Stoofpeertjes met Sherry

Recept Stoofpeertjes met Sherry
Stoofpeertjes met Sherry is op het moment mijn favoriete manier om stoofpeertjes te maken. Het liefst eet ik ze warm, maar koud zijn ze natuurlijk ook super lekker!

De Sherry die ik gebruik voor dit recept is Pedro Ximenez Micaela – Bodegas Baron. Deze heb ik op een proeverij gekocht bij Viniteus en sindsdien ben ik helemaal gek op deze Sherry. Dat hij in een leuke fles zit, helpt natuurlijk ook.

Doordat de Sherry al vrij zoet is van zichzelf, hoef je geen extra suiker of honing toe te voegen. Ben je een echte zoetekauw? Dan kan dit natuurlijk wel.

Veel mensen zijn van mening dat je voor het maken van stoofpeertjes alleen echte stoofperen kunt gebruiken. Ik ben het hier niet mee eens. De laatste keer dat ik stoofpeertjes heb gemaakt, heb ik dit gedaan met Conference peren. Er waren geen stoofperen verkrijgbaar in mijn supermarkt en ik moest en zou stoofperen maken. Het resultaat was geweldig!

Benodigdheden Stoofpeertjes met Sherry

voor 4 personen
4 flinke stoofperen  (of 8 conference peertjes)
300 ml water
400 ml Sherry (Let op! Wel een behoorlijk zoete Sherry!)
1 kaneelstokje
4 kruidnagels
1 stukje citroenschil (of sinaasappel!)

Bereiding Stoofpeertjes met Sherry

  1. Schil de peertjes. Laat het steeltje er aan zitten, zodat je ze makkelijk uit de pan kunt halen.
  2. Zet de peertjes rechtop in de pan samen met de overige ingrediënten.
  3. Laat je stoofpeertjes ongeveer 3 uurtjes op een zacht standje stoven, met de deksel op de pan. Wil je er zeker van zijn dat alcohol verdampt breng dan eerst tot het kookpunt voordat je het laat stoven.
  4. Haal ze voorzichtig uit de pan en serveer ze met een lekker bolletje ijs.
  5. Wil je er nog een lekker sausje bij? Kook dan het kookvocht in, tot je een lekkere stroperige saus krijgt!

Je kunt de stoofpeertjes ook van tevoren maken, bewaar ze dan in hun kookvocht. Je kunt ervoor kiezen om ze koud te serveren of gewoon weer in hun vocht zachtjes op te warmen.

8 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *