het serveren, de crème brûlée uit de koelkast en bestrooi met een dun laagje ruitsuiker. Brand deze met je brander, tot de suiker gesmolten is en je een mooi knapperig laagje hebt.
    2 theelepels rietsuiker

Notities

Serveer direct, als je het namelijk te lang laat staan neemt de suikerlaag vocht op uit de crème en wordt deze weer zacht, dat is zonde!
Auteur: Mariska
calorieën: 386kcal
Gang: Dessert, toetje
Keuken: Frans
Trefwoord: kerst, sinterklaas, speculoos

Nutrition

Calorieën: 386kcal | Carbohydrates: 17g | Protein: 5g | Fat: 34g | Saturated Fat: 21g | Polyunsaturated Fat: 2g | Monounsaturated Fat: 9g | Cholesterol: 257mg | Sodium: 30mg | Potassium: 97mg | Sugar: 17g | Vitamin A: 1449IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 75mg | Iron: 1mg

Pin deze Speculoos Crème Brûlée!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Speculoos Crème Brûlée sinterklaas toetje

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close