Spitskool ovenschotel

Deel met vrienden en familie

Spitskool ovenschotel met gehakt is bij ons een gezinsfavoriet. Lekker en simpel, iedereen is er wel gek op. Het mooie is dat je de schotel van tevoren kunt maken en dan alleen nog even af hoeft te bakken in de oven!

spitskool ovenschotel

Spitskool ovenschotel recept

Deze spitskool ovenschotel met gehakt bevat simpele ingrediënten, vooral spitskool, gehakt en aardappels. Je zou het bijna een AVG’tje in ovenschotel-vorm kunnen noemen!

Op smaak brengen we het, naast standaard peper en zout, met knoflook, ui, kerrie en komijn. Smaakmakers die wij altijd in huis hebben. Geen bijzondere ingrediënten die je dus speciaal voor dit recept in huis hoeft te halen.

Door een kleine aanpassing kun je de spitskool ovenschotel vegetarisch en / of koolhydraatarm maken. Geschikt voor (bijna) iedereen dus!

spitskool met gehakt en aardappel

Kidsproof ovenschotel

Als optioneel extraatje voegen we een handje rozijntjes toe, iets dat je ook wel ziet bij bijvoorbeeld Zuid-Afrikaanse Bobotie. Dit geeft het recept wat zoets en maakt het daarmee extra geliefd bij kinderen. Zo wordt het een echte familie favoriet!

Wil je het nog fruitiger? Voeg dan een appel in blokjes toe en kook deze mee met de spitskool.

Andere variaties?

  • Bak stukjes chorizo mee met het gehakt
  • Voeg een theelepeltje of twee mosterd toe aan je gehakt
  • Vervang de kerrie en komijn door bijvoorbeeld Italiaanse kruiden of nasi kruiden en een scheutje ketjap!

Veel gestelde vragen

Kun je ook half-om-half gehakt gebruiken?

Ja dat kan prima! Je kunt ook kippen- of vega gehakt gebruiken. Je hoeft niets aan het recept te veranderen.

Kun je spitskool ook vervangen?

Je hebt dan niet echt meer een spitskool ovenschotel natuurlijk, maar het kan bijvoorbeeld ook met een witte kool!

Hoe lang moet een spitskool ovenschotel in de oven?

20 minuten op 200 graden Celsius!

Kun je deze schotel ook koolhydraatarm maken?

Ja zeker! Vervang de aardappelpuree door bloemkoolpuree (neutraal) of knolselderijpuree.

Kun je spitskool ovenschotel bewaren?

Goed afgedekt kun je de spitskool ovenschotel 3 tot 4 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt het ook invriezen. Na het ontdooien hoef je het alleen even op te warmen in de oven.
Je kunt het ook goed opbakken in een koekenpan, zoals je dit ook zou doen met een stamppot kliekje!

Spitskool ovenschotel

Spitskool ovenschotel met gehakt is bij ons een echte gezinsfavoriet. Lekker en simpel, iedereen is er wel gek op. Het mooie is dat je de schotel van tevoren kunt maken en dan alleen nog even af hoeft te bakken in de oven.
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 40 min

Kookgerei

  • Ovenschaal
  • Stamper

Ingrediënten

Aardappellaag

  • 500 gr aardappels
  • 10-20 gr boter
  • 1 scheut melk

Spitskool

  • 1 spitskool

Gehakt

  • 300 gr gehakt
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • zout en peper

Afmaken met

  • 1 eetlepel kerrie
  • 1 theelepel komijn
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels melk
  • 2 handjes kaas geraspt

Optioneel

  • 1 handje rozijntjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en zet je ovenschaal klaar.
  • Optioneel: wel een handje rozijntjes in een bakje met lauw water.
    1 handje rozijntjes
  • Snipper een sjalot en de teentjes knoflook.
    1 sjalot, 2 teentjes knoflook

Aardappellaag

  • Was, schil en snijd de aardappels in stukken. Kook ze gaar in ruim water met een snuf zout. Giet af en laat even uit dampen.
    500 gr aardappels
  • Voeg boter en melk toe en stamp goed door. Breng op smaak met zout en peper.
    1 scheut melk, 10-20 gr boter

Spitskool

  • Snijd je spitskool in fijne reepjes. Zet een pan met water op en zodra deze kookt gaat de spitskool erbij. Kook in ongeveer 5 tot 6 minuten net aan gaar. Giet af.
    1 spitskool

Kerriesaus

  • Mix voor de kerriesaus de eieren, kerrie en komijn door elkaar met twee eetlepels melk.
    1 eetlepel kerrie, 1 theelepel komijn, 3 eieren, 2 eetlepels melk

Gehakt

  • Bak gehakt rul in wat olijfolie en wat zout.
    300 gr gehakt, olijfolie, zout en peper
  • Voeg ui en knoflook toe en bak deze kort mee.
    1 sjalot, 2 teentjes knoflook
  • Schep de spitskool er doorheen en eventueel ook de rozijntjes (uiteraard zonder water).
    1 handje rozijntjes, 1 spitskool

Afmaken

  • Schep eerst het gehakt-spitskool mengsel in je oven schaal. Giet hier je kerriesaus overheen en verdeel vervolgens de aardappelpuree erover.
  • Bestrooi met kaas. Bak in het midden van de oven tot de bovenkant net goudbruin begint te worden, ongeveer 20 minuten.
    2 handjes kaas
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Europees, Westers
Trefwoord: aardappel, kool, ovenschotel, spitskool

Pin deze Spitskool ovenschotel!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

spitskool ovenschotel vegetarisch

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close