Sticky Indonesische Aubergine (Terong Blado)

Deel met vrienden en familie

Sticky Indonesische Aubergine (Terong Blado of Balado) combineert heerlijke hartig gebakken stukken aubergine met een sweet en sticky ketjap saus. Lekker met rijst of bijvoorbeeld nasi kuning.

sticky aubergine indonesisch

Sticky Indonesische Aubergine

De Indonesische naam voor dit recept is terong blado (ook wel geschreven als balado). Als ik het goed heb onthouden betekent ‘terong’ aubergine en ‘blado’ gefrituurd of gebakken in olie. De combinatie van ketjap (let op, geen sojasaus dus!), suiker en smaakmakers zoals knoflook, gember, kaffir lime leaves en salam blad zorgen voor een heerlijke, plakkerige saus, waar je de aubergines in rondwentelt.

Dit recept is naast heel lekker ook vegan en glutenvrij (let wel op, sommige ketjaps bevatten wel sporen van gluten).

sticky indonesische aubergine

Kun je geen salam blad vinden? Gebruik dan twee à drie blaadjes ‘gewone’ laurier.

Sticky Indonesische Aubergine (Terong Blado)

Sticky Indonesische Aubergine (Terong Blado of Balado) combineert heerlijke hartig gebakken stukken aubergine met een sweet en sticky ketjap saus. Lekker met rijst of bijvoorbeeld nasi kuning.
Porties 3 porties
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 1 snuf zout
  • 2 eetlepels maïzena
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 duim gember
  • 4 blaadjes kaffir lime leaf
  • 1 stuk salam blad
  • 1 eetlepel Javaanse suiker of bruine suiker
  • 2 eetlepels water
  • 5 eetlepels ketjap manis
  • rawit chili naar smaak
  • plantaardige olie

Instructies

  • Snijd de aubergines in de lengte in vieren en vervolgens in dikke plakken. Bestrooi met zout en laat dit 10 à 15 minuten intrekken.
  • Giet eventueel vocht af van de aubergines en bestrooi met 1 eetlepel maïzena. Schud en draai tot alles bedekt is en voeg dan de volgende lepel toe.
  • Bak de aubergines in een laagje olie mooi goud bruin. Zet apart.
  • Hak de gember en de knoflook fijn. Je hebt ongeveer 2 even grote hoopjes als je klaar bent. Snijd (indien je van wat pittiger houdt) de rawits in dunne ringen.
  • Fruit de knoflook en gember in wat olie.
  • Voeg nu ook de andere ingrediënten (kaffir lime leaves, salam blad, suiker, water, ketjap en rawits) toe en roer goed door. Laat zachtjes pruttelen, zeker 2 tot 3 minuten, zodat alle smaken zich met elkaar vermengen en de saus weer dezelfde dikte heeft als de ketjap had.
  • Schep de aubergines erbij en schep om, totdat alles bedekt is met saus.
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch, Indonesisch
Trefwoord: aubergine, ketjap, sticky, vegan, vegetarisch

Favoriete recepten uit de Indonesische keuken

Bij Flying Foodie zijn we gek op de Aziatische, en ook zeker de Indonesische keuken. Je vindt dan ook flink wat Indonesische recepten bij ons en we zijn hard bezig om dit uit te breiden! Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Pin deze Sticky Indonesische Aubergine (Terong Blado)!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Terong Blado Indonesische Aubergine-1

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close