Stoofperen uit de Instant Pot (alcoholvrij)

Deel met vrienden en familie

Dit recept voor stoofperen uit de Instant Pot is een snelle en simpele manier om stoofpeertjes te maken. Ze hoeven slechts 5 minuten op hoge druk en je hebt heerlijke zachte stoofperen. Dit is een alcoholvrij basisrecept, dat je naar smaak aan kunt vullen met de kruiden en specerijen die jij zelf lekker vindt.

Van geëxplodeerde peren tot een basisrecept

Dit snelle recept voor stoofperen had ik natuurlijk veel eerder online willen zetten. Het is een ideaal recept om met jullie rond de Kerstdagen te delen. Gelukkig kunnen stoofperen de hele winter, en die is pas net begonnen!

Het ontwikkelen van dit recept duurde zo lang, omdat ik keer op keer zat met peren die geëxplodeerd waren in de pot. Soms bleven er een paar heel, maar de meeste leken zo uit The Walking Dead te komen. De smaak zat wel goed, alleen het zag er niet uit. Omdat ik het na een paar pogingen een beetje zat was om wijn en specerijen te gebruiken zonder goede uitkomst, ging ik de keren erna voor een heel eenvoudig basisrecept met alleen perenrood en een stokje kaneel.

Mijn tips: zorg dat je peren helemaal onderstaan en ga niet voor een (volledige) Quick Release!

Stoofperen uit de Instant Pot

Stoofperen uit de Instant Pot is een snelle en simpele manier om stoofpeertjes te bereiden. Ze hoeven slechts 5 minuten op hoge druk en je hebt heerlijke zachte stoofperen. Dit is een alcoholvrij basisrecept, dat je naar smaak aan kunt vullen met de kruiden en specerijen.
Porties 7 stoofperen
Voorbereidingstijd 5 minuten
HP in de Instant Pot 5 minuten
Totale tijd 10 minuten

Ingrediënten

 • 7 stoofperen
 • 3 eetlepels perenrood (naar smaak)
 • 1 stokje kaneel
 • water

Instructies

 • Schil de stoofperen, halveer en verwijder het klokhuis en het steeltje.
  7 stoofperen
 • Doe de peren samen met het kaneel en het perenrood in de Instant Pot. Vul de pot met water tot je peertjes net helemaal onder staan.
  7 stoofperen, 3 eetlepels perenrood, 1 stokje kaneel, water
 • Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 5 minuten.
 • Zodra de timer afloopt wacht je minimaal 10 minuten, voordat je een Quick Release doet. Je kunt de druk er ook helemaal af laten lopen, een natural release dus.
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht, Dessert
Keuken: Nederlands
Trefwoord: Instant Pot, kerst, zoet

Pin deze Stoofperen uit de Instant Pot!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Stoofperen instant pot pin

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

 1. Lammy Kleinhof-Erdtsieck says:

  Hoi Mariska, worden de peren ook rood zonder dat je perenrood toe moet voegen? Ik hoef niet persé snel klaar te zijn maar zou ze wel graag in de Instant Pot koken. Is de slow cooker een optie?
  Groeten, Lammy

  1. Mariska Author says:

   Hi Lammy, nee in dit geval niet, want er is namelijk niets anders dat de peren zou kleuren. Je zou wat sap kunnen toevoegen.
   Slow cooker is ook mogelijk, ongeveer 3-4 uur op low

   1. Hoi Mariska, ik heb de stoofpeertjes net zo gekookt als mijn moeder altijd deed. Geschild, in partjes, klokhuis eruit, net onder water gezet met een beetje suiker. De volgende keer doe ik er geen suiker bij, want de peertjes zijn zoet genoeg.
    Uiteindelijk heb ik ze op het slowcook programma 12 uur gekookt. Ze waren erg lekker, boterzacht en mooi rood.
    Groeten, Lammy

 2. Heerlijk gerecht, heb ondertussen mijn eigen variant. Ik snij de peertjes in vieren en doe er een halve fles goedkope gluhwein bij. 5 minuten met QR/NR na10 minuten. Serveren met bolletje kaneelijs. Heerlijk.

 3. Hi Mariska, vraagje, ik wil een grote hoeveelheid maken, ongeveer 30 peren in partjes. Vraagt dit een aanpassing va de kooktijd van 5 minuten naar een langere tijd? Gr. Jerry

  1. Mariska Author says:

   Hi Jerry, nee dat is niet nodig! Als je de partjes even groot houdt als je dit altijd doet, moet het goed komen.

 4. Thanks voor de supersnelle reactie!

 5. Kan ik recept ook een paar dagen van te voren maken of dien je het gelijk op te eten? Groetjes, Suzanne

  1. Mariska Author says:

   Hi Suzanne, kan heel goed een paar dagen van te voren. Bewaren in eigen vocht in de koelkast

 6. Hi, vraagje: welke settings gebruikte je toen de peertjes explodeerden? Ik wil ze namelijk graag wat roder hebben (maar wel snel koken) dus ik ga experimenteren, maar ik ben wel benieuwd naar wat vooral niet te doen!

  1. Mariska Author says:

   Ik gebruikte de hoge druk functie. Het is wel alweer een flinke tijd geleden. Dus geen idee meer welke tijden ik geprobeerd heb. Inmiddels heb ik wel een perfect recept voor stoofperen in de rode wijn voor de multicooker/instant pot, deze vind je in mijn kookboek!

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close