Griekse Stifado

Deel met vrienden en familie

Stifado is het lekkerste Griekse stoofvleesrecept met tomaat, kaneel, kleine uitjes en rode wijn! Een Mediterraans feestje om te eten. Een echte Griekse klassieker, die je echt een keer gemaakt moet hebben!

Griekse Stifado

Wij serveren deze heerlijke stifado met rijst of patat en een Griekse salade. Vooraf gaan we dan graag voor een Gebakken Feta (Feta Saganaki) en als toetje heerlijke Griekse yoghurt cake met honing-yoghurt glazuur.

Stifado uitjes

Hoe maak je stifado? Nou, eigenlijk niet zoveel anders dan Nederlands stoofvlees, maar dan met net even andere ingrediënten. Naast tomaat, kaneel en wijn zijn de uien ook een belangrijk onderdeel van het gerecht. Traditioneel gezien gebruik je kleine stifado uitjes, vaak uit blik. Voor wie daar niet makkelijk aan kan komen, je kan ook gewoon kleine sjalotjes gebruiken. Iets meer werk met het schillen, maar zeker de moeite waard.

Kan dit ook in de Instant Pot?

Deze vraag komt steeds vaker voorbij wanneer we op Flying Foodie een recept delen. Jullie weten het inmiddels al, Flying Foodie staat bekend om haar Nederlandse Instant Pot recepten. Dit recept kun je ook heel goed in de Instant Pot maken.

Je vindt het Instant Pot recept in mijn boek “Flying Foodie’s Multicooker Kookboek” samen met nog 70 andere heerlijke recepten die je allemaal in je Instant Pot / Multicooker met hoge druk kan maken!

Cover Flying Foodie's multicooker kookboek

Griekse Stifado

Stifado is het lekkerste Griekse stoofvleesrecept met tomaat, kaneel, kleine uitjes en rode wijn! Een Mediterraans feestje om te eten. Een echte Griekse klassieker, die je echt een keer gemaakt moet hebben!
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 45 minuten

Kookgerei

  • Stoof-, braad- of hapjespan

Ingrediënten

  • 700 gr runderriblappen
  • 250 gr kleine sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 theelepel rode wijnazijn
  • 500 ml runderbouillon
  • 50-100 ml rode wijn
  • 1 theelepel oregano
  • 0.5 theelepel tijm
  • 1 theelepel honing
  • 2 stokjes kaneel
  • zout
  • olijfolie
  • boter

Optioneel

  • maïzena

Instructies

  • Snijd je vlees grof in stukken. Dep droog met wat keukenrol en bestrooi ruim met zout.
    700 gr runderriblappen, zout
  • Verwijder de schilletjes van de sjalotten en snipper de teentjes knoflook.
    250 gr kleine sjalotten, 2 teentjes knoflook
  • Verwarm wat olie in de pan en bak hierin alle stukken vlees, tot ze aan de buitenkant mooi bruin zijn. Het kan zijn dat het vlees niet in 1 keer in je pan past, bak je vlees dan in meerdere porties mooi bruin.
    olijfolie
  • Haal al het vlees uit de pan en smelt er een klontje boter in. Fruit hier nu kort de sjalotten en knoflook in.
    250 gr kleine sjalotten, boter, 2 teentjes knoflook
  • Blus af met rode wijn en rode wijnazijn.
    1 theelepel rode wijnazijn, 50-100 ml rode wijn
  • Alle ingrediënten gaan nu samen in de pan en voeg bouillon toe tot het vlees onder staat. Breng het aan de kook, verlaag het vuur en laat het zacht sudderen met de deksel op een kiertje. Roer om de 30 minuten om. Je kunt het vlees gerust 2 à 3 uur laten pruttelen, tot je vlees heerlijk zacht is.
    1 blik gepelde tomaten, 500 ml runderbouillon, 1 theelepel oregano, 0.5 theelepel tijm, 1 theelepel honing, 2 stokjes kaneel
  • Is je saus te dun? Voeg dan eventueel een maïzenapapje toe. Meng hiervoor 1 eetlepel maïzena eerst met een eetlepel koud water. Meng het papje door je saus en deze zal snel dikker worden terwijl je de saus kookt.
    maïzena
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Grieks
Trefwoord: Stoofvlees

Pin dit recept voor Stifado!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Grieks stoofvlees stifado

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Hallo, recept ziet er lekker uit. Ik ga het morgen maken. Kan je deze ook in de slowcooker maken? En moet er dan minder bouiilon in?

    1. Mariska Author says:

      Hi Diana, nog geen ervaring mee, maar ik denk het wel. Ik zou dan zeker veel minder bouillon gebruiken, in de slowcooker wordt het snel te nat.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close