Stoba di Karni

Deel met vrienden en familie

Stoba di Karni is heerlijk Antilliaans stoofvlees met rundvlees, wortel, aardappels en een bakbanaan! Laat het lekker zacht pruttelen op het fornuis, terwijl je huis zich vult met heerlijke geuren. In de caribbean wordt dit veelal als lunch gegeten!

Stoba di Karni

Stoba di Karni is een Antilliaans stoofvleesgerecht met rundvlees. Er zijn ook variaties met geitenvlees (kabritu) en kip (galina). Ik ken het vooral van Curaçao, waar één van mijn favoriete lokale tentjes een heerlijk stoba serveert in een Johnny cake. Een goede combinatie als je het mij vraagt. Mocht je geen zin hebben om te frituren, dan kun je de stoba ook heel goed combineren met funchi, rijst of zelfs een stuk lekker stevig brood.

Stoba di Karni stoofvlees uit Curaçao

Antilliaans stoofvlees

De Antilliaanse keuken is (nog) niet super bekend, maar kent veel heerlijke gerechten. Andere gerechten zijn bijvoorbeeld Funchi en Arepa di Pumpuna en het heeft veel overeenkomsten met de Surinaamse keuken. Niet zo vreemd natuurlijk, gezien de locatie. 

Stoba di Karni

Stoba di Karni is heerlijk Antilliaans stoofvlees met rundvlees, wortel, aardappels en een bakbanaan! Laat het lekker zacht pruttelen op het fornuis, terwijl je huis zich vult met heerlijke geuren. In de caribbean wordt dit veelal als lunch gegeten!
Porties 8 porties
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten
Totale tijd 3 uur

Kookgerei

  • Stoof of hapjespan

Ingrediënten

  • 1 kilo rundvlees sukade- en/of runderlappen
  • 2 uien medium
  • 1 bakbanaan
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 winterwortel
  • 4 aardappels vastkokend
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels donkere sojasaus
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 theelepel gemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel komijn
  • zout
  • 600 ml runderbouillon
  • 2 eetlepels neutrale olie

Instructies

  • Haal je vlees van tevoren uit de koelkast, snijd grof in stukken. Dep droog en bestrooi ruim met keukenzout.
    1 kilo rundvlees, zout
  • Snipper de ui grof en de bakbanaan in plakken. Schil de aardappels en wortels en snijd grof in stukken.
    2 uien, 1 winterwortel
  • Bak op hoog vuur het vlees in batches aan alle kanten bruin. Niet teveel vlees tegelijk, want dan koelt de pan teveel af en kun je niet meer goed bakken. Als je vlees goed bruin is, haal je het uit de pan en voeg je opnieuw vlees toe. Als het vlees aanbakt omdat je pan toch te droog is geworden, kun je een scheut olie toevoegen.
    2 eetlepels neutrale olie
  • Als al het vlees gebakken is, zetten we de pan lager en gaan we de uien fruiten tot ze zacht zijn. Voeg knoflook toe en fruit kort mee.
    2 uien, 2 teentjes knoflook
  • Alle ingrediënten gaan nu samen in de pan en voeg water toe tot het vlees onder staat. Breng aan de kook, verlaag het vuur en laat het zacht sudderen met de deksel op een kiertje. Roer om de 30 minuten even door. Je kunt het vlees gerust 2 à 3 uur laten pruttelen.
    4 aardappels, 3 eetlepels tomatenpuree, 2 eetlepels donkere sojasaus, 1 eetlepel bruine suiker, 1 theelepel gemalen zwarte peper, 1 eetlepel komijn, 600 ml runderbouillon, 1 bakbanaan
  • Vlees heerlijk zacht, maar wil je een dikkere saus? Kook het dan nog even in, zonder deksel op de pan!
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht, Vlees
Keuken: Antiliaans
Trefwoord: rundvlees, Stoofvlees, stoven

Pin dit recept voor Stoba di Karni

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Stoba di Karni stoofvlees uit Curaçao

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Stoba is heerlijk …jaren terug eens stoba di kabritu gegeten bij Rosa’s in Rincon op Bonaire, authentiek en ook lekker.

    Hoelang zou je dit in de Instantpot doen?

    1. Mariska Author says:

      Net zolang als andere stoofvlees recepten. Ongeveer 25 minuten.

  2. Hoi Mariska.. dit lijkt mij heerlijk.. maar wat gebeurt er met de bakbanaan als die in plakjes is gesneden?? Ik zie hem daarna niet meer terug in het recept
    Groet Arthur

    1. Mariska Author says:

      Die gaan tegelijk me de aardappels er bij. Ik ga het recept nalezen en kijken hoe ik dat kan verduidelijken

  3. Yenk Woudenberg says:

    Hallo 🙂

    Goed recept! 🙂

    Toch zit ik met een vraag: Is het niet beter om de wortelen, aardappelen, bakbanaan, stukken maiskolf e.d. pas een half uur tot een uur voor het klaar is erbij te doen. Als het de volle a 4 uur mee moet koken wordt het toch pap…?

    1. Mariska Author says:

      Hi Yenk, zoals je op de foto ziet is dit niet het geval. Maar het is altijd goed om te experimenteren en recepten naar eigen smaak aan te passen. Om de banaan hoef je in ieder geval geen zorgen te maken, deze is veel steviger dan een normale banaan.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close